ХРВАТСКА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ 32 милијарде евра ратне одштете!

HRVATSKA TRAŽI OD SRBIJE 32 milijarde evra ratne odštete!

9 februara 2018

DOK predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja će biti domaćin srpskom šefu države Aleksandru Vučiću, u Zagrebu 12. i 13. februara, ne pominje da će tema njihovih razgovora biti pitanje ratne odštete, premijer hrvatske vlade Andrej Plenković i njegovi ministri od toga ne odustaju.

Plenković je u četvrtak čak podsetio na član 7. Sporazuma o normalizaciji potpisanog 23. 8. 1996. u Beogradu u kom se govori da će se u roku od šest meseci potpisati sporazum za naknadu za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Kako je rekao, taj sporazum nikada nije potpisan jer su razgovori bili prekinuti.

– Za vreme Vučićeve posete moglo bi da se razgovara o toj obavezi, jer je veoma jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa – naveo je Plenković.

Da bi Zagreb, međutim, uopšte bio u prilici da traži ratnu odštetu, za to prvo neki sud mora da utvrdi da postoji povreda konkretne odredbe međunarodnog prava, za šta kao posledica sledi naknada štete. Kako je Međunarodni sud pravde već odlučivao po tužbi Hrvatske protiv Srbije, i odbacio ju je, njihov cilj ostaće nedostižan. Arbitraža bi mogla da bude druga opcija, ali za nju mora da postoji i saglasnost Beograda.

Tema ratne odštete se u Hrvatskoj dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde evra Hrvatskoj. Slobodan Praljak, koji se nedavno ubio u haškoj sudnici objavio je i brošuru „Procena ratnih šteta u Hrvatskoj“ i izračunao da bi ratna odšteta trebalo da iznosi 40 milijardi dolara.

U Zagrebu, međutim, nikad nije rešavana „jednačina“ kolika je šteta koju su pretrpeli Srbi koji su iz Hrvatske proterani. Po kalkulaciji koja je svojevremeno izvedena u Beogradu, kako za „Novosti“ kaže Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi evra.

U ovu sumu uračunata je šteta nanesena privatnoj imovini 400.000 proteranih Srba iz Hrvatske uključujući mehanizaciju koju su imala seoska domaćinstva, vinograde, voćnjake… Samo tri milijarde evra je procenjeno da vredi 50.000 stanova Srba, a tu su i penzije koje im Hrvatska duguje, kulturno blago SPC, imovina preduzeća…

– Kao članica EU, Hrvatska je u poziciji da nas ucenjuje i sasvim je moguće da će reći: ili nam isplatite ovu sumu ili nećemo dati saglasnost za vaše učlanjenje u Uniju. Ali, ako takav nastup ne spreče moćnije članice EU koje imaju uticaja na Zagreb, odgovor Srbije može da glasi: „Hvala lepo i Evropo, laku noć“ – kaže Štrbac.

Da će Hrvatska potegnuti pitanje reparacije prilikom Vučićeve posete najavili su i hrvatski ministri Lovro Kuščević i Milan Kujundžić koji srpsku „agresiju“ iznose kao argument.

VULIN: VUČIĆA ĆE ČEKATI USTAŠE

REKAO sam Vučiću da ne treba da ide u Hrvatsku sa ovom atmosferom i načinom na koji ga dočekuju. Ne verujem u iskrenost Hrvatske i želju da se poprave naši odnosi – rekao je u četvrtak ministar odbrane Aleksandar Vulin. – Vučić ide tamo da bi se borio za položaj Srba u toj državi i pokušao da poboljša odnose dveju zemalja, a biće, nažalost, dočekan sa pričama o ratnoj šteti i ustašama na trgovima, koji će pokušavati da dođu do njega, kao što su došli i pokušali da ga ubiju u Srebrenici.

POJAČANE MERE BEZBEDNOSTI

U HRVATSKOJ su, prema saznanjima „Novosti“, angažovane snažne policijske snage koje će obezbeđivati sva mesta koja će Vučić posetiti i pojačane mere biće na snazi već od nedelje, dan uoči dolaska predsednika. Na ulazu u grad postaviće se hrvatske i srpske zastave, a specijalne policijske snage biće raspoređene na svim važnijim mestima u gradu kako bi se izbegli mogući incidenti.

(Večernje novosti)

KOMENTARI37 komentara

 1. Dragan says:

  Trebaju vam nocvi za vazduhoplove >>>

  • Kulak says:

   Rusija mora kazniti hrvatsku zato što je poslala vojsku na rusku granicu.Za vreme ranijih vlada, hrvatska je vodila prema Rusiji nešto uzdržaniju politiku. Ali otkako je na vlast u hrvatskoj instaliran rusofob Plenković, jako blizak ukrajinskim neonacistima banderovcima, hrvatska protiv Rusije vodi otvoreno neprijateljsku politiku.Mi Srbi to moramo iskoristiti jer je plenkovićeva šovinistička državica šačica pare, a Rusija golema sila. U obračunu Rusije sa hrvatskom, hrvatska može doživeti samo poraz.Protiv hrvatskog neprijatelja ne trebamo se boriti sami, treba iskoristiti sva moguća savezništva u obračunu sa tom zloćudnom šovinističkom tvorevinom.

   • Željko says:

    v Kulak Da li znate da je Rusija prije priznala neovisnost Hrvatske od USA?

    • NEPOKAJANA NEČISTA SAVEST says:

     Da li su u tzv. ratnu odštetu uračunali i onih 10 000 srpskih kuća te sve pravoslavne objekte koje su planski minirali tzv.zbor narodne garde, HOS i HV ali u "slobodnom, demokratskom i neokupiranom delu suverene RH (brojku javno priznao F. Tuđman na HTV.Takodjer, i spaljenu Krajinu koju je sa ponosom iz helikoptera gledao gen. Bobetko (lepa sela lepo gore). To se očekuje!

     • Željko says:

      Ovi "moji" se moraju prati nekako za "(b)AGROKOR"!

     • miki says:

      Dobice ali osvetu za proterane Srbe i pobijene u Jasenovcu . Da sam na njihovom mestu ( ustase) , ja bih se iselio iz zapadne Srbije(hrvatska) sto pre da ne bude posle skidanje sa vozova kao u Blajburgu .

 2. Rastko Vuković says:

  To je naučeno ofanzivno ponašanje. Njima su se agresije isplatile, zašto bi sada odustajali?

  • Za Srbiju says:

   Tako je. Uvek su nas radili ko mlade majmune.

 3. Buba says:

  Strašno koliko te ustaše tj.hrvati nemaju stida,oni bi odštetu i izvinjenje,kao da su Srbi u jednom vjeku napravili tri genocida nad njima a ne oni Srbima.Poklali milion Srba samo u Jasenovcu.Najgori su na planeti

  • Željko says:

   @ Buba Kao što ni svi Srbi nisu četnici, morate znati da ni svi Hrvati nisu ustaše!

   • Batina says:

    Greska, sve ustase nisu hrvati ali su zato svi hrvati ustase.

   • Vladimir Monomah says:

    Tačno tako , meni nisu problem krvati već srbi(namerno malo slovo) koji idu recimo na "letovanje" u krvatsku, neznajući ili još gore prenebregavajući činjenicu da su im domaćini potomci onih koji su im klali pretke.... . E upravo takvi zaslužuju svo zlo koje ih snađe na tom letovanju i ne žalim ih sekunde. A što se tiče premijera ne treba da čudi njegov odlazak u krvatsku, isti je ladno počinio VELEIZDAJU države koju vodi potpisavši tzv. briselski sporazum, ovo mu dođe kao izlet. Samo neka znaju svi koji se ogrešiše od Srbski narod stići će ih kad tad, ničija do zore nije neće ni njihova! A ova skotina će odgovarati krivično za VELEIZDAJU.

   • Taipova Češma says:

    Dokažite delom a ne praznom retorikom .

  • Plenki says:

   @Buba Šta milion???? U najnovijem udžbeniku istorije piše 4 miliona!!!!!

 4. Nebeska Srbija says:

  Pa dali bi im ovi nasi da imamo odakle ali nemamo..Mozemo od MMF-a jos hedan kredit da uzmemo?!

  • goran says:

   Pozajmice Vucko, ne brinite.

 5. test01 says:

  Genocidan narod a ovaj sarlatan im ide pred noge - doduse mora po naredbi svojih mentora koji upravljaju i sa NDHazijom. Treba ih PRVO tuziti za genocid koji su pocinili nad Srpskim narodom i u toku 2 svetskog rata a i u ovome zadnjem 'gradjanskom' ratu koji su oni izazvali us podrzku zapadnih mentora. Pa to je jedina nacija koja je imala koncentracioni logor za Srpsku DECU !!! Muka mi dodje samo kada pomislim na to.

 6. goran says:

  Ili 44 milijarde, ili nista, reci ce Vucko.

 7. tigar says:

  Potomci zločinaca hoće oštetu,vratite mi uspomene na moje rođake pobijene u Jasenovcu,mrzim vas!

  • NEPOKAJANA NEČISTA SAVEST says:

   Samo da znaš: Žrtve praštaju (moji mili u Jasenovcu. Samo 384 komada)...ALI...NE PRAŠTAJU ZLOČINCI I NJIHOVA DECA...i to je to šta danas gledamo kao monumentalno hrvatsko MORALNO POSRNUĆE (Stepinac pa im svetac)

 8. Batina says:

  Ovima je stvaro stid nepoznata kategorija, a sampioni su u timarenju konja.

 9. Aleksandar says:

  Pošaljite hrvatice u Beograd da im platimo...

  • Željko says:

   @ Aleksandar Poslali smo vam: Severinu, Avu Karabatić, Anu Bebić, Severininu sestru, ako želite i Kolindu nema problema, Simonu Gotovac, Nives Celzijus, samo recite!

 10. Pidza says:

  Dacete sve kad suradjujete sa njima

 11. Kulak says:

  Aleksandar Vučić nema valjanog razloga da ide među ustaško zlo.

  • goran says:

   Nema valjanog razloga, ali ima nevaljanog.

 12. Velika Metla says:

  Ondašnja ustaška "ndh"je potpuno identična ovoj današnjoj "rvatskoj",POTPUNO ! Da nije ista ne bi oni pobegli s izložbe o Jasenovcuu UN,nego ih je istina pogodila,i prepoznali su se u njoj!

  • Željko says:

   Ima istine nažalost jer svakim danom to gledam!

 13. Grooves says:

  Hrvati... Jadni o bedni, do koske. E, ovo što traže, slatko me nasmeja. Goreg i zlobnijeg naroda, pri tome, toliko iskompleksiranog, ne postoji na ovom svetu. A, ne odišu baš nekom pameću, naprotiv. Hahahaha, baš su lucidni sa ovim zahtevom.

 14. zlatko says:

  Treba ustašiji mladoj 32 milijarde pa bi da uzmu odakle su navikli da uzimaju. Ali sad im šipak! Razbili su čanak iz kog su kusali. Neeeemaaa više para u Srbiji. Srbija je gladna, jedva nahrani i ove svoje gladne hijene na vlasti, pa za ustašiju ne ostaje ništa. Neka se ne nadaju ni teritorijalnim ustupcima. Od toga takodje nema ništa. Ne da Srbija, a neće dati ni svet.

 15. triglav says:

  hazarska vlada republike hrvatske traži ratnu odštetu od hazarske vlade republike srbije u vidu novca hazarskih vladara sveta ... a "narod" se uvredio

  • goran says:

   E, dobar ti je komentar, i duhovit, samo to niko u Srbiji ne razume.

   • Željko says:

    @ triglav Bravo, sa malo riječi ste kazali sve!

    • Batina says:

     Gle ustasa, idite kod fratra da vas pomilki.

    • zlatko says:

     ...Reče treći od jedine trojice koji nešto razumeju. Mi ostali koji ništa ne razumemo smejemo se njihovoj pameti.

  • Kulak says:

   Nije problem hrvatski narod,ima tamo i dobrih ljudi kao i u svakom drugom narodu. Problem su ustaše, odnosno ustaška ideja da 1/3 Srba treba pobiti, 1/3 Srba proterati, a 1/3 Srba pokatoličiti. Te monstruozne ideje su provodili hrvatski ratni zločinci ante pavelić i alojzije stepinac koji su ubijali, progonili i nasilno pokatoličavali. Oni koji su nasledili te ideje su problem.

 16. Milutin says:

  Pa pokaroličeni SRBINE tebi i takvima ko što si ti ne vrede milijarde evra vama treba dobar Jasenovac za hrvate ustaše pa da radite i zaradite za isplatu PROTERANIM SRBIMA SA SRBSKE ZEMLJE. Idi u vatikan možda ti daju nešto da se malo opametiš avetinjo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *