Hrvatska roba osvaja srpsko tržište, a srpska roba nije dobro prihvaćena u Hrvatskoj

Hrvatska roba osvaja srpsko tržište, a srpska roba nije dobro prihvaćena u Hrvatskoj

21 juna 2013

eko-srpska-roba-u-hr_620x0-1628005744Srpske roba je i dalje veoma slabo zastupljena na hrvatskom tržištu. Čvrst gard stvaraju mnogobrojne prepreke.

Najveće „kočnice“ su necarinske barijere, komplikovane procedure pri uvozu, neusaglašenost naših standarda sa propisima EU, ali i medijska kampanja protiv uvozne robe.

Tako, samo 10 naših firmi posluje na hrvatskom tržištu, dok je u Srbiji prisutno 280 kompanija iz ove susedne zemlje. Preduzeća iz Hrvatske su kod nas preuzela veliki deo prehrambene i konditorske proizvodnje.

Nekada naše najveće kompanije „Soko štark“, „Dijamant“,“Frikom“… sada su strane – u rukama hrvatskih vlasnika.

Na investicije i robu iz Srbije, međutim ne gleda se blagonaklono, što otežava prodor naših kompanija. Većina privrednika koji rade u Hrvatskoj ili koji su pokušavali da otpočnu biznis kod komšija ističu da „naša roba nije još tamo dobrodošla, mada se polako situacija menja nabolje“.

I statističke brojke pokazuju da nismo dovoljno prisutni na tom tržištu, jer i dalje Srbija godišnje plasirala u Hrvatsku robu za oko 110 miliona dolara manje vrednosti od one koju odatle primi, odnosno ima veći uvoz od izvoza.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *