ХРВАТСКА У ПАНИЦИ ЗБОГ СРБИЈЕ: Губимо наше небо

HRVATSKA U PANICI ZBOG SRBIJE: Gubimo naše nebo

20 aprila 2020

Hrvatski portal „Dnevno“ objavio je tekst u kome je uporedio snage srpskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i u tom pogledu daje značajne prednosti Srbiji.

U tekstu „Gubimo svoje nebo: Krstičević zabio zadnji ekser u kovčeg Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva“ portal piše o tome kako ministar odbrane Damir Krstičević planira da do daljeg odloži postupak nabavke vojnih aviona, uz konstataciju da bi to moglo da znači kraj ratnog vazduhoplovstva Hrvatske ili bar njegove lovačke komponente.Kako se navodi, u isto vreme kada i Hrvatska, u obnovu lovačke avijacije krenula je i Srbija, ali je Srbija, za razliku od Hrvatske, uspela.

„Dosad smo na srpske vojne nabavke i zastarelost njihovog vojnog hardvera gledali s visine i s podsmehom, ali nakon poslednjih nabavki koje je Srbija realizovala sa svih strana sveta i u svim vojnim sektorima, malo kome će biti do smeha“, piše u tekstu.

Ističe se da su Srbi u relativno kratkom vremenu obnovili lovačko vazduhoplovstvo nabavkama modernizovanih MiG-ova 29 iz Rusije i Belorusije, kao i da je nabavila bespilotne letelice velikog radijusa delovanja iz Kine, od kojih neke imaju mogućnost delovanja navođenim raketama i bombama.

Srpska taktika: Malo Istok, malo Zapad

„Srž današnje srpske politike je balansiranje između istoka i zapada. Tako su i prilikom vojnih nabavki vodili računa da malo kupuju sa istoka, a malo sa zapada. Prilikom nabavke devet helikoptera odlučili su se za Evrokopterovu ’Pumu‘, ali su od Rusa nabavili i Mi-35 i Mi-17. Kao što su balansirali pri kupovini helikoptera, tako su se u nabavci PVO sistema vodili logikom malo Istok, a malo Zapad“, piše portal „Dnevno“.

Dodaje se da je Srbija sve navedene nabavke realizovala u periodu od četiri-pet godina, kao i da je pre nekoliko godina sve izgledalo drugačije, jer je Hrvatska svoju prednost videla u članstvu u NATO-u.

Kako se navodi, ministar odbrane Aleksandar Vulin uspeo je iz temelja da obnovi srpsku oružanu silu, pre svega uz podršku kompletne srpske političke scene – premijerke, predsednika, ali i ostalih članova vlade koji su neretko viškove iz svojih resora prebacivali na račun Ministarstva odbrane.

Portal je uporedio sa njim hrvatskog ministra odbrane Davora Krstičevića, koji je kada je došao na tu funkciju, imao „reputaciju ravnu nacionalnom heroju“, uz zaključak da će njegov mandat uprkos nekim pozitivnim iskoracima ostati zapamćen po tome što je baš pod njegovim ministrovanjem Hrvatska ostala bez borbenog vazduhoplovstva.

„Kako je do toga došlo? Upućeni kažu kako Krstičević od početka nije imao podršku u Vladi za obnovu vojnih kapaciteta zemlje, te da kod ključnih događaja nije znao da iskoristi harizmu ratnog zapovednika i da pridobije široko javno mnjenje za vojne nabavke, kao što je bila nabavka borbenog aviona“, zaključuje portal.

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Koji ce vam, mi cemo vas braniti, a vi placajte. Eh da je neko drugi mesto vulina vec bi do sad imali pravu vojsku, a ne ovaj jad i cemer, u ostalom koji ce nam kad su nam migranti usli na mala vrata za vreme Uskrsa a mi kupujemo oruzje i sa 5 metaka sto su ispaljeni u vazduh zbog pobune migranta, osvojili nam drzavu.

  2. duka says:

    Glupost!!! Hrvatska je u NATO-U

  3. milorad2 says:

    hrvatska je u "panici" zbog srbije svaki dan, samo to se ne zove panika , to se zove MRŽNJA,šovinizam i NACIZAM.Hrvatska jue država koja nije sposobna da postoji samostalno i to će se u nekom razumnom periodu od 20-30 god od sada i pokazati.Ima mnogo razloga zašto je tako i to je ČINJENICa od koje oni ne mogu da pobegnu.Za sada su na EU jaslama kao pre toga na SFRJ kazanu i kao pre toga na austrougarskom koritu, ali sada kada su pobili i proterali POLA svog stanovništva oni nemaju šanse da PREŽIVE ko nacija, nema srba da plaćaju poreze a hrvata je PREMALO i prevelike su LENČUGE sve "gospoda":) nema ko da crnči samo ako može da se lapi od države, oni su mnogo mnogo gori od nas po tom pitanju a ovde su lopovi i grebatori parexelans pa vi vidite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *