Hrvatska uskoro izručuje Perkovića

Hrvatska uskoro izručuje Perkovića

4 oktobra 2013

reg-hrvatsksa2Hrvatski Sabor danas je prihvatio izmene Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s Evropskom unijom, poznatog kao „Lex Perković“.

Kako javlja agencija Hina, izmene spornog zakona usvojene su sa 83 glasa za, 28 protiv i osam uzdržanih.

Tim izmenama izbrisano je ograničenje primene evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle 7. avgusta 2002. godine.  Danas usvojene izmene primenjivaće se od 1. januara 2014. godine.

Vladajući su odbili predlog Hrvatske demokratske zajednice da se izmene iz juna u potpunosti povuku i da se zakon vrati u oblik u kojem je donet 2010. godine kao i predlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se evropski nalog za hapšenje bez vremenskog ograničenja primjenjuje odmah.

Uoči ulaska u EU, Sabor je usvojio izmene zakona kojim je ograničio primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine.  Time je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića koga Nemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udba učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Te izmene su ubrzo izazvale spor s Evropskom komisijom, koja je pokrenula i uvođenje sankcija Hrvatskoj.

Hrvatski Sabor je, nakon usvajanja izmena zakona o evropskoj poternici u skladu sa zahtevima Evropske komisije, na predlog vladajućeg SDP, u dnevni red uvrstio osnivanje Komisije čiji će zadatak biti da istraži ubistvo hrvatskog emigrant Stjepana Đurekovića, kao i zašto krivci za to krivično delo do danas nisu kažnjeni.

Komisija bi, kako navode hrvatski mediji, trebalo da utvrdi ko je planirao, organizovao i izvršio ubistvo Đurekovića, koji su bili motivi za to ubistvo, zašto Hrvatska protiv potencijalnih počinilaca nije do sada preduzela neophodne korake, ali i da li su oni, organizatori i naručitelji politički motivisanih ubistava i drugi bili štićeni, a ako jesu, ko ih je i zašto štitio.

Kao posebnu zanimljivost mediji navode da je protiv formiranja istražne komisije bio predsednik Sabora iz reda SDP-a Josip Leko, koji je ranije rekao da je osnivanje komisije besmiselno.

Najuticajniji opozicioni HDZ je bio protiv formiranja te komisije, tvrdeći da je to suprotno zakonu koji propisuje da se ne mogu osnivati komisije za pitanja o kojima je pokrenut sudski postupak.

„U Nemačkoj se vodi postupak o tome slučaju zbog čega je Hrvatska dobila i evropski nalog za hapšenje i izručenje onih koji su vezani za taj postupak“, tvrde zastupnici HDZ-a.

Oni smatraju da se ovom akrobacijom i pravnim smicalicma dodatno vrši pritisak na nezavisno pravosudje koje treba da sudi onako kao šsto odgovara vladajućoj većini. U HDZ-u smatraju da bi osnivanjem istražne komisije Sabor zapravo preuzeo ulogu pravosudnog organa.

Ipak, predlog je uvršten u dnevni red Sabora, a portal zagrebačkog “Večernjeg lista” objavio je da je namera vlasti da za predsednika izabere lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, kako bi dokazali da i on, kao bivši šef SOA, snosi odgovornost za to što bivši agent Udbe Josip Perković nikada nije procesuiran.

Na taj način, ističe se, premijer Zoran Milanović želi da odbaci optužbe te opozicione stranke da je aktuelna vlada štitila udbaše i ubice. U predlogu za formiranje istražne komisije podseća se da je Đureković hrvatski emigrant ubijen 1983. godine u Nemačkoj i da je 2008. zbog njegovog ubistva na doživotnu kaznu zatvora osudjen Krunoslav Prates.

Iz presude Pratesu se, medjutim, vidi da je on bio samo jedan od učesnika tog ubistva, ali da ga nije organizovao niti je ga je počinio, već da je svojim delovanjem omogućio počiniteljima isvršenje ubistva, a kasnije i njihov beg. Navodi se i da je iz presude očevidno da su u organizovanju i izvršenju ubistva Đurekovića učestvovale osobe koje su bile na visokom državnim funkcijama u samostalnoj Hrvatskoj, kao i da je poznato da protiv njih nije vodjen sudski postupak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *