ХРВАТСКА У ШОКУ: Италијани истакли своју заставу у центру Ријеке

ХРВАТСКА У ШОКУ: Италијани истакли своју заставу у центру Ријеке

12 септембра 2019

На Гувернеровој палати у Ријеци, у самом центру града обешена је италијанска историјска застава Краљевине Италије, у исто време док крајњи десничари у Трсту обележавају улазак црнокошуљаша пре сто година у тај град.

Полција је пронашла и разни пропагандни материјал који је остављен, а непознати су починитељи побегли. И на друштвеним мрежама је објављена слика младића у црним мајицама како стоје уз заставу.Италијански медији пишу да је стоту годишњицу окупације Ријеке група италијанских неофашиста одлучила прославити баш испред Гувернерове палате, а реч је о мистериозној групи за коју се не зна ни ко је све у њој.

– Данас, сто година након тих догађаја желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који не одустају. Треба нам влада која ће бранити интересе властитог народа и зато смо развили тробојку у Ријеци – поручили су чланови неофашистичке групе, уз поруку да су инспирисани Габријелом Д’Анунцијем спремни устати сами против целога света.

Зачетник италијанског фашизма Д’Анунцијио пре сто година је на позив ријечких иредентиста са паравојним јединицама црнокошуљаша умарширао у Ријеку и прогласио независну државу под називом Италкијанска управа за Кварнер. Након њега је и Мусолини кренуо са фашистичким маршевима који су били усмерени и према Истри и Кварнеру, те Далмацији, које је усташки злочинац Анте Павелић предао Италијанима.

(Novosti)

KOMENTARI17 коментара

 1. doktrina soka says:

  Bas su mi simpa ti Italijani,malo ce Srbi odahnuti,eto kako se vremena menjaju.

  • Radenko says:

   Rijeka je Italija, Zadar takođe!

  • Slobodanka says:

   Има још. Прочитајте ово! Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је данас протестну ноту Италији и најоштрије осудило подизање споменика Габријелу Д'Анунцију у Трсту. - Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменика Габријелеу Д'Анунцију управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра - наводи се у саопштењу тог ресора. Мада је, наводи се, реч о одлуци локалних, а не државних власти, такво поступање, баш као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више других италијанских градова, не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе између двеју држава, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима. Додаје се да је тим поводом амбасадору Италије у Загребу уручена протестна нота.

  • Slobodanka says:

   U tekstu pod naslovom > Statue D'Annunzio in Trieste: official protest Croatia – vidi se kako izgleda jutros otkriveni tj. podignuti spomenik pesniku Gabrijelu D'Anunciju na centralnom trgu Pjaca dela Borsa u Trstu.

 2. Mile says:

  Godine 1910 u Rijeci je bilo Italijana 24.212 (48,62%), Hrvata 12.926 (25,95%), Slovenaca 2.336 (4,69&), Srba 325 (0,85%). ... Rimski sporazum je međunarodni sporazum između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisan 27. januara 1924. godine kojim je revidiran raniji Rapalski sporazum iz 1920. godine, čime je rešen spor oko granice i teritorijalne pripadnosti Rijeke. Prema sporazumu Rijeka je pripala Kraljevini Italiji, a Sušak Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je nad lučkom infrastrukturom uspostavljena zajednička uprava. Formalna italijanska aneksija Rijeke dogodila se 16. marta 1924. godine.

 3. Mile says:

  Prethodni Rapalski ugovor potpisan je 12.11.1920. u gradu Rapalu kod Djenove. To je međudržavni sporazum između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kojim je rešeno tzv. Jadransko pitanje - utvrđivanje posleratnih granica (posle I sv. rata) na istočnoj jadranskoj obali između dve kraljevine.Ugovorom je Italiji predana Gorica, Gradiška, dio Kranjske, Istra, Zadar, i ostrva Lošinj, Cres, Lastovo, Palagruža i Sušac; ukupno oko 10.000 km2 teritorija. Rijeka je tada bila Slobodna Država Rijeka tj. mala nezavisna država.

 4. Žile says:

  Hrvati su previše pažnje poklonili kosovu i kako ga odcepiti od srbije. Mislim da je sada vreme da počnu da misle i o svojim problemima. Uostalom "Dalmacija" je italijansko ime ili prezime (nisam baš siguran)kod ljudi.

  • Milan says:

   Dalmati je naziv plemena (naroda) koji je živeo izmedju Krke i Cetine, a po kom je Dalmacija dobila ime. Starogrčki: Δελματοί [Delmatoí]. Latinski: Dalmati, Dalmatae или Delmatae.

 5. Maksa says:

  To je njihovo, istakli ljudi svoju zastavu.

 6. Portopranco says:

  Fiume su naseljavali većinom Talijani,dok je u Sušaku bilo većinom hrvatsko stanovništvo.Srbi iz sjevernodalmatinskih brigada probili su njemačku utvrdu na Sv.Katarini,probili se u Istru i prvi ušli u Trst.Mislili su da će to biti Jugoslavija.Da su znali da će Fiume i Istra biti hrvatski,Srbi iz Dalmacije ne bi se borili niti bi išli tamo.

 7. Kulak says:

  A nešto se ustašija zadnjih dana raspričala da im je glavni problem Srbin Milorad Pupovac.

 8. Nemanja Vlahović says:

  Istra, Fiume, Dalmazia Ne Slovenia, ne Croazia Terra rossa, terra nostra Terra italiana

 9. Cp6a says:

  Касно сте се сетили. Могао је да се направи неки аранжман и са вама кад су черечили Југославију, наследницу потписнице уговора са вама . Шта сад, који мој?

 10. Pera says:

  Kako sejes, tako ces i znjeti ! Meni je jedino muka kako mozemo da iznedrimo takvu poganiju, ustase, milogorce, poturice, makedonce, siptare, madjare itd.

 11. persida says:

  Srpski otpadnici su najgori na planeti, ima nesto u srpskom genu sto je samoubilacko. Moze li neko da to objasni? Gde je srpska nauka, psihologija, sociologija???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u