ХРВАТСКА ЗВАНИЧНО СПРЕМИЛА СПИСАК ЗАХТЕВА ЗА СРБИЈУ

HRVATSKA ZVANIČNO SPREMILA SPISAK ZAHTEVA ZA SRBIJU

11 januara 2020

Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću, zahtev je koji je zvanični Zagreb ugradio u svoj program predsedavanja EU, koje je Hrvatska i formalno započela.

U tom dokumentu, u delu koji se odnosi na proširenje, između ostalog, naglašava se da je važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosusedskih odnosa. Ovo poslednje uključuje prevladavanje nasleđa prošlosti, istinsko pomirenje, i rešavanje otvorenih pitanja.Zagreb se „na papiru“ založio za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i najavio da će podsticati i napredak Srbije i Crne Gore, ali uz puno ispunjavanje postavljenih kriterijuma, pišu Novosti.

Očekuje se da će Hrvatska, posebno sada kada predsedava EU, u svim telima Unije, a naročito u onim koji odlučuju o otvaranju novih poglavlja, insistirati na dugačkoj listi pitanja koja su njoj bitna: od rešavanja sudbine nestalih, pitanja arhiva, granice, sukcesije, imovine bivše SFRJ, položaja njihove manjine u Srbiji, do suočavanja s prošlošću, pišu Novosti.

Inače, Hrvatska je proširenje EU zvanično unela u prioritete svog predsedavanja, u okviru tzv. četvrtog stuba, koji se odnosi na „Uticajnu Evropu“. U ovom delu programa stoji i da se verodostojnost u međunarodnim odnosima odražava kroz odgovoran pristup prema neposrednom okruženju na Zapadnom Balkanu.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  nikad mi i hrvati nećemo biti zajedno u EU ili će oni da izlete ili mi nećemo ni ući:)

 2. Kulak says:

  Nebitno.

 3. Velika Metla says:

  Pokatoličeni otpad i smrad voli da "raskršćava s prošlošću",jer su i oni raskrstili s prošlošću,predavajući se sotoninoj ekspozituri na Zemlji vatikanu! Pa sada misle da i drugi treba to isto da urade. Zato vatikanski otpad imena i zvanja "hrvatići" podržavaju svakoga ko želi da postane konvertit,jer time misle da opravdavaju svoje konvertitstvo.

 4. Gardista says:

  Gde je nas spisak?

 5. petrovgrad says:

  Zašto smo ih oslobodili 1918. Bolje bi bilo za ceo svet da su ostali kao konjušari i sobarice. Hrvati su genocidan narod,njih treba pod hitno pod medjunarodni protektorat.Kažu da se tome zalagao američki predsednik Vilson

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *