ХРВАТСКА РАЗБЕСНЕЛА ШПАНИЈУ: Загреб добија „амбасаду Каталоније“

HRVATSKA RAZBESNELA ŠPANIJU: Zagreb dobija „ambasadu Katalonije“

26 jula 2017

Vlada Katalonije otvoriće uskoro u Hrvatskoj svoje predstavništvo, koja će pokrivati zemlje jugoistočne Evrope, piše zagrebački „Globus“. Kako navode, tu informaciju im je potvrdila „visokopozicionirana osoba regionalne vlade u Barseloni“.

Time se politička borba između Katalonije i Španije širi i na ove prostore, samo dva meseca pre najavljenog referenduma o nezavisnosti, naveo je Jutarnji.

– U Hrvatskoj sigurno otvaramo svoje predstavništvo kao što smo uradili i u drugim delovima Evrope – kaže izvor u vladi koja je za 1. oktobar najavila referendum o otcepljenju od Španije.

U Barseloni to predstavništvo službeno nazivaju „delegacija“, iako ga smatraju ambasadom regije sa 7,5 miliona stanovnika.

„Katalonci će tako iz Zagreba nastojati da ostvare političke i ekonomske interese u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a moguće i u Bugarskoj i Rumuniji“, piše „Globus“.

Međutim, prvi cilj je svakako pridobijanje međunarodne podrške za referendum koji Vlada u Madridu i španski Ustavni sud smatraju nezakonitim.

– Postoje strateški kriterijumi zbog kojih smo odabrali Hrvatsku – kaže izvor „Globusa“, ali nije želeo da ih navede pre službenog otvaranje kancelarija.

Trenutno nije poznato ko će voditi kancelariju Katalonije u Zagrebu i koliko će ljudi biti zaposleno, ali je poznato da će biti otvorena u avgustu ili početkom septembra. Postoji mogućnost da bude otvorena i 11. septembra na nacionalni Dan Katalonije, navodi „Globus“, prenosi Jutarnji.

Takve delegacije Katalonija već ima u 11 zemalja u svetu, uvek se nalaze u glavnim gradovima, a u Evropi im je još jedino preostao jugoistočni deo.

Delegacije su prvo otvorene u Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu, Italiji i Austriji, potom u Lisabonu i Kopenhagenu, iz koga se pokrivaju nordijske zemlje, u Ženevi i Varšavi, odakle se pokrivaju baltičke zemlje.

Svim tim „ambasada“ upravlja Kancelarija za institucionalne i spoljne poslove te odnose i transparentnost. Taj kancelarija, deo katalonske vlade, zapravo je „katalonsko ministarstvo inostranih poslova“.

Na čelu te kancelarije je 46-godišnji Raul Romeva, kojeg smatraju „ministrom spoljnih poslova Katalonije“.

Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova nije odgovorilo hoće li njihov predstavnik prisustvovati otvaranju u Zagrebu, niti da li su u kontaktu s vladom Katalonije. Španska delegacija u Zagrebu takođe nije odgovorila na to pitanje, naveo je Jutarnji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bambula says:

    U Zagrebu se otvara veleposlanstvo Katalonije i za Srbiju. Zagreb postaje glavni grad Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *