Hrvatska zloupotrebljava Interpol da bi hapsila Srbe

Hrvatska zloupotrebljava Interpol da bi hapsila Srbe

22 januara 2014

savo strbacSaopštenje „Veritasa“ povodom hapšenja Žarković Mirka

Juče je na graničnom prelazu Batrovci prilikom ulaska iz Srbije u Republiku Hrvatsku hrvatska policija uhapsila Žarković Mirka sina Dušana, rođenog 1970. godine u Jagodnji Donjoj opština Benkovca, po potjernici MUP-a RH zbog navodno počinjenog krivičnog djela ratnog zločina tokom devedesetih godina prošlog vijeka, odakle je istoga dana prepraćen uPolicijsku upravu Zadar.

Mirko je jutros iz Zadra, po kazivanju njegovih rođaka, prebačen u Split, gdje će vjerovatno u toku dana biti saslušan od strane nadležnog tužioca ili istražnog sudije.

Mirko je prije rata završio srednju školu unutrašnjih poslova u Zagrebu, a u toku rata je radio u benkovačkoj policiji sve do 4. avgusta 1995. godine, tj. do akcije “Oluja”, kada je sa porodicom i ostalim Krajišnicima izbjegao u Srbiju. Godine 1997. Mirko je sa porodicom iselio u Australiju, gdje je u međuvremenu stekao i australijsko državljanstvo, a zanjih nekoliko godina živi i u Australiji i u Srbiji, čiji je takođe državljanin.

Mirkovo ime se do sada nije nalazilo na spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, pa tako ni na posljednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je biloukupno 1.577 lica.

Na istom graničnom prelazu 10. januara ove godina hrvatska policija je uhapsila i Sašu Počuču (1971) sina Jovana, rodom iz Gospića, takođe zbog navodno počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u svojstvu čuvara u zatvoru u Kninu i to samo četrdeset dana nakon što je izdržao zatvorsku kaznu od šest i po godina po jednoj ranijoj presudi Županijskog suda u Šibeniku, ali je nakon četiri dana odlukom istražnog sudije pušten iz pritvora uz istovremeno obustavljanje postupka.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 122 Srbina iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 36 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

(Veritas)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Na zapadu ništa novo. To su sve "demokratske" metode i EUropske pravde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *