ХРВАТСКА ПРОТИВ МАЂАРСКЕ: Орбан не престаје да провоцира, а сад је отишао и корак даље!

HRVATSKA PROTIV MAĐARSKE: Orban ne prestaje da provocira, a sad je otišao i korak dalje!

14 juna 2020

Da mađarski premijer Viktor Orban voli da pecka svoj komšiluk velikomađarskom nostalgijom nije nikakva novost, ali je čitav niz događaja prethodnih dana podigao provokacije na novi nivo. Na posebnom udaru se našla Hrvatska.

Nikako slučajno, Orban se na talas provokacija odlučio baš u mesecu u kome se obeležava vek od Trijanonskog mirovnog sporazuma kojim je Mađarska nakon Prvog svetskog rata ostala bez dve trećine svoje teritorije.Najpre je 4. juna, na samu godišnjicu, nedaleko od parlamenta u Budimpeštu postavljen spomenik koji vapi za „amputiranim“ delovima Mađarske, odnosno današnjim delovima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine… Imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Ugarskom kraljevstvu upisana su slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku vrednom 16 miliona evra.

A zatim je istog dana, u mestu Šatoraljaujhelj, na granici Mađarske i Slovačke, Orban je otkrio spomenik sa kartom „velike Mađarske“, uz zapaljiv nacionalistički govor.

Najavljujući „tektonske promene“ i tlo koje će „zadrhtati pod nogama suseda“, mađarski premijer pozvao je sledeću generaciju Mađara, „petu generaciju nakon Trijanona „, da „pobedi u bici koja sve odlučuje“. Orbanova generacija, „četvrta nakon Trijanona“ dovela je Mađarsku do „vrata pobede“, a peta generacija bi trebalo da se u zajedništvu „približi Bogu, koji je beskonačan“.

Oštre kritike

Na spomeniku se, pored sada već standardne velikomađarske mape, našao i natpis „Rijeka – na more Mađar(i)“, pa ne čudi što su i ovog puta najburnije reakcije stigle iz Hrvatske.

Reč je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pesnik i političar Lajos Košut da bi podstakao izgradnju željezničke pruge i opisao lepote primorja. Tako je bar glasilo objašnjenje mađarske vlade nakon što je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo protest zbog „neprimerenog natpisa“.

Burno je reagovala i hrvatska opozicija, a predsednik Zoran Milanović je jasno rekao da ne treba verovati Orbannu kada tvrdi da nema pretenzija prema delovima Hrvatske.

– Uveravao me je da je sve u redu, ali ako te jednom prevari – on je kriv, a ako te prevari drugi put – ti si budala. Znamo ko je Orban i šta zagovara, a to nije ništa dobro – bio je oštar Milanović.

Hrvatski predsednik smatra da iz Budimpešte stalno stižu „žalopojke i kuknjave“ da je Mađarska zakinuta Trijanonskim ugovorom i da je to „tragedija mađarskog naroda i države“.

– Ako bi neko trebalo da kuka jer je nakon izgubljenog rata ostao zbijen na malom prostoru, to su Nemci, njih stvarno ima puno na malom prostoru. Ali ne čujete to iz Nemačke. To čujete od ove posluge koja sanjari o mađarskoj Rijeci, Transilvaniji… – rekao je Milanović.

Hrvatski mediji oštro kritikovali Orbanov potez i govor, a ništa blaže reakcije nisu bile ni na društvenim mrežama.

Plenković pognute glave

Ipak, kritika je i sada, kao i u prethodnim slučajevima, izostala od strane jednog Hrvata – premijera Andreja Plenkovića. Naprotiv, toliko se trudio da odbrani Orbanove postupke, da je u medijima osvanula kompilacija njegovih „najsramnijih izjava“ u kojima je pun razumevanja za „mađarsku istorijsku traumu“ i u kojima tvrdi da natpis samo „citira jednu pesmu da Mađari idu na more, ne da je Rijeka mađarska“.

Mnogi su, kao i ranije, Plenkovićevo ćutanje objasnili tome što „Orban drži hrvatsku naftu“, odnosno činjenicom da mađarska ima deoničarski udeo u hrvatskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Šef opozicionih socijaldemokrata Davor Bernardić objasnio je zašto ne očekuje reakciju vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici.

