Hrvatska vlast zaboravila zločine nad srpskim civilima

Hrvatska vlast zaboravila zločine nad srpskim civilima

26 septembra 2013

reg-hrvatska_620x0U Varivodama i Gošiću u Hrvatskoj u subotu će biti odata pošta Srbima ubijenim posle akcije „Oluja“, 1995. godine, kako bi se još jedanput podsetilo da zločini nad Srbima iz tog vremena nisu ni istraženi, ni procesuirani.

U selu Gošić kod Kistanja 27. avgusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba, među kojima su bili Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75) i Dušan Borak (56). Svi su bili civili, a u selu gde su živeli uošte nije bilo ratnih dejstava. Nakon ubistva, pripadnici MUP-a tajno su sahranili civile na kninskom groblju, a istraga nikada nije provedena do kraja.

Dva meseca nakon „Oluje“, 28. septembra 1995. ubijeno je i devet seljaka iz Varivoda i to na kućnom pragu. Ubijeni su Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84), a u selu nikada nije bilo ratnih operacija. Nikada nisu obavljene obdukcije ubijenih, niti su uzeti dokazi sa lica mesta. Vojnici su upali u selo, išli od kuće do kuće, i ubijali svakoga ko se tamo zatekao. Slučajevi su prvo zataškani, a kada su civilne organizacije celu stvar podigle na međunarodni nivo, uhapšeni su neki pripadnici Hrvatske vojske, ali im se nije sudilo zbog pomanjkanja dokaza.

Sve do današnjeg dana ništa nije konkretno učinjeno da se počinioci ovih zločina zaista nađu i otkriju, a o kaznama da se i ne govori. Srpsko narodno veće komemoracijama u subotu želi da podstakne nadležne organe u Hrvatskoj da se ozbiljno provede istraga i nakon toliko godina nađu ubice nedužnih civila, kod kojih nije pronađeno ni oružje, ni bilo šta drugo što bi ih povezivalo sa ratnim događanjima u to vreme.

– Aktivisti civilnih organizacija, zajedno sa porodicama, posadiće deset čempresa u spomen na ubijene u Varivodama, a u Gošiću ćemo otkriti spomen-obeležje – kažu u Srpskom narodnom veću u Zagrebu.

– Rat je završen pre osamnaest godina, a pravda još nije dostupna srpskim žrtvama. Veći deo hrvatske javnosti o tome ćuti.

Spomenik u Gošiću gradi se prema ideji arhitekte Davida Kabalina, a koristi se kamen iz tog kraja. Lokalni majstori i meštani besplatno su radili na spomeniku, koji će da zameni drveni krst pod kojim su do sada paljene sveće.

Spomenik se gradi u središtu sela, sa namerom da se spreči da imena žrtava padnu u zaborav. U kružnom zidu na spomeniku na latinici i ćirilici biće ispisana imena žrtava.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *