HRVATSKA U PANICI: Pokupovaće nas Ameri i Rusi

HRVATSKA U PANICI: Pokupovaće nas Ameri i Rusi

15 marta 2014

Hrvatska - JutjubZa tri dana, otkada je otvorena kancelarija sa podacima o mogućim nalazištima nafte i gasa u Jadranu, 20 firmi je poslalo upit za rezervaciju termina.

Zainteresovani se javljaju uglavnom iz SAD – a i evropskih država, prenose regionalni mediji.

Prema rečima direktorke Agencije Barbare Dorić, do sada je 20 firmi poslalo upit za rezervaciju termina u kancelariji sa podacima, u kojoj je moguće proučiti i otkupiti Inina istraživanja o potencijalnim nalazištima u Jadranu, kao i nove snimke norveškog Spektruma.

Četiri termina za prve četiri kompanije, napominju u tamošnjem Ministarstvu privrede, rezervisana su u naredne dve nedelje, a da li su među zainteresovanim i ruski Rosnjeft odnosno Gazpromneft , ne otkrivaju. Kako se može čuti, Rusi jesu zainteresovani za hrvatska nalazišta nafte i gasa, no očekivano, ona kopnena.

Američki Exxon Mobil već je pre nekoliko meseci potvrdio svoj načelni interes za istraživanje i eksploataciju jadranskih blokova, dok ministar privrede odmah po raspisivanju javnih konkursa za istraživanje i eksploataciju u aprilu, planira da otputuje u Hjuston.

Reč je o konkursima za 30 – godišnje koncesije na 29 blokova u Jadranu za koje je norveški Spektrum ustanovio kako imaju potencijala.

Ima li tamo dole zaista nafte i gasa, tek treba da pokažu dalja istraživanja bušenjem, a otvaranje kancelarije sa podacima zapravo je uvod u tu priču .

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *