ХРВАТСКА ТРАЖИЛА ОД СРБИЈЕ милијарду евра

ХРВАТСКА ТРАЖИЛА ОД СРБИЈЕ милијарду евра

31 јула 2019

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић реаговала је на најаву из Хрватске о потраживању милијарду евра са каматама на име сукцесије.

Табаковић је изјавила да најаве из Хрватске да би могли да потражују депозите и стару девизну штедњу Југобанке и других банака, види као „АПП“, односно, „ако прође прође“, и да ће се НБС руководити принципом реципроцитета: „како ви нама, тако и ми вама“.На питање новинара да ли сматра да су те најаве из Хрватске део грешака ранијих преговарача о сукцесији, пошто из Хрватске најављују потраживање око милијарду евра са каматама, Табаковићева каже: „Неки људи се у послу, па и у међусобним односима, када делите имовину раније заједничке државе, понашају по принципу ’ако прође – прође, вреди покушати‘. Ето, тако доживљавам тај покушај“, преноси „Б92“.

Гувернерка додаје да, по питању свега што је учињено када је реч о сукцесији бивше СФРЈ, верује да ће и друга страна испунити своје обавезе, као и да им све до сада што су урадили не даје за право да се унапред испуњава свака обавеза, а да се не рачуна на реципроцитет.

„Од оног што се зове повраћај имовине наших предузећа која су имала представништва тамо, па до оног првог, основног и најважнијег, а то је повратак наших грађана тамо. Мислим да елементарно поштовање тражи од свих нас да се понашамо по принципу ‘како ви нама, тако и ми вама‘“, поручила је Јоргованка Табаковић.

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivana says:

  Ma dat će Srbija oću reć petokolonaši i više ustašama samo nek traže dok naivni srpski narod ćuti i gleda parove.

 2. Srbin says:

  Da, ta milijarda ce biti kusur od 10 milijadi u krupno, koju Srbija treba da vrati Hrvatskoj tek kada Hrvatska isplati ratnu stetu Srbima od 9 milijardi, nacinjenu izmedju 1991. i 1995.

 3. Za Srbiju says:

  Dobiće oni sve što traže, jer mi "nemamo alternetivu". Sve dajemo za članstvo u EU. Čak i teritorije, deo naroda, prirodne resurse, ...

 4. Косовац says:

  Мало Хрвати траже….. Јер када исплате логичку подршку Европском Суду Правде, и Суду за Људска Права Стразбур, за њих неће да остане ништа….. Плус питаће их неко, ако су нашли, зашто нису зашли?

 5. Boze Pravde says:

  Ustasoidi stvarno nemaju stida.

 6. Miroslav says:

  Хрватска је дужна вратити Крајину Србима које су они протерали и исплатити Србима ратну одштету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u