HRVATSKA: Srušen spomenik srpskim žrtvama

HRVATSKA: Srušen spomenik srpskim žrtvama

13 септембра 2013

Golubic-spomenik-208123462U mestu Golubić, kod Knina, srušen je spomenik podignut 2011. godine kao znak sećanja na srpske žrtve iz tog kraja stradale u ratu 1991-1995. godine, potvrdio je predstavnik porodica poginulih i ubijenih u Golubiću Čeda Marić.

Marić je naveo da je sinoć macolom uništen spomenik sa krstom i spomen-pločom, koji je posvećen sećanju na 34 srpske žrtve, među kojima je i njegov sin.

„To je još jedan u nizu pritisaka na srpski narod u Hrvatskoj da im se spreči ono što je najsvetije, a to je sećanje na svoje žrtve. Ovo doživljavam kao ponovno ubistvo“, rekao je Marić, uz napomenu da govori kao otac kome je sin ubijen u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“ 1995.

On je napomenuo da su ranije, zbog pritisaka, porodice žrtava bile prinuđene da skinu ploču sa imenima 34 srpske žrtve i da postave ploču na kojoj je samo pisalo „Sjećanje na Golubićane stradale u ratovima“.

„Ta ploča je preživela ulazak u EU, ali, nažalost, izgleda nije mogla preživeti u EU. Toliko o toj pričanoj demokratiji i ravnopravnosti među žrtvama“, ocenio je Marić, koji je i savetnik Udruženja porodica nestalih „Suza“.

On je dodao da je slučaj prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj, te istakao da Hrvatska treba ne samo da obnovi taj spomenik, nego i da stvori uslove i za njegov opstanak.
U Golubiću je ostalo nešto manje od 300 starosedilaca Srba, ali je tu napravljeno oko 140 kuća za Hrvate koji su dovedeni iz BiH.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u