ХРВАТСКА ТРАЖИЛА ОД СРБИЈЕ милијарду евра

HRVATSKA TRAŽILA OD SRBIJE milijardu evra

31 jula 2019

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra sa kamatama na ime sukcesije.

Tabaković je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao „APP“, odnosno, „ako prođe prođe“, i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta: „kako vi nama, tako i mi vama“.Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže: „Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima, kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu ’ako prođe – prođe, vredi pokušati‘. Eto, tako doživljavam taj pokušaj“, prenosi „B92“.

Guvernerka dodaje da, po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ, veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza, a da se ne računa na reciprocitet.

„Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu ‘kako vi nama, tako i mi vama‘“, poručila je Jorgovanka Tabaković.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ivana says:

  Ma dat će Srbija oću reć petokolonaši i više ustašama samo nek traže dok naivni srpski narod ćuti i gleda parove.

 2. Srbin says:

  Da, ta milijarda ce biti kusur od 10 milijadi u krupno, koju Srbija treba da vrati Hrvatskoj tek kada Hrvatska isplati ratnu stetu Srbima od 9 milijardi, nacinjenu izmedju 1991. i 1995.

 3. Za Srbiju says:

  Dobiće oni sve što traže, jer mi "nemamo alternetivu". Sve dajemo za članstvo u EU. Čak i teritorije, deo naroda, prirodne resurse, ...

 4. Kosovac says:

  Malo Hrvati traže….. Jer kada isplate logičku podršku Evropskom Sudu Pravde, i Sudu za Ljudska Prava Strazbur, za njih neće da ostane ništa….. Plus pitaće ih neko, ako su našli, zašto nisu zašli?

 5. Boze Pravde says:

  Ustasoidi stvarno nemaju stida.

 6. Miroslav says:

  Hrvatska je dužna vratiti Krajinu Srbima koje su oni proterali i isplatiti Srbima ratnu odštetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *