Hrvatska prodaje autoputeve

Hrvatska prodaje autoputeve

5 jula 2013

Autocesta-Foto-Ivan-Katalini_-6-475x317-1114233086Autoputevi u Hrvatskoj biće ponuđeni na koncesiju od 30 do 50 godina strateškom partneru, a procena je da bi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 milijarde evra.

Vlada Hrvatske dala je saglasnost za model monetarizacije autoputeva, a strateški partner bi naplaćivao putarine i preuzeo obavezu da ih održava.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić rekao je da od trajanje koncesije zavisi koliko novca će biti dobijeno, a procena je da bi autoputevi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 milijarde evra.

„Naredne godine na naplatu dolazi 6,6 milijardi kuna kredita /oko 900 miliona evra/, a ako ne prodamo autoputeve, taj trošak će pasti na leđa građana“, rekao je Dončić i dodao da je dug za autoputeve četiri milijarde evra, prenosi HRT.

On je dodao da bi posao mogao da bude završen za devet do 12 meseci.Dončić kaže da su poslovni savetnici u pripremi modela monetizacije primili 47 odgovora raznih investicionih i penzionih fondova, građevinskih kompanija, pa čak i domaćih penzionih fondova, koji su zainteresovani za osnivanje konzorcijuma.

Prema njegovim rečima, hrvatska Vlada želi da i oni budu deo priče o monetizaciji.

Preliminarni razgovori sa potencijalnim ponuđačima trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, posle čega sledi podnošenje neobavezujućih ponuda, pregovori, pa obavezujuće ponude.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *