Hrvatska: Srbi sve češće na meti

Hrvatska: Srbi sve češće na meti

31 maja 2013

ZagrebDrugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, koji će se odigrati u nedelju, dočekuje se u nekim sredinama u neverovatno oštroj, ponekad na ivici incidenata zaoštrenoj retorici. Za Srbe je pogotovo neprijatno postalo u Vukovaru, gde će snage da odmere dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo iz SDP-a, i Ivan Penava, kandidat HDZ-a.

– Srbe plaše retorikom iz 1991, a ono što se do sada čulo u pojedinim sredinama u kampanji je najružnije što je Hrvatska videla posle devedesetih godine prošlog veka – ocenio je premijer Zoran Milanović. – U Vukovaru kao da su tenkovi pred gradom, tako neki govore.

Za Srbe u Vukovaru drugi krug veoma je važan, jer sve ono što je moglo da se čuje od HDZ-a opravdano je vratilo strah u taj grad. Umesto da su mnogi kandidati govorili o potrebi zajedničkog života i načinu kako da grad preboli ratne rane koje su još prisutne, mnogi su do krajnosti zaoštravali retoriku i krivili Srbe za probleme koji su danas u Vukovaru. Ćirilično pismo je za mnoge političare u tom gradu postalo političko „oružje“ sa kojim se obračunavaju sa Srbima. Gotovo je sigurno da bi se prilike u Vukovaru još više zaoštrile u slučaju pobede HDZ-a, dok su stavovi Željka Saboa bili daleko smireniji i išli prema tome da svi građani Vukovara treba da učestvuju u političkom životu ravnopravno.

Izuzetno oštar napad doživeo je i dr Milorad Pupovac, na koga se okomilo Udruženje hrvatskih lekara-dobrovoljaca iz perioda 1990-1991, koje je pozvalo Vukovarce da glasaju za HDZ. Pupovac je u Saboru kritikovao takozvani Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara jer je delio letke u kojima je stajao poziv da se u drugom krugu građani „usprotive dvojezičnosti i drugim srpskim nedaćama“.

Pupovac je rekao da je reč o govoru mržnje, da su poruke neustavne i da im se treba suprotstaviti. Lekari su odgovorili rečima u kojima je opet sve puno optužbi na račun Srba, poput: „Ta velikosrpska politika temelji se na fašizmu, koji i danas sprovodi Milorad Pupovac iz saborskih odaja. Dok je srpska artiljerija ubijala civile u Vukovaru pasivno je gledao, a mogao je tada da digne glas i možda spasi mnoge“.

OSUDA TUĐMANA

Nemački mediji, koji pišu o visokim kaznama za ratne zločine koje su izrečene političkim i vojnim liderima bivše Herceg-Bosne, ističu da je to praktično i osuda nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Tako list „Frankfurter algemajne cajtung“ piše da je „tadašnji politički vrh Hrvatske, na čelu sa nacionalističkim predsednikom Franjom Tuđmanom podržavao Hrvate u BiH u borbi za priključenje Hrvatskoj“, dok „Frankfurter rundšau“ u naslovu članka kaže „Osnivač nezavisne Hrvatske je ratni zločinac“. Ovaj list ističe i da je raspad Jugoslavije do sada uvek predstavljan crno-belim slikama: Hrvati su bili dobri, a Srbi loši momci. Taj list navodi i da se buduća članica EU može sada suočiti sa zahtevima za veliku ratnu odštetu koji će iznositi milijarde evra.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *