ХРВАТСКА У ШОКУ: Италијани истакли своју заставу у центру Ријеке

HRVATSKA U ŠOKU: Italijani istakli svoju zastavu u centru Rijeke

12 septembra 2019

Na Guvernerovoj palati u Rijeci, u samom centru grada obešena je italijanska istorijska zastava Kraljevine Italije, u isto vreme dok krajnji desničari u Trstu obeležavaju ulazak crnokošuljaša pre sto godina u taj grad.

Polcija je pronašla i razni propagandni materijal koji je ostavljen, a nepoznati su počinitelji pobegli. I na društvenim mrežama je objavljena slika mladića u crnim majicama kako stoje uz zastavu.Italijanski mediji pišu da je stotu godišnjicu okupacije Rijeke grupa italijanskih neofašista odlučila proslaviti baš ispred Guvernerove palate, a reč je o misterioznoj grupi za koju se ne zna ni ko je sve u njoj.

– Danas, sto godina nakon tih događaja želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Treba nam vlada koja će braniti interese vlastitog naroda i zato smo razvili trobojku u Rijeci – poručili su članovi neofašističke grupe, uz poruku da su inspirisani Gabrijelom D’Anuncijem spremni ustati sami protiv celoga sveta.

Začetnik italijanskog fašizma D’Anuncijio pre sto godina je na poziv riječkih iredentista sa paravojnim jedinicama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Italkijanska uprava za Kvarner. Nakon njega je i Musolini krenuo sa fašističkim marševima koji su bili usmereni i prema Istri i Kvarneru, te Dalmaciji, koje je ustaški zločinac Ante Pavelić predao Italijanima.

(Novosti)

KOMENTARI17 komentara

 1. doktrina soka says:

  Bas su mi simpa ti Italijani,malo ce Srbi odahnuti,eto kako se vremena menjaju.

  • Radenko says:

   Rijeka je Italija, Zadar takođe!

  • Slobodanka says:

   Ima još. Pročitajte ovo! Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrijelu D'Anunciju u Trstu. - Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra - navodi se u saopštenju tog resora. Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

  • Slobodanka says:

   U tekstu pod naslovom > Statue D'Annunzio in Trieste: official protest Croatia – vidi se kako izgleda jutros otkriveni tj. podignuti spomenik pesniku Gabrijelu D'Anunciju na centralnom trgu Pjaca dela Borsa u Trstu.

 2. Mile says:

  Godine 1910 u Rijeci je bilo Italijana 24.212 (48,62%), Hrvata 12.926 (25,95%), Slovenaca 2.336 (4,69&), Srba 325 (0,85%). ... Rimski sporazum je međunarodni sporazum između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisan 27. januara 1924. godine kojim je revidiran raniji Rapalski sporazum iz 1920. godine, čime je rešen spor oko granice i teritorijalne pripadnosti Rijeke. Prema sporazumu Rijeka je pripala Kraljevini Italiji, a Sušak Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je nad lučkom infrastrukturom uspostavljena zajednička uprava. Formalna italijanska aneksija Rijeke dogodila se 16. marta 1924. godine.

 3. Mile says:

  Prethodni Rapalski ugovor potpisan je 12.11.1920. u gradu Rapalu kod Djenove. To je međudržavni sporazum između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kojim je rešeno tzv. Jadransko pitanje - utvrđivanje posleratnih granica (posle I sv. rata) na istočnoj jadranskoj obali između dve kraljevine.Ugovorom je Italiji predana Gorica, Gradiška, dio Kranjske, Istra, Zadar, i ostrva Lošinj, Cres, Lastovo, Palagruža i Sušac; ukupno oko 10.000 km2 teritorija. Rijeka je tada bila Slobodna Država Rijeka tj. mala nezavisna država.

 4. Žile says:

  Hrvati su previše pažnje poklonili kosovu i kako ga odcepiti od srbije. Mislim da je sada vreme da počnu da misle i o svojim problemima. Uostalom "Dalmacija" je italijansko ime ili prezime (nisam baš siguran)kod ljudi.

  • Milan says:

   Dalmati je naziv plemena (naroda) koji je živeo izmedju Krke i Cetine, a po kom je Dalmacija dobila ime. Starogrčki: Δελματοί [Delmatoí]. Latinski: Dalmati, Dalmatae ili Delmatae.

 5. Maksa says:

  To je njihovo, istakli ljudi svoju zastavu.

 6. persida says:

  Viva Italia.

 7. Republika Srpska says:

  Viva Fiume ;-)))

 8. Portopranco says:

  Fiume su naseljavali većinom Talijani,dok je u Sušaku bilo većinom hrvatsko stanovništvo.Srbi iz sjevernodalmatinskih brigada probili su njemačku utvrdu na Sv.Katarini,probili se u Istru i prvi ušli u Trst.Mislili su da će to biti Jugoslavija.Da su znali da će Fiume i Istra biti hrvatski,Srbi iz Dalmacije ne bi se borili niti bi išli tamo.

 9. Kulak says:

  A nešto se ustašija zadnjih dana raspričala da im je glavni problem Srbin Milorad Pupovac.

 10. Nemanja Vlahović says:

  Istra, Fiume, Dalmazia Ne Slovenia, ne Croazia Terra rossa, terra nostra Terra italiana

 11. Cp6a says:

  Kasno ste se setili. Mogao je da se napravi neki aranžman i sa vama kad su čerečili Jugoslaviju, naslednicu potpisnice ugovora sa vama . Šta sad, koji moj?

 12. Pera says:

  Kako sejes, tako ces i znjeti ! Meni je jedino muka kako mozemo da iznedrimo takvu poganiju, ustase, milogorce, poturice, makedonce, siptare, madjare itd.

 13. persida says:

  Srpski otpadnici su najgori na planeti, ima nesto u srpskom genu sto je samoubilacko. Moze li neko da to objasni? Gde je srpska nauka, psihologija, sociologija???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *