ХРВАТСКА ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Нећете у ЕУ, АКО НЕ УРАДИТЕ ОВО!

HRVATSKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI: Nećete u EU, AKO NE URADITE OVO!

26 aprila 2018

Hrvatska preti da će blokirati pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko lider radikala Vojislav Šešelj do juna ostane poslanik u Skupštini Srbije!

Kako je potvrđeno u više diplomatskih izvora, Zagreb će krajem juna, za kada je planirano otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, staviti veto na dalje pregovore sa Beogradom.

Plenkovićev plan

Ovoga puta kao izgovor za obračun sa Srbijom iskoristiće „slučaj Šešelj“ i tražiće da predsednik SRS bude izbačen iz parlamenta zbog osuđujuće presude Haškog tribunala.

Prema rečima odlično obaveštenog diplomatskog izvora, ovakav plan skovan je u kabinetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji se poslednjih meseci ističe antisrpskim stavovima.

– Hrvatska je do sada u nekoliko navrata uslovljavala i pokušavala da blokira Srbiju na putu ka EU. Čim Zagrebu nešto nije po volji, oni pokrenu mehanizam po kome kao članovi Unije imaju pravo da ne daju saglasnost za otvaranje ili zatvaranje određenog poglavlja. Tako i sada planiraju da „slučaj Šešelj“ iskoriste kao izgovor i povod za novi obračun sa Beogradom – kaže izvor.Ove informacije indirektno je potvrdila i Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova, koja je za hrvatski ogranak televizije CIA TV N1 izjavila da Šešelj ni pod kojim uslovima ne može ostati u parlamentu ukoliko Srbija želi u EU.

– Šešelj je osuđeni ratni zločinac i ne sme biti u Skupštini. Očekujemo da Srbija koja želi članstvo u EU poštuje zakone i vladavinu prava – navela je ministarka.

Ovo nije prvi put da Hrvatska pokušava da blokira Srbiju, a glavni argument im je uvek da „nije ostvaren napredak u vladavini prava i reformi pravosuđa“.

Komentarišući najnovije pretnje iz komšiluka, Vojislav Šešelj u svom stilu kaže da je „odlična stvar što Hrvati zbog njega koče ulazak Srbije u EU“.

– Hrvati su još pre nekoliko dana saopštili da nećemo ući u EU sve dok sam ja poslanik. Tako da nema ništa od Evrope do 2038. godine, pošto sam odlučio da živim još najmanje 20 godina i da sve to vreme budem poslanik. Ali može da se desi da odlučim da živim i duže. Povremeno ću nastaviti da palim hrvatska obeležja, pošto volim da gledam Hrvatsku kako bukti – odlučan je Šešelj, koji ne namerava ni da se povuče iz Skupštine:

– Po zakonu, poslanici ne mogu biti samo oni koji tek treba da idu na izdržavanje kazne, a ne oni koji su kaznu odslužili…

Ne biraju sredstva

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da će Hrvati koristiti sva sredstva da spreče srpsko napredovanje ka EU.

– Hrvatska će na sve moguće načine da sprečava ulazak Srbije u EU. Otežavaće proces pristupanja kad god im se ukaže prilika. Takođe, iskoristiće svaki izgovor, pa i ovaj za Šešelja i sva druga otvorena pitanja od granice do prava manjine da Srbiju izbace sa puta ka EU – zaključuje Milivojević.

(Informer)

KOMENTARI13 komentara

 1. Ready GO! says:

  Hvala Hrvatima na svakom zaustavljanju Srbije u EU.

 2. M says:

  Hrvatskoj je u interesu da Srbija što prije uđe u EU,predpostavljam,pa neće igrati"slovensko"otvaranje!Ali će iskoristiti priliku da brani svoje interese,bar u mjeri optimalno!I sve je to normalno i ok,teško da će ići preko toga,u destabilizaciju Balkana!

 3. vuk says:

  svaka mu se pozlatila Samo nek kaze jos sta treba da uradimo da bi i dalje blokirao put Srbije u tu fasiszicku organizaciju

 4. Trifun says:

  Bwhaaaaaaa...Hrvatski MONSTRUMI U AGONIJI!! Imaju NOCNE MORE zbog monstruoznih zlocina nad ljudima i djecom !! BUMERANG ======> Nema nazad.

  • Fred says:

   Dijete drago, koliko imaš godina? Jesu li ti nikli zubići?

 5. Trifun says:

  PASCETE VI MONSTRUMI HRVATSKI NA KOLENA, MOLITI ZA OPROSTAJ!! Ili cete NESTATI i kao drzava i kao narod. Zapamtite sto sam vam rekao! ====> NEMA NAZAD.

 6. Trifun says:

  Tiiito vam je dao pilulu za miran san 50 godina!! Bwhaaa...ALI NEMA TIIITE VISE!! Sada se SUOCAVATA SA KOSMARIMA ZVOJIM NAJMONSTRUOZNIJIH ZLOCINA NAD DJECOM I LJUDIMA U ISTORIJI COVJECANSTVA!! Sada ste u istom KLUBU MONSTRUMA SA ZAPADA. Ni njima se ne pise dobro. BWHAAAAA...

 7. padre says:

  Da nisu oni malo poranili sa tim pretnjama, pa Srbija i onako nema nikakvih šansi, da uđe u tu "zajednicu ravnopravnih država", zvanu EU u narednih 20 godina!Zapravo če se tek tada odlučivati, kad može da se postavi rok eventualnog ulaska Srbije u EU!

 8. arso says:

  ZVANICNI JEZIK ,U PAKLU ,JE HRVATSKI ,NEMA DALJE.

 9. Milutin says:

  ha ha ha ha ha pa ove usraše su plitki da čovek mora da se nasmeje. Pa pre 10 dana je francuz javno izjavio koji je plan te nacističke EU a ovi se tek danas javljaju. Toliko se bave ustaštvom da niti vide niti čujušta im đefovi u eu odlučuju. jadni mali usraše.

 10. Milutin says:

  Pa srbine katoličke veroispovesti nisi ti bio na izbornoj listi no šešelj. Ko si ti da odlučuješ u ime građana koji su svojim glasom dali poverenje šešelju i mesto u skupštini SRBIJE. To pravo birača NIKO NEMOŽE ODUZETI PA NI STRANAČKA SKUPŠTINA. Avi SRBI KATOLIČKE VEROISPOVESTI ŠTO HOĆETE DA BUDETE VEĆE PAPE OD SAMOG PAPE IDITE U VATIKAN PA TAMO DOKAZUJTE VŠE KATOLIČANSTVO I USTAŠTVO KOJE JE VATIKAN I STVORIO PROTIV SRBA.

 11. DUSKO says:

  JOS JEDNOM VELIKO HVALA !!

 12. Rujanac says:

  samo da istraju u ovom ultimatumu pa da ustvrdim da nijesu najgori od sviju Srba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *