ХРВАТСКА УПУТИЛА СРБИЈИ ПРОТЕСТНУ НОТУ, амбасадорка Србије одбила да је прими

ХРВАТСКА УПУТИЛА СРБИЈИ ПРОТЕСТНУ НОТУ, амбасадорка Србије одбила да је прими

28 децембра 2017

Хрватски премијер на данашњој седници Владе изјавио да је Хрватска послала Србији протестну ноту због напада на три Хрвата у војвођанском месту Сонта.

– Позивам Србију да заштити своје грађане хрватске националности – рекао је премијер Хрватске.

О инциденту који се догодио током викенда јавност је, посредством хрватских медија, обавестио председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, Томислав Жигманов.

ХИНА је јуче известила да је поводом недавног инцидента у Сонти отправник послова у хрватској амбасади у Београду пренео Министарству спољних послова Србије забринутост због „етнички мотивисаног узнемиравања и физичког напада“ и затражио детаљне информације од српске стране.

Полицијска управа Сомбор је, у међувремену, саопштила да инцидент није национално мотивисан, а да су изазивачи туче ухапшени.

Србија одбила да прими ноту

Амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић је у Министарству спољних послова те државе одбила да прими протестну ноту.

Она је саговорницима пренела да је, на основу свих провера и разговора са већим бројем потенцијалних сведока и учесника догађаја, од којих су надлежни органи узели изјаве, утврђено да мотив недавног сукоба у Сонти није био национална припадност оштећеног или извршиоца.

Није јасно како је наведени инцидент могао да добије такву квалификација када су у њему учествовала лица која су исте националне припадности, навела је она.

Амбасадорка је упозорила да би овакви потези Републике Хрватске, у неким другачијим околностима, могли да дестабилизују иначе мирну ситуацију у мултинационалним срединама и складне односе припадника бројних етничких заједница у Републици Србији.

Имајући наведено у виду, Мира Николић је одбила да прими протестну ноту МИП-а Р. Хрватске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

KOMENTARI2 коментара

  1. Buba says:

    Хрватима нема лека,болесни су због мржње ће изумрети као диносауруси!!

  2. doktrina soka says:

    Hrvati u Srbiji,srpski gradani,budete li se i dalje medusobno rokali,i izazivali meduetnicke sukobe i nerede u Srbiji biti cete deportovani u svoju rezervnu domovinu,pa se tamo rokajte,da nasoj drzavi ne pravite medudrzavne probleme.Jasno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u