– Reč je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatske teritorije. Plenković, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu – izjavio je on.Udar na turističku sezonu

Za razliku od prethodnih velikomađarskih ispada, čini se da je Orban ovog puta otišao korak dalje u provociranju Hrvatske, odnosno da se nameračio na turističku sezonu na koju se dobrim delom oslanja ekonomija zemlje.

Naime, 5. juna je Mađarska ukinula restrikcije svojim građanima na putovanja u Češku, Slovačku i Austriju, dok su restrikcije prema Hrvatskoj i dalje na snazi.

U praksi to znači da će građani Mađarske, Češke, Austrije i Slovačke mogu da putuju u te četiri zemlje bez pokazivanja negativnog testa na korona virus i obaveznog karantina povratka u svoju zemlju.

Hrvati se sada pitaju zašto je njihova zemlja isključena iz dogovora, iako ima sličnu ili čak bolju epidemiološku situaciju nego navedene države.

Velikomađarska geografija

Podsećanja radi, Orban je ove godine koristio svaku priliku za praktikovanje velikomađarske geografije.

Orban je u decembru prošle godine podelio fotografiju sa sastanka predsedništva svoje stranke Fides, koji je održao pred velikom uokvirenom kartom „velike Mađarske“. Samo nekoliko dana ranije je prilikom posete Hrvatskoj u nostalgičnom tonu govorio o razdoblju kada je ta zemlja bila pod Mađarskom, služeći se često izrazom „naša zemlja“, pri čemu je bilo nejasno da li misli na Mađarsku ili Hrvatsku. Tada je govorio o Slavoniji i Baranji kao „najbogatijim delovima naše (mađarske) države”.

U junu prošle godine ilustracija „velike Mađarske“ osvanula je na službenoj mađarskoj stranici na Tviteru na engleskom jeziku „About Hungary „. Prošlog meseca je na Fejsbuku poželeo sreću maturantima koji su polagali ispit iz istorije, a to je učinio uz prizor globusa na kome se „velika Mađarska“ na istoku prostire sve do Rijeke i Dalmacije.

(Blic)

KOMENTARI20 komentara

 1. Kosovac says:

  Nije nam jasno zašto se Hrvatska buni. Pa Hrvati su sa ponosom isticali da su srećni podanici Austro-Ugarske carevine. Čak i danas mnogi Hrvati iz Srpske Vojvodine javno sa nostalgijom gledaju na to vreme. ……………Ima jedna loša stvar, ukoliko EU pokloni Mađarskoj Rijeku, onda će prestati da važi ona stara dobra poslovica „Boli qrac Mađarsku što nema more“.

  • Von Urok van der Evil says:

   Hrvati imaju "argumente" za svoju "pravednicku i slavnu povijest" koji se upravo kako si ti sad pokazao, jednostavo ruse, zato sto su svi njihovi "argumenti" i sva njhova bedna "povijest" samo kukavicluk,mizerija i laz.

  • uddu says:

   Ko će im dati Rijeku ako od Save južno niko ne zna mađarski ni da bekne !

   • Kosovac says:

    @ uddu, …..Tvoje pitanje je upućeno lično Viktoru Orbanu. On je odgovorio da si u pravu i da će razmotriti varijantu da odustane od pretenzija na terene južno od reke Save.

 2. M says:

  Jednu stvar je Orban rekao točno,da bi bilo dobro kad bi se Mađari približili Bogu!Ali,ne zna da će narode k Bogu povesti Mesija putem koji on bude smatrao ispravnim,i da on Spasitelj neće biti iz Mađarske,čak ni iz Izraela,nego iz Lijepe naše!Iz našeg bu gorja svanula zorja,bu vesela i sretna svaka hiža i klet!

  • Lajoš says:

   Pa Madjari znaju da je hrvacka država p o v r e m e n a. Čim propadnu mecene koje je stvaraju, nestane kao mehur. A ovim sadašnjim se bliži krah.

 3. gnevni Mirko says:

  Al jaciji su KROmanjonci, pobedice madjare ;-))) Stvar je u tome da oni zive svoje zadnje godinice, uskoro bankrot a onda krecemo sa podelom "slavne" Kroacije.

  • Danijel says:

   Mi mora o srbi mudro vutati tu ce nesto biti veliko u buducnosti i uz malo mudrosti, znanja, snage mozemo i mi vratit nase stare srbske zemlje Knin pa Vukovara da Baniju i Slavoniju podjelimo sa Madjarima njima sjever a nama jug ali nisy tu samo Madjari tu su i Italijani jedva cekaju Istru i Kvarner pa cak dio Dalamacije bolje da oni sve uzmu nego da ista imaju genocidni hrvati.

 4. petrovgrad says:

  Mi smo od Ugara uzeli nešto livada, trstika, močvara i malo oranica. Hrvatska im je otele primorje. Nema više jugoslaije i sve se vraća na početak.Mađari a nadamse usokro i Italijani da povrate svoje obale na Jadranskom moru. Mi smo preuzeli kontinuitet Jugoslavije, a i Srpska Vojvodina dakle Banat, Baranja i Bačka ušle su u sastav Kraqevine Srbije. Hrvatska je Jugoslovenska tvorevina. Mađari sa punim pravom imaju osnova da traže svoje primorje nazad.

  • uddu says:

   Au...Petrovgrad !pa ima dosta njiva oko tebe i mene.Ako si mislio na trstike,močvare i livade u mužljanskim ritovima onda da znaš da je tu priroda izuzetno lepa.Mađarska je izgubila dosta svojih teritorija još posle Prvog Svetskog Rata,Znači ,prošlo je više od 100 godina i političari u Mađarskoj a i mađari kod nas veoma malo su pominjali ovu temu.E,otkad je na vlast došao Orbanučić,počeo je da tera budale u svojoj zemlji da poveruju u to u šta već veruju budale u ovoj našoj zemlji.

  • Rista says:

   Ništa mi od Ugara nismo uzeli. Ugari su uzeli srpske teritorije i napravili svoju državu a onda osvojili sve od Banata i Bačke do Budimpešte i prisvojili plemenskoj državi Ugarskoj. Ugari uopšte nisu evropski narod. Oni su poreklom Rusi kao i Ukrajinci koji danas pokušavaju da idu putem Mađara. Mađari nisu ni cigani ni azijati. Rumuni su cigani i zahvaljujući tome, u delu rumunije koja je vremenom otimana od Srba, i danas žive Srbi koji su i pored svega, sačuvali srpski jezik i kulrturu, jer su se slabo mešali sa ciganima iz Indije. Tako bilo pre 35 godina a danas, posle povratka Nemaca na vlast u Rumuniji, pretpostavljam da im je sve teže. I pored svega, obe države imaju želje za otimanjem novih srpskih teritorija. Kad već ne zalazite šire, treba bar da znate da Srbi nisu ama baš ništa oteli od Mađara.

  • Karital says:

   Čudna teorija petrovgrad od usta srba.Uzet će njihovo a ostavit će naše.Zanimljiva je Hrvatska svima, pa i Mađarima.Mogli bi vas ponovo Ugri bacati u zaleđenu Tisu.

 5. Rista says:

  Mađari su jedan od najgenocidnijih istorijskih naroda i kao i Turci, oni su genocidni dođoši. Oni nemaju ni trunke svoje originalne teritorije u Evropi, a Orban je mađar. Mađarska i danas drži kao originalno svoje teritorije sve do Budimpešte, koje su bile samo i samo Srpske i naseljene Srbima. Srbi su nestali iz Mađarske danas. Hrvati su genocidan narod i 2/3 hrvatske su čisto srpske teritorije. Isto je i sa Albanijom, Makedonijom i Crnom gorom. Iz celokupnog srpskog okruženja, samo su Bugari polugenocidan narod a bili su u vazalnom odnosu sa Srbima jedno vreme. Verovatno ih to boli pa i oni gledaju kako da nastave sa ubijanjem Srba. Ako im jednog dana neko ne kaže istinu da su pojeli govno kada su odbili savez sa Srbijom Cara Dušana i Cara Lazara a ipak dočekali isto što i Srbija. Dobar deo Nemačke je takođe bio srpski. Istorija se ponavlja. Genocidni narodi evrope su živnuli samo zato što je amerika to odlučila u svome pohodu na Rusiju, ali bez obzira kako se taj pohod završi, sa njim će se zatvoriti i poglavlja većine istočnoevropskih i centralno evropskih genocidnih naroda. Svi stari i novonarodi iz srpskog okruženja su vršili genocid nad Srbima, pomalo i italija a pomalo čak i Grčka. Današnji Grci nemaju nikakve veze sa starim grcima. Oni su mešavina Rimljana, Turaka i Srba, sa 1% krvi Helena. To što su se Srbi uspeli dokopati današnjeg grčkog ostrva i oporaviti se tamo, nema nikakve veze sa Grcima pod milim Bogom. To je naredio Car Nikolaj a sproveli u delo Italijani i Srbi sa italijanski brodovi i jednom francuskom lađom na kojoj je bio i moj Deda Aćim. Srbima je istorija ukinuta i podmetnuta neka kreatura od istorije koju mi Srbi danas glođemo a ona sve manja od posle I Svetskog a pogotovo posle II Svetskog Rata. To što mi ne znamo našu istoriju, ne znači da nećemo saznati niti da je nije bilo. Srbi polako slažu kockice Srpske istorije i sigurno im neće trebati mnogo da se istina potpuno otkrije.

 6. M says:

  Ja bih samo ponovio Orbanu i sličnima sileđijskim pojedincima i narodima da mislim da im je bolje svima šutjeti i biti manji od zrna maka,jer se Pravdi,Dobroti i Ljubavi i Onome koji u njihovo ime dolazi,zapravo povraća od njih,i ako ga budu ljutili svojim egoističnim i krvavim zahtijevana,izbrisati će ih s lica Zemlje,ni traga im neće ostati,da ih ne gleda i da ne povraća zbog njih,nego da Zemlja bude fino mjesto gdje nema idiota!

 7. mile stupar says:

  Ti risto nemaš pojma.

 8. mile stupar says:

  Risto,da nije i Portoriko srpski ?

  • Rista says:

   ceo svet je srpski. Kada oni mogu da svojataju naše teritorije i proteruju nas stvarajući neke kvazi države, kažite mi vi pametni ljudi zašto ja ne bih srao na njih kao i oni na nas? Znam ja i šta jeste tako i šta nije, ali jednostavno oću i ja da svojatam kao i oni. Sekirate li se vi pametni i mudri ljudi kada nas isteraju sa pola naših teritorija i proglase ih nekim hrvatskim, bos-hercegovačkim ili šta sve ne rade? Eto, ro je isto rako počelo kao i ovaj divljak Orban. Nabaciš nešto, napipaš reakciju i tokom vremena, kada se ukaže šansa, imaće opravdanje. Samo vi ćutite i pametujte i ne brigajte o mome znanju. Da bi se odgovorilo na takva sranja onda važi ko tebe kamenom ti njega stenom. Pa ko koga nadslaže. Cela mađarska je istorijska srpska zemlja, cela nemačka, austrija , grčka...pa nek oni dokazuju da nije. A ti stupar kada nemaš ni toliko petlje da shvatiš zašto sam ja tako komentarisao, onda nemaš pojma o životu. Da ne misliš da sam stvarno toliko naivan? Nemojte pametovati o risti, pametujte o onima koji nam otimaju zemlju. Oni znaju šta pričaju, ali zna i Rista a tebi je to stvarno izgledalo eto tek rako, samo glupavo. Ko ti isključio mozak i uputio na ristu? Nisam ja stigao još ni do mapa, kao Orban. Čudo jedno da o njemu ne oznosiš mišljenje.

  • Kosovac says:

   @ mile stupar, …..Nije Portoriko srpski, on je Vaš. Vaš je i Mojtigastera - južni deo Zapadnog Balkana.

 9. Lajoš says:

  Pa Madjari znaju da je hrvacka država p o v r e m e n a. Čim propadnu mecene koje je stvaraju, nestane kao mehur. A ovim sadašnjim se bliži krah.

 10. petrovgrad says:

  Naravno da mi je poznato poreklo Madjara-Ugara. Naravno da mi je poznato genocidno delovanje Hortijevaca i bacanje pod led nedužnih Srba. Naravno da mi Srbi nismo otimali nikome zemlju niti teritoriju. Prilikom raspada Austrougarske carevine srpske teritorije su se priključile matici Srbiji. Moj komentar se odnosio sa gledišta Madjara. Bela rasa koja naseljava Evropu je u opadanju. Podjimo od Kipra, Malte, Grčke, Bugarske, Srbije, Madjarske, Šeške,Slovačke, Austrije, Hrvatske Slovenije,...,svuda je manjak stanovništva a višak teitorije. Nabrojte jednu državu sa pozitivnom stopom priraštaja. Kakva je budućnost nas kao bele rase. Istorija je prošlost tu nema mnogo ispravke. Treba je poznavati da se ne ponovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *