Hrvatske optužnice protiv Srba, služe da se Srbi ne bi vraćali

Hrvatske optužnice protiv Srba, služe da se Srbi ne bi vraćali

30 jula 2013

249697_srbi-u-hrvatskoj--foto-vecernje-novosti_fHrvatske optužnice protiv Srba služe za odvraćanje od povratka, a poslednji slučaj hapšenja Srba u Trpinji, u istočnoj Slavoniji, šalje nedvosmislenu poruku i pretnju Srbima u Republici Hrvatskoj da mogu biti privedeni u svakom trenutku pod različitim izgovorima.

akav stav deo je opšteg mišljenja učesnika jučerašnje sednice skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, sazvane kako bi se analizirao položaj Srba u Hrvatskoj nakon ulaska ove države u Evropsku uniju.

Zbog toga se od države Srbije očekuje da kod susedne Hrvatske insistira na reviziji optužnica, ali i, kako je predložio predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, i da dva tužilaštva potpišu sporazum koji bi omogućio ustupanje dokaza u slučajevima optuženih za ratne zločine, kako bi Srbima moglo da se sudi u Srbiji, i obrnuto.

Na sednici su se mogli čuti i stavovi da je Srbima sada gore nego u vreme vladavine Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ali da su osim vlasti u Zagrebu za to zaslužni i nedovoljno aktivni i previše okrenuti svojim ličnim interesima politički predstavnici Srba.

– Naši se više bave svojim pozicijama u vlasti, a ne pravima Srba u Hrvatskoj. Ministar koji je Srbin neće da nas primi pune dve godine kako bismo mu izložili plan da svaka opština u kojoj su Srbi većina treba da bude deo operativnih programa evropskih fondova. Dok nas on primi, ti fondovi će već okončati konkurse. Za zakone koji nas u startu diskiriminišu glasaju i neki Srbi – naveo je Veljko Džakula iz Srpskog demokraskog foruma.

Na njegove opaske osetio se prozvanim predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac koji je konstatovao da ne treba zaoštravati srpsko-hrvatske odnose a da predstavnici Srba iz Hrvatske nisu došli u Beograd da međusobno polemišu, već da prepoznaju probleme i načine kako ih treba prevazići.

Da, nažalost, i Srbi u Hrvatskoj pate od stare srpske boljke – nesloge, konstatovao je član Odbora za dijasporu poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević. On je Pupovcu zamerio što je u jednom momentu poredio položaj Srba u Hrvatskoj a položajem Srba na Kosovu i Metohiji i tako praktično statusno izjednačio secesionističku pokrajinu sa suverenom državom Hrvatskom.

Na sednici su navedeni dokazi koji nedvosmisleno ukazuju na diskriminatorski položaj srpskog naroda u Hrvatskoj, pa tako nijedan Srbin koji je nekada bio nosilac stanarskog prava ne može da uđe u hrvatski program za stambeno zbrinjavanje ukoliko ima imovinu bilo gde u svetu na svoje ime. Nasuprot tome, bosanskim Hrvatima koji su izbegli u Hrvatsku je to omogućeno.

(Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *