HRVATSKA: Sve više incidenata protiv Srba, a Brisel ćuti

HRVATSKA: Sve više incidenata protiv Srba, a Brisel ćuti

8 januara 2014

vukovar-cirilica-1378131760-360419Prvo su neposredno posle proslave Nove godine skinute gotovo sve preostale ćirilične table u Vukovaru, zatim je nepoznati vandal tri dana orgijao na pravoslavnom groblju u Čepinu, a na Badnje veče u Splitu je oštećen automobil beogradskih registracija, na čijoj je haubi napisano veliko slovo „U“.

U Hrvatskoj, posle šest meseci članstva u Evropskoj uniji, sve je više otvorenog divljanja ekstremne desnice, a manjinska prava, pre svega Srba, ozbiljno su ugrožena. Projekt dvojezičnosti u Vukovaru je poražen i sada samo treba čekati inicijativu koju je najavio predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac. Manevarskog je prostora malo, jer vukovarski Štab za „odbranu“ grada ne pristaje ni na ništa drugo, nego da se projekt dvojezičnosti odloži na neodređeno vreme, a ćirilica protera iz Vukovara. Uostalom, u gradu su ostale samo tri ćirilične table. „Pobeda“ Štaba lančano bi povukla reakcije i u drugim gradovima gde su Srbi ostvarili pravo na dvojezičnost, a Hrvatsku vratilo na sam početak u odnosu prema manjinama.

I dok se šef hrvatske diplomatije i drugi čovek u vladi Vesna Pusić hvali kako Hrvatska više od ijedne zemlje u regionu poštuje manjinska prava, praksa pokazuje da je sve to ozbiljno ugroženo. Nikom, doduše, nije jasno odakle toliko mržnje prema malom broju Srba koji su ostali u Hrvatskoj i ne predstavljaju više nikakvu političku ili bilo kakvu drugu „opasnost“, ali je činjenica da bi nekima odgovaralo da više Srba uopšte nema.

Nizanje vesti u kojima se vidi koliko su ugrožena manjinska prava, ali i nemoć države da se tome suprotstavi, postalo je hrvatska svakodnevica. I Šimunićevo urlanje „Za dom spremni“ i nekoliko sličnih recidiva na lokalnom planu, u domaćem dvorištu nije izazvalo očekivane reakcije osude, već relativizovanje i odbranu fudbalerovog lika i dela.

BRISEL ĆUTI

Zasad Evropa ćuti, ali posmatra. Iz diplomatskih izvora može se saznati da su u Briselu sve više razočarani svime što se u odnosu prema manjinama, pre svega Srbima, događa u Hrvatskoj, ali slede evropski izbori i nikom nije do direktnih reakcija. Svesna je toga i hrvatska ekstremna desnica, pa će vesti sa početka ovog teksta očito biti i dalje.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *