Hrvatska u EU, a ekonomija daleko od Evrope

Hrvatska u EU, a ekonomija daleko od Evrope

29 juna 2014

9f4d6f423e3bc01a7334f96ee0c16e53_view_articleGodinu dana pošto se Hrvatska pridružila  Evropskoj uniji sa nadom da će joj članstvo doneti nagli ekonomski  uspon, ekonomija te zemlje i dalje je jedna od najslabijih u evropskom  bloku, zaglibljena u dubokoj recesiji i sa stopom nezaposlenosti od 20  odsto.

Ova jadranska zemlja sa ukupno 4,2 miliona stanovnika, u  kojoj je čak polovina mladih nezaposlena, beležila je ekonomski pad u 10  poslednjih kvartala, a samo je Grčka pretprela veći sunovrat od 2009. do  2013. godine, prenosi AFP.

U prvom kvartalu ove godine, Hrvatska  je zabeležila privredni pad za 0,4 odsto u poređenju sa istim periodom  prošle godine, pre nego što se pridružila EU.

Vlada levog centra  na čelu sa socijademokratskim premijerom Zoranom Milanovićem gajila je  velike nade da će članstvo u Uniji podstaći strana ulaganja u bivšoj  jugosvlovenskoj republici, ali u odnosu na godinu pre pristupanja prošlog  jula, direktna strana ulaganja u 2013. u Hrvatskoj opala su za 60 odsto.

Eksperti  kažu da investitori zaziru od čestih izmena zakona, visokih nameta,  krutih zakona o radu i nesigurnosti investicija, navodi francuska  agencija.

„Hrvatska mora da uloži zaista velike napore kako bi  unapredila konkurentnost i poslovno okruženje da bi privukla direktna  strana ulaganja“, ocenjuje Timoti Eš, glavni analitičar „Standard banke“  za nova tržišta.

Za razliku od Bugarske i Rumunije, koje su se EU  pridružile 2007. godine, Hrvatska je tom bloku pristupila u zenitu  globalne finansijske krize, kada banke nisu bile toliko spremne da ulažu  kapital, podseća AFP.

Eš upozorava da Hrvatska, kojoj turizam  donosi 15 odsto ukupnog BDP-a, isuviše zavisi od stranaca koji dolaze na  odmor u tu zemlju.

Investitori za ovakvu situaciju ne krive EU,  već hrvatske vlasti, koje su spore u preduzimanju preko potrebnih  reformi, pogotovu s obzirom na neefikasan i suviše glomazan javni sektor  koji upošljava oko 400.000 ljudi.

Nestabilna politička situacija ne  pomaže sprovođenju reformi, sa duboko podeljenom i veoma nepopularnom  vladajućom partijom, zaključuje francuska agencija.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *