Hrvatske stranke šovinističkim programom i mržnjom prema Srbima skupljaju poene

Hrvatske stranke šovinističkim programom i mržnjom prema Srbima skupljaju poene

28 februara 2014

Hrvatska - JutjubKako se sve više zaoštravaju političke prilike u Hrvatskoj, političari, od levice do desnice, imaju sve punija usta pominjanja Srbije. Najčešće u negativnom smislu, kao što je to u četvrtak u Saboru učinio i ministar uprave Arsen Bauk, tokom predstavljanja novog zakona o životnom partnerstvu istopolnih brakova. „Naša je namera bila da Hrvatska treba da bude u društvu Francuske i Holandije, a ne Srbije i Belorusije“, rekao je ministar Bauk.

Topovska paljba hadezeovaca sa njihovih poslednjih skupova usmerena protiv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kada su oštro kritikovali i posetu Vesne Pusić Beogradu, izazvala je negodovanje i u samoj stranci. Zameraju Tomislavu Karamarku da lovom na veštice i povratkom u prošlost, pre svega, kroz rigidnu retoriku koja se ogleda i u stavovima prema Srbiji i Srbima, najveću opozicionu stranku pomera sa desnog centra prema krajnjoj desnici, a tako više nikada neće imati šansu da dođu na vlast.

Očigledno je da se političari, svesni da ne mogu da pokrenu zemlju, vraćaju starom, oprobanom scenariju da sakupljaju političke poene prikazujući Srbiju u negativnom smislu. I to u trenutku dok hrvatski privrednici, među kojima brojni privatnici, traže grčeviti spas na srpskom tržištu, investirajući u susednu zemlju, koju političari prikazuju u tako crnim tonovima. Ne osećaju se dobro ni Srbi u Hrvatskoj, jer sve ove reakcije hrvatskih političara i vraćanja starih tema na dnevni red, na kraju osete na vlastitoj koži.

– Srbi su diskriminisani od zapošljavanja, nerešenog pitanja povratka i stambenog zbrinjavanja do kulturnih prava koja se veoma selektivno primenjuju. Ponovo je, uz inicijativu za referendum o ćirilici, u javnu sferu uveden jezik devedesetih, koji stvara atmosferu straha – kaže Nemanja Relić (NA SLICI) iz Srpskog demokratskog foruma. Stari rečnik kao da se vratio na hrvatsku političku scenu, sada samo prilagođen novim prilikama.

Kap koja preliva čašu svakako je kontroverzna Ruža Tomašić, koja juriša na drugi mandat u Evropskom parlamentu, a njena antisrpska retorika biće sigurno i glavna platforma u predstojećoj kampanji. I dok padaju reči optužbi, začudo, malo ili slabo se čuju reči razuma od hrvatskih biznismena koji bez ikakvih problema posluju u Srbiji. I zarađuju tamo velike pare.

OPTUŽBE

Krajnja hrvatska desnica optužuje sadašnju levu vlast da je kriva jer vodi politiku približavanja Srbima. A Beograd, za perjanice hrvatske desnice, ima „antihrvatsku i velikosrpsku politiku“.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *