ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР ОПЛЕО по Хрватској, а СРБИЈУ „ДИЖЕ У НЕБО…“

HRVATSKI ANALITIČAR OPLEO po Hrvatskoj, a SRBIJU „DIŽE U NEBO…“

18 januara 2019

Rusija je spremna da poveća isporuke gasa Srbiji i razmatra mogućnost produženja gasovoda „Turski tok“ u tu zemlju. Moskva, takođe, razmatra mogućnost prelaska u naplatu nacionalnim valutama pri svojim investicijama u Srbiju umesto dolara.

„Najpre malo simbolike – Putinov predsednički avion u srpskom su vazdušnom prostoru dočekala i na beogradski aerodrom propratila dva Miga-29 srpskog ratnog vazduhoplovstva, koje im je ne tako davno Rusija isporučcla u sklopu međusobne vojno-tehničke saradnje“, piše Meter. Kako ističe, Srbi, možda i s pravom, ovih dana mogu slobodno u šali da govore: ‘bolje Mig-29 u ruci nego F-16 Barak na grani’.„Rusija je spremna da poveća isporuke gasa Srbiji i razmatra mogućnost produženja gasovoda „Turski tok“ u tu zemlju. Moskva, takođe, razmatra mogućnost prelaska u naplatu nacionalnim valutama pri svojim investicijama u Srbiju umesto dolara, a dve zemlje potpisuju sporazume o industrijskoj, visokotehnoloskoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji“, dalje piše Meter.

Kako se ističe u analizi, trgovinska razmena Rusije i Srbije u 2017. godini iznosila je dve milijarde dolara ili 23,1 odsto više nego godinu ranije, a u periodu januar-novembar 2018. iznosi 1,9 milijardi dolara, što je rast za 2,1 odsto više u odnosu na isti period lani.

Rusija, osim energenata, izvozi u Srbiju mineralne rude, hemijske proizvode, a iz Srbije uvozi prehrambene i poljoprivredne proizvode, tekstil i obuću, dodao je Meter.

On smatra da će se ekonomska razmena još više povećati nakon uspostavljanja zone slobodne trgovine između Srbije i Evroazijskog ekonomskog saveza, za koju se Moskva nada da će biti potpisana tokom ove godine.

Takođe, on ističe da je saradnja u sferi energetike jedna je od ključnih u rusko-srpskim odnosima.

Kako je istakao, Putin je u četvrtak u Beogradu poručio da je Rusija spremna da ulozi 1,4 milijarde dolara za spajanje Srbije sa drugim krakom gasovoda „Turski tok“ i njegovu dalju izgradnju ka ostalim evropskim zemljama.

Sve to, smatra Meter, govori o ozbiljnoj nameri Rusije da ulaže u Srbiju kao svog saveznika, dok Hrvatska ima problema sa običnom kupovinom borbenih aviona od svojih zapadnih prijatelja.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Najpre su iz Ukrajine uvezli avione koji ne lete, a odmah zatim su ih prepoznali da im naprave pokušaj prodaje aviona koji je rizičan iz drugih razloga. Nisu to samo pehovi Hrvatske, nego danas za novac mnogi su nepošteni.

 2. Gorgonzola i ovciji mladi says:

  Ne sekirajte se hrvati, poslacu vam ja sve gasove koje proizvedem!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  KROmanjonci, za vas su kontejneri a ne avioni. Uostalom, čime ćete da platite avione i kako da vam ameri veruju da ćete da ih platite kada dugujete 60 mlrd.evra i pred bankrotom ??? Osim toga, '91.je popisano 4,7 mil.a sada nakon emigracije i bele kuge imate 2,7 mil.starkelja??? Vi ćete svi izumreti za 20 godina i nestaćete sa Balkana, šta će vam avioni, da to ubrzate???

 4. DonDon says:

  Zanemario je da ce rusi produziti gasovod kroz Srbiju do hrvatske. Takodje je zanemario da hrvatska ima vecu ekonomsku saradnju sa rusijom od srbije i vezao se za avione.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *