ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нема никаквог попуштања – ако желите у ЕУ… (ВИДЕО)

HRVATSKA PORUČILA SRBIJI: Nema nikakvog popuštanja – ako želite u EU… (VIDEO)

19 januara 2019

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na optužbe Nikole Grmoje iz Mosta da zajedno sa premijerom Andrejom Plenkovićem radi u interesu Srbije.

– To su zaista teške reči, neprimerene riječi. Pogotovo u kontekstu onoga što Vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova praćenja pregovora sa Srbijom, ali i u kontekstu razvoj dobrosusedskih odnosa sa svim našim susedima, pa i s Republikom Srbijom. Mi smo vlada koja je svesna otvorenih pitanja, njihove težine, ali svesna važnosti da se ta pitanja kroz razne forume moraju i trebaju rešavati upravo u interesu RH – rekao je on.Ministarka Pejčinović Burić dodala je da će Hrvatska insistirati na punom “ispunjavanju svih obaveza Republike Srbije te da o tome neće pregovarati”.

– Naša pozicija je jasna, bi ćemo striktni i fer. Morat će ispuniti sva merila, naglasila je ona.

Podsetimo, Nikola Grmoja izazvao je pravu lavinu u sredu u Saboru tokom rasprave o izveštaju sa sastanka Evropskoga veća, a slične stvari je ponovio i gostujući u petak u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Dodajmo tomu da je Poverenštvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo prijavu Udruženja Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda protiv ministarke Marije Pejčinović Burić. Prijavljena je jer je svojevremeno radila na projektu bržeg pristupanja Srbije EU-u, a trenutačno je predsednica Povereništva Vlade RH – koje treba utvrditi preduzimali Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci, a u njenom se mandatu nije sastalo ni jedan put.

– Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadataka Poverenštva koje je imenovala vlada RH. Smatram da odgovorna kao međunarodni ekspert kojeg je angažovala i platila, a na temelju javnog tendera EK, kroz rad na tom projektu nije ostvarivala nikakav lični interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Republike Hrvatske, objasnila je odluku Povereništva Tatjana Vučetić.

Gostujući u Dnevniku HTV-a Marija Pejčinović Burić kazala je da je Most teškim, a neutemeljenim optužbama prešao granice pristojnosti za Hrvatski.

– Optužbe za veleizdaju, ako su istinite, rešavaju se drugde, a ne u Saboru. Most se krije iza saborskog imuniteta, ali to je njihov tipičan pristup – bori se lažima i klevetama kad nema sadržaja, rekla je.

Ponovila je da, kad je Srbija otvarala Poglavlje 23, zbog kojeg ju je Grmoja optužio, nije bila u Vladi, dok je Mostov ministar pravosuđa imao ključnu ulogu u otvaranju tog poglavlja.

U pristupnom procesu Srbije Hrvatska bez popuštanja insistira na ispunjavanju svih kriterijuma i posebno za Srbiju zadanih merila, rekla je.

– Tu nema nikakvog popuštanja, ali u tome ne treba neargumentirano ići đonom. Samo treba insistirati na onome što se mora napraviti. Jako je dugačak put za Srbiju u ispunjavanju merila u Poglavljima 23 i 24. Vlada Andreja Plenkovića tom je poslu pristupila vrlo ozbiljno i odgovorno. Želimo i pratiti i učestvovati u rešavanju otvorenih pitanja koja imamo sa Srbijom, dodala je.

(HRT)

KOMENTARI15 komentara

 1. Lazar says:

  Drage naše komšije, poštovana pokatoličena braćo, ako vas iko u toj uniji za nešto pita, ne dajte da nas uteraju u taj okrečeni grob. Vidimo kako ste vi prošli, pa ne dozvolite da i mi nadrljamo. Možda ćemo vam nekad valjati, ko zna.

  • opet ja says:

   Ne dajte nas u EU, vi ste nam jedina nada za izbavljenje... Stvarno, nadam se da nas Hrvatska neće pustiti u EU, ako do toga ikada dođe.

  • Za Srbiju says:

   Kakva braća. RAZbraća. To su najveći koljači srbskog naroda. Kada neko napusti svoj rod, postao je tuđinac i neprijatelj.

   • Deda Micko says:

    Srbi ce progledati kad se osvete za Jasenovac, milion zivota najmanje.

    • Karital says:

     Malo je milion, više,više je toga od dva miliona.

 2. zora says:

  Zalosno koliko ovaj narod veruje da je neko,a oni....

 3. Dani says:

  Citam i ne verujem,hocu da puknem od smeha:)))))umislili da su nekakav vazan faktor,nekakva "supersila"a u eu ih ne Hebu ni 0,0000000000000000000001%,hahahahahaaaaa...u eu ih gledaju kao ubudjao i smrdljiv sir,hahahaaaaa...

 4. Kulak says:

  Šta će našoj državi Srbiji i nama Srbima ta invalidna EU? Evo gledamo te hrvate. Otkako su ušli u EU demografski izumiru, masovno se iseljavaju, proizvodnja im je upropaštena, brodogradilišta pred zatvaranjem, trgovina u krizi sa bezbroj korupcijskih afera.Kad su etnički očistili Srbe iz hrvatske uz podršku NATO-a i dobili etnički skoro očišćenu zemlju mislili su da su uhvatili Boga za bradu.Prevarili su se gadno, ništa nije ispalo tako.

 5. Branicevac says:

  Braco Hrvati..mi Srbi vasa braca kja su vam dala slobodu 1918 godine inace vas nebi bilo kazemo vam ovaj put po srpski:Putuj Igumane ne brini za manastir! Daleko vam lepa kuca.Ova tvorevina koja se zove EU je natrula i krenula je da se raspada.Mi vam zelimo svaku srecu tamo jer ce vam trebati,seticete se ovih reci u momentu totalnog raspada EU.kada Salvini iz Rima bude pozeleo da se malo brcka u Dalmaciji i kad Orban pozeli da pojede slavonski lebac pardon kruh!Seticete se onda nas ali Srba biti nece!nece vise ludi gedza da ratuje za vas!neka vas ko pusto maslo razvlace Madjari i italijani jer pusto mleko i psi locu a mi Srbi cemo samo da sacekamo i da uzmemo ono sto je nase!kao sto rekoh seticete se ovih reci!srbi ce biti kao ona 3 majmuna nitice da vas cuju niti da vas vide niti bilo sta sa vama da govore!samo ce da gledaju vasu propast,jek ko ne zeli brata za brata imace tudjina za gospodara..ali ne brinem se ja za Vas navikli ste vi na tudjiski samari jahanje...uzivajte u tome.

  • Velika Metla says:

   Branićevac,DALEKO bilo ja im nisam brat,a ni njih ne smatram za braću! Iz prostog razloga-NA BRAĆU SE NE PUCA!

 6. Nenad says:

  hrvatska je jedino bitna za rekalibraciju Nemačkog debelog dup/eta i frontalni zaron glavom u isto u potrazi za hranljivim materijama u obliku člankovitih glista...

 7. Baracuda says:

  Kada je neko fanatik, stvarno mu nema spasa ! Eto, Srbi su istjerani iz HR, sada su ostali sami, smeta im RS, njihov dan Republike, smeta im Srbija, a po gradovima trešti srpska muzika, mladi u automobilima slušaju SAMO srpsku muziku ! Mržnja je iskreniji osjećaj od ljubavi....!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *