ХРВАТСКА ПРЕД БАНКРОТОМ: Очекује је иста ситуација као у Грчкој и Украјини!

HRVATSKA PRED BANKROTOM: Očekuje je ista situacija kao u Grčkoj i Ukrajini!

16 juna 2015

http--www.pravda.rs-wp-content-uploads-2014-11-hrvatska-407x275Hrvatska će za tri ili četiri godine biti prisiljena da pregovara sa poveriocima ukoliko ne želi da je zadesi ista situacija kao i Grčku.

Sve dok su ulagači spremni da kupuju njene obveznice i finansiraju njen dug, hrvatska ekonomija će izdržati sadašnji način rada. Prema ocenama stranih analitičara, crvena lampica se upalila i Hrvatsku već počinju da posmatraju kao “zemlju slučaj”.

– Strašan koktel velikog iznosa duga, velikog fiskalnog deficita i nedostatka rasta doveli su hrvatski profil zaduženosti vrlo blizu neodrživog nivoa – piše Emerdžing Markets, jedno od poslovno-finansijskih izdanja Euromanija.

Iako većina prognozira da će bruto društveni proizvod u budućnosti rasti od 0.5 odsto do 1.5, analitičari smatraju da taj skromni oporavak neće biti od pomoći.

– Ako se nešto dramatično ne dogodi, za tri do četiri godine ćemo govoriti o hrvatskoj krizi. Zemlji očajnički trebaju strukturne reforme koje bi probudile ekonomiju i pokrenule rast – rekao je Demetrios Efstahio, strateg za srednju i istočnu Evropu.

U slučaju da se ostvare njegove pesimistične prognoze, to bi značilo da bi sledeća hrvatska Vlada mogla da bude u situaciji da u drugoj polovini svog mandata mora da pregovara sa poveriocima o tome pod kojim će uslovima da im vrati dug, kao što u ovom trenutku to čine Ukrajina i Grčka.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Č.Č. says:

    neeeeeeee, Kromanjonci su prvo izgubili svoju para državu Herceg-bosnu a sad mogu da ostanu i bez ndh :-@

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *