ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Чим се заврши рат у Сирији, на Балкану ће…

HRVATSKI GENERAL TVRDI: Čim se završi rat u Siriji, na Balkanu će…

30 aprila 2018

Penzionisani hrvatski general izjavio da ,,ima saznanja da će novi rat na Balkanu početi kad se završi sukob u Siriji“.

Predsjednik Generalskog zbora, penzionisani general Pavao Miljavac, u intervjuu za portal direktno.hr izjavio je, među ostalim, da bi na Balkanu mogao početi novi ratni sukob.

Na pitanje vjeruje li da postoji realna mogućnost da bi Hrvatska mogla biti napadnuta, Miljavac je odgovorio: “Lično vjerujem da Hrvatska direktno neće biti napadnuta, ali ako se stvari na ovim prostorima zakomplikuju, a imamo neke podatke iz jedne istočne države da kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu, u jednom širem kontekstu može se dogoditi da ratni vihor prijeđe granice”.

TENZIJE

No, koliko je realno da dođe do nekog novog rata na Balkanu? Sagovornici s kojima smo o tome razgovarali slažu se u jednom – incidenata će na području Balkana biti, ali otvorenog sukoba zasigurno ne.

Bivši šef obezbeđenja predsjednika Franje Tuđmana, general Mate Laušić, kaže kako ne vjeruje da postoji realna opasnost od novog sukoba.

— Uvijek će postojati napetosti, tenzije ili diplomatski sporovi kakav je ovaj sa Srbijom, ali da bi se mogao dogoditi neki otvoreni sukob na Balkanu, ne vjerujem. Ako bi došlo do toga, to je onda sukob u Evropi. Hrvatska je članica EU i NATO-a, partneri smo SAD, tako da smatram da takva opasnost ne postoji – rekao je Laušić.Ministar obrane Damir Krstičević, koji često spominje opasnosti, hibridne ratove i odbranu, juče nije želio razgovarati na tu temu.

— Nemam komentara. U Đakovu sam, na obilježavanju godišnjice Treće gardijske brigade i to mi je prioritet – rekao je kratko Krstičević.

Bivši ministar odbrane Ante Kotromanović ne smatra da bi moglo doći do novog otvorenog sukoba na Balkanu.

JAKA VOJSKA

— Pojedinačnih sukoba i konflikata bilo je i prije i biće ih još. U regiji je, izuzev Hrvatske i Slovenije, nestabilno. O tome govore posljednji incidenti na Kosovu, a tu je i situacija u BiH, Makedoniji, Albaniji.

Uvijek postoji mogućnost da dođe do nekog konflikta, ali da bi došlo do nekog otvorenog sukoba u smislu sukoba među državama, to sigurno ne, pa čak ni između Srbije i Kosova – smatra Kotromanović.

I predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Igor Dragovan, dijeli slično mišljenje.

— Ne vjerujem da postoji opasnost, niti da bi moglo doći do otvorenog sukoba na Balkanu. Uostalom, nikako se ne može upoređivati područje Balkana i evropska teritorija sa Sirijom – rekao je Dragovan. I potpredsjednik Odbora za obranu, HDZ-ovac Anđelko Stričak, sličnog je stanovišta.

— Do otvorenog sukoba sigurno neće doći, ali da moramo voditi brigu o bezbednosti, to svakako. Biće tenzija, kao što ih je bilo i do sada, ali direktnih prijetnji za Hrvatsku sigurno ne. Mi smo članica Evropske unije i NATO-a i svako ko bi to pokušao, morao bi dva puta razmisliti – rekao je Stričak. Dodaje kako je situacija u okruženju, odnosno u regiji nestabilna, za što su primjer ekscesi u susjednim državama.

— Zato su nam potrebne jaka vojska, policija i bezbednosne službe. To je jedan od načina odvraćanja od potencijalnih napada – smatra Stričak.

(Standard))

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatko says:

  Ni manje zemlje ni većih zabluda. NATO ih štiti? Ako im NATO ne donese rat, sigurno ih neće ni zaštititi od njega. Pa dobro, možda oni to i znaju, ali ovako govore samo da zastraše nas. Ali i tu se opet krije nova zabluda. Srbi se njih ne plaše niti će ih se ikad plašiti, ali ih neće napasti i to smo zbog toga što se i inače jako teško odlučuju na rat, ulaze u njega samo onda kad baš moraju, kad ga baš nikako ne mogu izbeći. Šta ja lično mislim o tome nevažno je, ali činjenica jeste da su Hrvati bezbedni samo zbog toga što su imali sreću da žive pored Srba, što oni naravno nikad nisu cenili nego uvek samo zloupotrebljavali. Ipak, neće biti bezbedni ni oni ni bilo ko ovde ako Amerima dune da malo zalupaju i zadime po Balkanu, bilo da bi sakrili neku svoju gadnu ujdurmu oko otimanja prava ili novca sopstvenom narodu ili da nešto dokažu svetu. Naravno, uvek postoji mogućnost dogovorenog rata. A što se ostalih delova Balkana tiče, putujte Hrvati, ne brinite za manastir.

  • punca says:

   Rat je briljantno unaprijed izplaniran za zapadni Balkan do 2026 , pise u knjigi Helmuta Kohla, koja je zabranjena 30 godina ! kao 90te : apetiti su porasli a; novac je za sve kriv ; a bahatiji nema kraja .

   • Alma says:

    Kad bi rat na balkanu trebao da pocne i kako se zove ta knjiga

 2. Ilija Krneta says:

  evropa ce ratovati i balkan nato je u evropi i balkanunato sve goni i milom i silom na rusiju balkan nije sreden niti granica ni drzava niko nije jos porazen sve vodi u veliki rat i razaranje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *