HRVATSKA – Zemlja koja se nalazi na evropskom dnu

HRVATSKA – Zemlja koja se nalazi na evropskom dnu

23 decembra 2013

34457_vest_hrvatska-eu-brod-1716455472Socijalizam je za Hrvatsku bio „obećana zemlja“, jer je BDP godišnje beležio rast od pet odsto, a od osamostaljenja je iznosio svega 0,7 odsto. U poslednjih 13 godina BDP se povećao svega 7,9 odsto i tako su Hrvatsku pretekle sve države iz kruga socijalističkih zemalja. Poljska je čak dvostruko uspešnija od Hrvatske, a bolje rezultate beleže i Rumunija i Bugarska.

U Hrvatskoj već osmo tromesečje pada BDP, više od 50 odsto mladih nema posao, kada je reč o izvozu pretekle su je Rumunija i Bugarska, jedino je po korupciji u samom evropskom vrhu. To su porazni rezultati, u godini kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju i zabeležila još jedan rekord. Naime, nijedna zemlja do sada nije u prvoj godini članstva morala da plati članarinu višu od iznosa koji je povukla iz fondova.

A Hrvatska do sada praktički nije povukla ni evro! Kako zemlju čeka sledeće godine vraćanje rekordno visokih kamata na kredite, na bubanj će auto-putevi, aerodrom je već u francuskoj koncesiji, hoteli na Jadranu su u većini slučajeva u vlasništvu stranaca, tako da od porodičnog srebra Hrvatskoj gotovo ništa i nije ostalo.

Kukuriku koalicija“ na polovini mandata samozadovoljno trlja ruke, kao da je napravljen značajni korak napred, pokazujući krajnji politički autizam.

Ponekad i diletantizam, kao u slučaju najnovije odluke Ustavnog suda da se ukine radna obaveza lekarima koji su u štrajku, jer se vlada pozivala na zakon koji već godinama nije na snazi.

Tako se sve vrti ukrug, a godina koja prolazi jedna je od najlošijih od vremena raspada bivše Jugoslavije, jer je uz katastrofalne ekonomske rezultate došlo i do snažnih političkih i ideoloških podela.

Na udar na manjine, pre svega srpsku, napokon je reagovala i Evropa, pa je više od sedamdeset poslanika Evropskog parlamenta napisalo pismo u kojem oštro kritikuje najavljeni referendum o ćirilici. Iz diplomatskih izvora se saznaje da je nezadovoljstvo Brisela zbog udara na manjine izuzetno veliko.

Hrvatska je više nego ikada podeljena na desnicu i levicu, po mnogobrojnim pitanjima. Najbolji dokaz za to je nedavni uspeh referenduma o braku, što je bez sumnje dalo krila konzervativnim krugovima da nastave sa skretanjem Hrvatske udesno.

DRUGA VREMENA

„Naša nam deca dolaze doma izmasakrirana robijanjem, a nama koji smo odrastali u nekom drugom vremenu pada na pamet da uzmemo stvar u svoje ruke i razvalimo glave svim tim ‘menedžerima’ i ‘menadžericama’ koji se prema našoj deci ponašaju poput esesovaca prema Jevrejima“, piše književnica Vedrana Rudan.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ludost nema granice says:

    U šugoslaviji od toga rasta jedino je profitirala vaša "Nokija";)

  2. Nikola says:

    Pitam se gde su sada bajni analiticari,ekonomski strucnjaci i EU fanatici kad procitaj nesta ovako.Zlatna ribica EU puno obecala a bara je bila mala da bi i RH u njoj uzivala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *