HRVATSKA STRANA ISTORIJE: Evo kako Hrvati vide Prvi svetski rat (VIDEO)

HRVATSKA STRANA ISTORIJE: Evo kako Hrvati vide Prvi svetski rat (VIDEO)

26 jula 2014

Vickers_IWW Prvi svetski ratDario Špelić, urednik HRT razgovarao je u studiju sa suvoditeljem emisije Treća istoriju prof. dr sc. Tvrtkom Jakovinom.

O ovoj temi kroz emisiju govorio je i Tihomir Ponoš, publicist i novinar.

U emisiji se čuo i istoričara Kristofer Klara, koji predaje istoriju na Kembridžu. Prošle godine objavio je knjigu “Mjesečeri – kako je Evropa 1914. otišla u rat”. “Mjesečari” su izazvali veliku pažnju i postali pravi hit. Uvodno poglavlje izazvalo je burne reakcije, pogotovo u Srbiji, zbog teze da atentat u Sarajevu nije samo povod, već i uzrok rata.

Zanimljivo, tokom cele emisije nisu spomenute ogromne srpske civilne žrtve (oko milion mrtvih stanovnika Kraljevine Srbije), niti se pričalo o austrougarskim zločinima, tokom Prvog svetskog rata.

• Novinar: Vedran Kursar
• Redatelj: Vladimir Kleščić
• Producentica: Vesna Čorak
• urednika: Lada Džidić i Dario Špelić

(SRBIN.INFO, video: HRT)

KOMENTARI4 komentara

  1. Nebojsa says:

    Pa sta ste mogli ocekivati od njih ! Problem je sto su aktivno ucestvovali u zlocinima nad civilnim stanovnistvom na strani Austrougarske! Isto onako zverski kao u II sv. ratu. ili u 30 godisnjem ratu protiv protestanata u Nemackoj, ili u ratu pocetkom 19 veka u italiji! Kad su opisani kao najvece zveri!

  2. RemsoneKalovadjo says:

    JOVAN DUČIĆ - PESMA O HRVATIMA Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača. Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zveri, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenjem srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje.

  3. Pingback: HRVATSKA STRANA ISTORIJE: Evo kako Hrvati vide Prvi svetski rat (VIDEO) | Jadovno 1941.

  4. Pingback: HRVATSKA STRANA ISTORIJE: Evo kako Hrvati vide Prvi svetski rat (VIDEO) | Jadovno 1941.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *