Hrvatska potrošila 28 miliona na haške optuženike, Srbija tek 1,7 miliona evra

Hrvatska potrošila 28 miliona na haške optuženike, Srbija tek 1,7 miliona evra

24 decembra 2013

hague_tribunalZemlje bivše Jugoslavije potrošile su više od 40 miliona evra državnog novca na podršku optuženima za ratne zločine pred Haškim tribunalom, a najviše od njih dala je Hrvatska – oko 28 miliona evra, dok je Srbija za tu namenu izdvojila 1,7 miliona, pokazali su rezultati danas predstavljenog istraživanja BIRN-a.

Kako se navodi u saopštenju BIRN-a, Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona evra na privatne troškove i doktorske račune optuženih, kao i putne troškove njihovih porodica.

BIRN u istraživanju tvrdi i da su od 26 optuženika koliko trenutno plaća Beograd, 18 bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije, uključujući generala Ratka Mladića.

Po istraživanju BIRN-a, prema zvaničnim podacima Republika Srpska je za podršku optuženima za ratne zločine u Haškom tribunalu izdvojila 640.000, a Hrvatska 28.145.610 evra, ali je sa privatnog fonda u toj zemlji uplaćeno najmanje još 1,1 miliona evra.

Prema podacima u koje je BIRN imao uvid, a kako se navodi u saopštenju te organizacije, Hrvatska je potrošila više od 28 miliona evra samo na troškove odbrane trojice generala, Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Hrvatska, kako se navodi, nije želela da otkriva više od svote od 28 miliona evra potrošenih na odbranu generala, a privatni fond Zadužbina za istinu o Domovinskom ratu, osnovan da pomogne generalima nije objavio finansije, iako je jedan od njegovih zagovarača izjavio da je tokom prve godine rada sakupljeno 1,1 miliona evra.

BIRN navodi i da Federacija BiH, nije izdvojila ništa za pomoć bošnjačkim ili hrvatskim optuženicima.

Kako se navodi u istraživanju, procena je da je Makedonija od 2006. do 2013. godine za navedenu svrhu izdvojila 9,5 miliona evra na odbranu, podršku i lobiranje za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog.

Privremene institucije u Prištini, prema podacima, nisu pružale nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, sa izuzetkom 16.750 evra koliko je koštao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.

Međutim, kako je saopšteno, sakupljeno je više od 1,5 miliona evra za pomoć Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju, a taj novac je sakupljen preko javnog poziva za uplaćivanje fondovima sumnjivog porekla.

“Ovi fondovi nikada nisu javno položili račun donatorima za ono što su dobili ili potrošili. BIRN je uspeo da dođe do delimičnog iznosa uz pomoć dokumenata iz Haškog tribunala i suđenja za korupciju u Prištini u vezi sa navodnim neregularnim vođenjem fonda za Haradinaja”, navodi se u saopštenju.

Do podataka u Bosni i Hercegovini, Prištini i u Srbiji, BIRN je do podataka za istraživanje došao preko zahteva za informacijama od javnog značaja.

Makedonija je, kako se tvrdi u saopštenju, odbila da pruži informacije o tome koliko je platila za pomoć svojim haškim optuženicima, a BIRN-ova procena koliko je potrošeno zasniva se na intervjuima i anonimnim susretima sa službenim izvorima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *