Hrvatska postaje energetska sila?

Hrvatska postaje energetska sila?

22 januara 2014

143829567452de9c317c496164273295_640x480Postoji značajan potencijal pronalaska još neotkrivenih zaliha nafte i gasa duž cele hrvatske strane Jadrana, kaže hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak.

On je to izjavio u Splitu, na istraživackom brodu „Sibird nordern eksplorer“ norveške firme Spektrum, koja je od septembra prošle godine sprovela projekat prikupljanja seizmičkih podataka 2D tehnikom u jadranskom podmorju, prenose hrvatski mediji.

U pet meseci snimanja prikupljeni su podaci duž profila od 15.000 km i, kako je rečeno, utvrđeno je postojanje nalazišta nafte i gasa.

Po Vrdoljakovim rečima, tačne količine biće definisane kroz dalju analizu podataka i dalja istraživanja, a dvadesetak svetskih naftnih kompanija pokazuje zanimanje i neke su već kupile dokumentaciju o seizmičkim snimanjima.

Vrdoljak je najavio da će se javni konkurs za dodelu koncesija za Jadran raspisati u drugom tromesečju. On kaže da će do kraja februara biti završena konkursna dokumentacija sa uslovima konkursa za istraživanje i eksploataciju koji će biti raspisan u aprilu.

Po njegovim tvrdnjama, Hrvatska će biti jedna od retkih evropskih zemalja koja ima daleko više gasa i nafte nego što joj je potrebno i može biti u poziciji „male Norveške“.

Ovo je, kaže Vrdoljak, početak razdoblja u kome se Hrvatska „pretvara u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije, ako ne Evrope“.

Upitan za profite, Vrdoljak je rekao da ne želi da se razmeće brojkama, ali je sigurno reč o projektu koji će obezbediti najjeftiniji mogući gas za građane i industriju.

„Pre eksploatacije, stotine milona dolara će se ulagati od 2015. do 2019. godine u Hrvatskoj, a po pravilu kompanije koje ulaze u istraživanje angažuju u najvećoj meri lokalne firme“, kazao je on.

Predsednik uprave Spektruma Rune Eng je izjavio da prvi rezultati seizmičkih istraživanja 2D tehnikom pokazuju „veliki potencijal nafte i gasa u podzemlju hrvatskog dela Jadrana“.

Međutim, još je rano govoriti o kojoj se količini radi, jer ovo su preliminarna istraživanja na osnovu kojih će se napraviti baza podataka za zainteresovane svetske kompanije, kazao je Eng.

On je dodao da je hrvatski deo Jadrana atraktivan za svetske naftne kompanije zato što je more relativno plitko, pa je izrada bušotina mnogo jeftinija nego drugde u svetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *