ХРВАТСКА ПОСТАЈЕ ВОЈНА СИЛА: Америка наоружава Хрватску моћним прoјектилима!

HRVATSKA POSTAJE VOJNA SILA: Amerika naoružava Hrvatsku moćnim projektilima!

13 oktobra 2015

5794ca1b1e1b47ceffcfa2b0aef4806c

(na slici: MLRS M270)

Hrvatska nabavlja moćno oružje koje će potpuno promeniti vojnu ravnotežu u regionu, piše „Jutarnji list“ i precizira da je Ministarstvo obrane uputilo zahtev američkom Pentagon za doniranje 16 samovoznih višecevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova.

Sjedinjene Američke Države bi, saznaje zagrebački dnevnik, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, a nakon što tu donaciju odobri američki Kongres Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa.

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji.

Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa.

Neke procene ukazuju da bi remontiranje sistema koštalo oko četiri miliona dolara, odnosno samo jedna balistička raketa tog tipa stajala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, planirana je i kupovina većeg broaj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema. Naime, reč je o raketi čiji je krajnji domet 40 kilometara, dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

Kako objašnjava „Jutarnji“, MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem težak je 25 tona.

Postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila „M2 Bradley“, podvozje su gusenice, a sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi.

Taj raketni sistem u upotrebi u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sistemu danas ga imaju mnogobrojne svetske vojske.

Sagovornici lista navode da ima nekoliko razloga za nabavku tog savremenog raketnog lansera i, pre svega, tvrde da je reč o sredstvu odvraćanja.

Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljske teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada.

Njime će se zameniti postojeći VBR sistemi koje koriste Oružane snage. Reč je o sistemima „Oganj“ i „Plamen“ ruske proizvodnje koji su nasleđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna.

Prema planovima, novi raketni sistem bi u Oružane snage ušao 2017. godine, a realizacija nabavke raketnog sistema još jedan je pokazatelj vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a koji je do sada Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom, kao i platio deo troškova u operaciji ISAF u Avganistanu.

(Večernje Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Goran says:

  Jest da je mocno , al za danasnje vrijeme je ipak samo smece koje nekome smeta pa ga se zeli otarasiti. To nije oruzje koje u bliskoj buducnosti , pa i sada , moze ista promijeniti.

 2. predrag mirković says:

  Tačno je to, ali važna je poruka koja se nama šalje. Hrvatska je potpuno vojno uništila Srbiju preko Tadića, a potom preko Šutanovca, i sada naoružava Hrvate da bi pokazala koliko smo mi sada mali i bezopasni.Sutra će naoružati Šiptare, a njih hvala Bogu ima i previše, pa onda Crnogorce,kojih je premalo , ali imaju dičnog Đukanovića koji je spreman i na Rusiju da udari i tako redom.Takva je geopolitika Amerike.Podižu u nebesa one koji su im trenutno potrebni, a strovaljuju u ambis one koji im smetaju. I radiće tako sve dok im neko jači i pametniji ne stane nogom za vrat. A zvona već udaraju.

 3. predrag mirković says:

  Ispravka. Umesto Hrvatska je potpuno vojno uništila Srbiju, treba da stoji AMERIKA, JE POTPUNO VOJNO UNIŠTILA SRBIJU...

 4. miroslav says:

  Nije Mirkovicu iz bia tako.

 5. mija says:

  E, glupog li naroda, tih Hrvata! Niko ih nije ni primećivao, niti ih prisiljavao da se petljaju u ovaj okršaj. Mogli su ko bubreg u loju sačekati ishod i na kraju se priključiti pobedniku, makar to umeju. A oni traže oružje! I dobili su ga, ali takvo da njime ne mogu da se odbrane, ali postaju legitimna meta Rusije. Ali jednom su valjda morali pogrešiti. :)

 6. Mila says:

  Ma treba im za balticku uspravnicu,Kitarovicka (clanica Natoa) vristi po svim medijima da Hrvatska ide u zastitu Evrope u uspravnici do Baltika. Ala ce naguzit rvate, kako im niko do sada u istoriji nije ucero.Vrati koko sto si pozobala iako ti se xini da si zobala.

 7. Momcilo says:

  Bas sam se pitao kako ce Zidovi kazniti ustase... Naime, srpskoj vladi se zamjera sto su na pocetku 2. Svjetskog rata protjerali oko 4000 Zidova (ispravite me ako grijesim) i prepustili ih ustasama, a to je ravno suucesnistvu u pokolju. Iako je srpski narod ustao protiv nacista i pozvao Zidove i Rome u zajednicku, antifasisticku borbu, ova epizoda nikada nije Srbima oprostena. To sto su komunisti (J.B. Tito) iskoristili partizane i napravili masakr nad cetnicima je duga i druga prica... Uglavnom, bez obzira na zajednicku borbu, Zidovi koji vladaju svijetom (bankarska elita koja placa zapadne politicare), ipak su kaznili potomke svih Srba (i partizana, kao i cetnika) i dozvolili su bombardiranje Srbije (pored ostalog, zbog pljackanja rudnih bogatstava srpskog Kosova). Pitao sam se kako ce tek kazniti hrvatske naciste - ustase, koji su istrijebili vise od milijun Zidova 1941.-1945. (i preko 750 000 Srba, te preko 80 000 Roma). Sada je sve jasnije... izlozit' ce ustase Rusima. Ustaski zlikovci toliko su bahati i prepotentni, da im podivljali ego ne dopusta kriticku analizu. Uobrazili su veliku pobjedu nad cetnicima (a to su za njih svi Srbi), zaboravivsi reci da su im je privatna vojska (skrivena pod krinkom zastitarske firme) i sastavljena od bivsih agenata CIA i marinaca, ocistila teren za napad. Prethodno su dogovorili da ne smije biti profesionalnih srpskih jedinica, posebno ne niskih specijalaca. Prijatelj mi je radio za UN i prepricao kako razgovor dvojice marinaca. Jedan je pitao drugog da li je pouzdano da niski specijalci nece sudjelovati u borbama. Jer to su ludjaci koji vjezbaju iskakanje i plivanje noseci pancirke na sebi i punu ratnu spremu. Kad mu je drugi odgovorio da je sve sredjeno na najvisem nivou i da ce Krajinu braniti samo vojska sastavljena od civilnih dobrovoljaca, zadovoljno su konstatirali da jedva cekaju akciju. Dakle, "hrabri" hrvatski nacisti imali su sedam puta vi se (profesionalnih) vojnika i jos im je bila potrebna pomoc zlocinacke americke vlade.

 8. Somebody74 says:

  A jel Rusima problem da dođu u Sredozemlje?!

 9. marko says:

  Ja mislim da se tu ameri usidravaju kako bi evropu okupirala iz tog razloga i jesu jugu unistili da bi se sto blize privukli balkanskom poluostrvu.Evropa nebi trebala to dozvolit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *