Hrvatska zaplenila rakete iz Srbije koje su bile namenjene Sudanu

Hrvatska zaplenila rakete iz Srbije koje su bile namenjene Sudanu

13 септембра 2013

3l-imageU Carinarnici Rijeka ”Novostima” je potvrđeno da je pre nekoliko dana zaplenjeno nekoliko kontejnera punog sofisticiranog oružja, koji su pristigli iz Srbije. U kontejnerima su bile rakete, bez bojevih glava, rastavljene u delove. U istragu se uključilo i Ministarstvo odbrane, a navodno su informacije o švercu oružja u Carinarnicu Rijeka pristigle iz srpskih i hrvatskih obaveštajnih izvora.

Zvaničnih informacija nema, a postoje nagoveštaji da je oružje iz kragujevačke ”Crvene zastave” trebalo da ide preko Rijeke za Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a neki tvrde da je bilo namenjeno za Sudan. U deklaraciji je pisalo da su u kontejnerima cevi, a nađeni su raketni sistemi ruske proizvodnje S-8. Sve je zaplenjeno i čuva se u vojnim skladištima, dok istraga ne pokaže o čemu se radi.

Hrvatski mediji kalkulišu da sed radi o četiri do deset kontejnera, koji su bili puni sofisticiranog oružja, ali da su nedostajale bojeve glave. U kontejnerima su pronađene i protivavionske rakete vazduh-vazduh, rakete za višecevne raketne bacače kalibra 122 milimetara. Oružje i vojna oprema su do Rijeke došli početkom ove sedmice i odmah su carinici izvršili pregled i zaplenili robu.

Carinarnica Rijeka ne otkriva ko stoji iza pošiljke iz Srbije, a hrvatski mediji ovo oružje dovode u vezu sa Slobodanom Tešićem, jednim od najvećih trgovaca oružjem u regionu. Tešić, koji je rodom iz BiH, navodno ima razgranati biznis sa švercom oružja, a tvrdi se da je i ranije prodavao oružje Sudanu. Povezuju ga i sa drugim trgovcima oružja u svetu, na primer, sa Viktorom Butom, a nalazi se i na crnoj listi Ujedinjenih nacija. Poslovao je već i ranije preko Hrvatske, gde je često i boravio.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u