Hrvatski branitelji od Tomislava Nikolića traže spomenik

Hrvatski branitelji od Tomislava Nikolića traže spomenik

26 avgusta 2013

Tomislav-NikolicKoprivnička „Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.“ danas je, u otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ponovila zahtev za postavljanje spomen ploče u Novom Sadu svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, jer novosadski gradonačelnik na to ne pristaje.

U pismu, kako prenosi Hina, ističu „kako žele da Nikolić podrži tu inicijativu jer je reč o miroljubivoj akciji, bez političkih i inih uplitanja, kojoj je cilj podsetiti i odati poštovanje onima koji su dali svoje živote tokom srpske i crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i poučiti mlade u Srbiji da se u Hrvatskoj od 1991.-1995. vodio žestoki rat, te da svaki rat nanosi patnju, bol i tugu“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je 14.avgusta da neće prihvatiti zahtev za postavljanje spomen-ploče, koji je uputila Udruga iz Koprivnice, navodeći da veruje da će isti odgovor dati i Gradsko veće Novog Sada.

Vučević je tada rekao Tanjugu da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo spomen obeležje.

„Ne osporavam ničije pravo pa ni pomenute udruge da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način tako nešto doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu“, rekao je Vučević.

On je naglasio da u Novom Sadu živi veliki broj izbeglih i prognanih sa prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je koprivnička Udruga odabrala baš Novi Sad za grad u kome bi, po njima, trebalo postaviti spomen ploču.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *