ХРВАТСКА УПУТИЛА СРБИЈИ ПРОТЕСТНУ НОТУ, амбасадорка Србије одбила да је прими

HRVATSKA UPUTILA SRBIJI PROTESTNU NOTU, ambasadorka Srbije odbila da je primi

28 decembra 2017

Hrvatski premijer na današnjoj sednici Vlade izjavio da je Hrvatska poslala Srbiji protestnu notu zbog napada na tri Hrvata u vojvođanskom mestu Sonta.

– Pozivam Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti – rekao je premijer Hrvatske.

O incidentu koji se dogodio tokom vikenda javnost je, posredstvom hrvatskih medija, obavestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

HINA je juče izvestila da je povodom nedavnog incidenta u Sonti otpravnik poslova u hrvatskoj ambasadi u Beogradu preneo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zabrinutost zbog „etnički motivisanog uznemiravanja i fizičkog napada“ i zatražio detaljne informacije od srpske strane.

Policijska uprava Sombor je, u međuvremenu, saopštila da incident nije nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Srbija odbila da primi notu

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je u Ministarstvu spoljnih poslova te države odbila da primi protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv nedavnog sukoba u Sonti nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a R. Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Buba says:

    Hrvatima nema leka,bolesni su zbog mržnje će izumreti kao dinosaurusi!!

  2. doktrina soka says:

    Hrvati u Srbiji,srpski gradani,budete li se i dalje medusobno rokali,i izazivali meduetnicke sukobe i nerede u Srbiji biti cete deportovani u svoju rezervnu domovinu,pa se tamo rokajte,da nasoj drzavi ne pravite medudrzavne probleme.Jasno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *