ХРВАТСКА ЗВАНИЧНО СПРЕМИЛА СПИСАК ЗАХТЕВА ЗА СРБИЈУ

ХРВАТСКА ЗВАНИЧНО СПРЕМИЛА СПИСАК ЗАХТЕВА ЗА СРБИЈУ

11 јануара 2020

Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу, захтев је који је званични Загреб уградио у свој програм председавања ЕУ, које је Хрватска и формално започела.

У том документу, у делу који се односи на проширење, између осталог, наглашава се да је важно поштовање људских права и основних слобода, као и владавине права, допринос регионалној сарадњи и развој добросуседских односа. Ово последње укључује превладавање наслеђа прошлости, истинско помирење, и решавање отворених питања.Загреб се „на папиру“ заложио за отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом и најавио да ће подстицати и напредак Србије и Црне Горе, али уз пуно испуњавање постављених критеријума, пишу Новости.

Очекује се да ће Хрватска, посебно сада када председава ЕУ, у свим телима Уније, а нарочито у оним који одлучују о отварању нових поглавља, инсистирати на дугачкој листи питања која су њој битна: од решавања судбине несталих, питања архива, границе, сукцесије, имовине бивше СФРЈ, положаја њихове мањине у Србији, до суочавања с прошлошћу, пишу Новости.

Иначе, Хрватска је проширење ЕУ званично унела у приоритете свог председавања, у оквиру тзв. четвртог стуба, који се односи на „Утицајну Европу“. У овом делу програма стоји и да се веродостојност у међународним односима одражава кроз одговоран приступ према непосредном окружењу на Западном Балкану.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

  1. milorad2 says:

    nikad mi i hrvati nećemo biti zajedno u EU ili će oni da izlete ili mi nećemo ni ući:)

  2. Velika Metla says:

    Покатоличени отпад и смрад воли да "раскршћава с прошлошћу",јер су и они раскрстили с прошлошћу,предавајући се сотониној експозитури на Земљи ватикану! Па сада мисле да и други треба то исто да ураде. Зато ватикански отпад имена и звања "хрватићи" подржавају свакога ко жели да постане конвертит,јер тиме мисле да оправдавају своје конвертитство.

  3. petrovgrad says:

    Zašto smo ih oslobodili 1918. Bolje bi bilo za ceo svet da su ostali kao konjušari i sobarice. Hrvati su genocidan narod,njih treba pod hitno pod medjunarodni protektorat.Kažu da se tome zalagao američki predsednik Vilson

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u