Hrvatski branitelji traže spomen-ploču u Novom Sadu

Hrvatski branitelji traže spomen-ploču u Novom Sadu

13 avgusta 2013

braniteljiUdruženje hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91 (UHBDR91) iz Koprivnice uputilo je juče Gradskom veću grada Novog Sada i gradonačelniku Milošu Vučeviću zahtev da se u Novom Sadu, „negde na istaknutom mestu, postavi spomen-ploča u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“.

Na ploči bi, navedeno je u zahtevu, „prigodno pisala samo jedna rečenica“: „Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990-1996 – da se ne zaborave“.

Mladen Pavković, predsednik UHBDR91, kaže za Danas da njegovo udruženje smatra „da se i u Srbiji treba znati i na određen način istaknuti da su se za vreme Domovinskog rata u Hrvatskoj dogodile određene žrtve“.

„Želja nam je podsetiti na žrtve i da građani Srbije, a posebno srpska deca, saznaju nešto više o žrtvama s hrvatske strane. Spomen-pločom posvećenom braniteljima, ali i civilima koji su stradali i u srpskim koncentracionim logorima, želimo da istaknemo da je svaki rat zlo“, navodi Pavković.

Pavković kaže da ne zna da li je sprovođenje inicijative udruženja koje predvodi realno. Udruženje, prema njegovim rečima, za svoju inicijativu nije tražilo podršku hrvatske vlade, ali ima nameru da je zatraži od Ministarstva hrvatskih branitelja. Podršku je već dao „dobar deo udruženja hrvatskih branitelja“.

UHBDR91 je zahtev poslala dva dana pošto je u Žirovcu kod Dvora na Uni održan parastos za srpske žrtve stradale u izbegličkoj koloni za vreme akcije „Oluja“ 1995. „Grupa od dvadesetak srpskih ratnih veterana i članova porodica stradalih u Žirovac stigla je u organizaciji novosadskog Udruženja učesnika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije s predsednikom Željkom Vukelićem, ratnim komandantom diverzantskog voda 21. kordunskog korpusa srpske paravojske“, izvestio je u subotu sajt Slobodne Dalmacije.

Portali udruženja hrvatskih veterana dramatično su izveštavali o nameri Vukelića da u Žirovcu postavi ploču sa natpisom „Niko njihov san neće usnuti, niti drugim okom videti.“ Spomen-ploča, ipak, nije postavljena.

„Ne vidimo nikakvog razloga da se uz vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim pre što ni Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu g. Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema povodom nedavnog dolaska u Hrvatsku“, navedeno je u pismu UHBDR91 gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

„Bez politiziranja i provociranja“

U zahtevu upućenom novosadskim vlastima UHBDR91 ističe da im je želja da spomen-ploča bude postavljena 18. novembra „na dan okupacije grada Vukovara, dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje“.

KOMENTARI2 komentara

  1. sada says:

    Može, onda kada u centru Zagreba ulici daju naziv Ulica jasenovačkih žrtava ubijenih ustaškim maljem

  2. A gde je ulica žrtava ustaša says:

    Lepo bi bilo da se igramo ovako - oni kod nas svoju ulicu, kako god se zvala, a mi kod njih svoju, da i hrvatska deca znaju bar nešto o zločinima svojih predaka. Ulica ustaških žrtava bačenih u prebilovačke jame, Ulica ustaških žrtava s ostrva Paga, obijanih maljem i bačenih u more, Ulica progninih Srba čije su kuće spalile ustaše, Ulica pobijenih Srba tokom svih zbegova, Ulica uhrlih u zbegovima od gladi i žedji...i tako, dok im je volja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *