ХРВАТСКА УПУТИЛА НОТУ СРБИЈИ, Дачић „на тапету“

HRVATSKA UPUTILA NOTU SRBIJI, Dačić „na tapetu“

28 januara 2018

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Hrvatska notom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na nedavnom otvaranju izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“ u sedištu UN u Njujorku.

„U noti se ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe“, navodi se u saopštenju službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva.

U noti se, kako se ističe u saopštenju, upozorava da takve „neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim funkcionerima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stavova Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa“.

Dačić je rekao, na otvaranju izložbe, da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine počinjene u Drugom svetskom ratu i ukazao da logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista tog vremena.

On je, kako je saopšilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, rekao da pitanje memorijalizacije logora Jasenovac do danas nije rešeno na primeren način, a da je jedan od razloga što su ustaški logorski objekti sistematski uništeni, dok su nacistički logori očuvani i od njih su stvorena mesta sećanja i edukacije, dok uz to nikada nisu izvršena ni sveobuhvatna istraživanja.

Izložba u UN otvorena je povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust 27. januara, koji su proglasile UN u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica.

KOMENTARI8 komentara

 1. Drago says:

  Teško je priznati istinu. Drugo od takove države se ne može drugo ni očekivati.

 2. namcor says:

  Kako Hrvatsku "notu" treba tumačiti? Od prilike ovako: Ja tebe isprebijam, izbodem nožem, odsečem ti ruke i noge. A onda se bunim kada kažeš da sam ti udario šamar!

  • Velika Metla says:

   Naravno,navikla ta stoka pokatoličena da im se ćuti! A najveći krivci za ćutanje su bratstvojedinstvenički šljam od tkzv "srba"! Mogao si toj bagri bratstvojedinstveničkoj uzeti i ženu,i decu,brata,majku,oca.....,sve,samo im ne diraj "socijalističko samouništavanje i bratstvo i jednistvo"!

 3. moca says:

  Jadni krvati lepo samo sa susedima cas tuzba slovencima cas protesna nota srbima cas pretnja bosnjacima cudna lijepa nasa. GOTOVO

 4. R.Srpska says:

  hrvati nikada nisu voleli istinu i bili na strani pravde i istine.

 5. doktrina soka says:

  Moraju da protestuju,tako brane svoje dedove koji su ucestvovali u pokolju,svojih gradana i susjeda, Srba, Jevreja i Roma.Kako to da se nije oglasila Drzava Izrael ili Org.Roma da protestvuju.Ispada po onoj staroj "Ko se prasi taj se glasi".Jos imaju obraza da bilo sta kazu,miale da ce proci ko za vreme Tita ma malo morgen.Sve ustase su Hrvati,a svi Hrvati nisu ustase,odvojite zito od kukolja.mozda i bi, ali tada ode i Stepinac,a sa njim i katolicka crkva,krvava do lakata.

  • goran says:

   Da li znas da su ljudi u vrhu NDH bili Jevreji: Dido Kvaternik, Ivan Frank, Augustin Persec, Ivo Korski, pa cak i Paveliceva supruga. NDH se moze smatrati jevrejskim preduzecem.

  • Svetislav Surina says:

   Mejke mu....pa nisu svi dedovi bili u ustašama?Po istraživanju hrvatske strane u Jasenovcu je ubijeno 47.627 Srba,16.173 Roma,12.116 Židova,4.255 Hrvata,1.128 muslimana i manji broj Slovenaca.Sada bi bilo pametno da Srbi poimenično objave spisak ubijenih, kao što su to učinili Židovi, i da se svetu pokaže istina o genocidnim ustašama i Jasenovcu.Brojka o 700.000, 1.000.000 služi za izrugavanje Srba od strane buđavih ustaša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *