Hrvatska rampa prema Srbiji, BiH i CG

Hrvatska rampa prema Srbiji, BiH i CG

27 januara 2013

bajakovoNAKON priključena Hrvatske Evropskoj uniji procedura ulaska u tu zemlju biće zaoštrena prema susednim zemljama i Turskoj, tvrdi agencija Anadolija.

Na to ukazuje i odluka Vlade Hrvatske da stavi van snage bilateralni sporazum bivše Jugoslavije i da uvede vize turskim građanima.

Posle ulaska u EU, Hrvatska će primenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani „trećih zemalja“ moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primene pravila šengenskog režima.

U najtežem položaju biće građani Bosne i Hercegovine koja sa Hrvatskom ima granicu dugu čak hiljadu kilometara i u kojoj živi desetine hiljada građana koji imaju dvojno državljanstvo.

Podseća se da su građani BiH, naime, navikli da u Hrvatsku ulaze samo sa ličnom kartom pri proceduri koja je bila više formlma.

“Nema sumnje da takav način prelaženja granice omogućava bržu i lakšu graničnu kontrolu i promet na graničnim prelazima,“ rekli su u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, nagovestivši skore izmene takvog režima.

Da bi BiH bila izuzeta iz šengenskog režima, neophodan je jednoglasni pristanak svih članica EU, odnosno Saveta EU, a na predlog države članice, u ovom slučaju Hrvatske.

“U interesu je Republike Hrvatske zadržati što je moguće otvoreniju granicu s BiH, isto kao i s Crnom Gorom i Srbijom. No, ništa manji interes ne postoji i kada je reč o što bržem ispunjenju uslova za ulazak u jedinstveno šengensko područje. Odluku o tom pitanju Hrvatska još nije donela jer pre toga planira održati nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije i BiH,“ navodi Anadolija pozivajući se na objašnjenja nadležnog ministarstva.

Profesor Žarko Puhovski je rekao da će granica Hrvatske i BiH biti najduža u EU, a do sada je to bila poljsko-rusko granica.

“Sve je to Hrvatska imala sa Slovenijom i to je izazivalo veliki šok. Prvo, pograničnom stanovništvu, a potom i čitavom stanovništvu. Hrvatska će višestruko pooštriti mere kontrole i privatnika, a i robe. To će otežati komunikaciju… Za mene je problem to što svi građani BiH, Srbije i Crne Gore dolaze u situaciju da EU, koja bi načelno trebalo označavati ukidanje granica i ublažavanja poteškoća u saobraćaju, ovom delu sveta predstavlja, zapravo, otežavanje komunikacije. To se prvi put videlo kada je Slovenija ušla u EU,“ kazao je za Anadoliju Puhovski.

Puhovski smatra da bi ovo pitanje moralo da se stavi na „dnevni red“ ili će, kako kaže, „hiljade ljudi iz BiH u narednim godinama patiti.“

“BiH mora hitno učiniti ono što Hrvatska nije učinila kada je Slovenija pre deset godina ulazila u EU – mora zatražiti uvođenje trake za putnike iz EU i one koji to nisu. Ta traka bi se ostavljala za susednu državu. Mi u Hrvatskoj smo se godinama mučili na granici sa Slovenijom jer Hrvatska nije na vreme pregovarala o tome sa Slovenijom,“ smatra Puhovski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *