ХРВАТСКИ ГЕОПОЛИТИЧАР ПРИЗНАО: Украјинске снаге су колабирале

HRVATSKI GEOPOLITIČAR PRIZNAO: Ukrajinske snage su kolabirale

21 februara 2024

Nakon što je prošlog vikenda potvrđen gubitak Avdejevke, najsnažnije ukrajinske utvrde na frontu u Donbasu, postalo je očugledno da se ukrajinske snage nalaze pred kolapsom, piše hrvatski geopolitičar Zoran Meter za sajt „Geopolitika“.

Severno od Avdejevke, ruska ofanziva ne prestaje, a najveću pažnju privlači prodor ruskih snaga u smeru ključnog uporišta ukrajinske vojske, nakon gubitka Bahmuta početkom maja 2023. godine, grada Časov Jara, kome su se ruske snage približile na samo jedan kilometar.Ukoliko bi došlo do pada Časov Jara, posljednja linija odbrane ukrajinskih snaga postala bi velika aglomeracija koju čine gradovi Kramatorsk i Slavjansk. Kramatorsk je glavni logistički centar ukrajinskih snaga u Donbasu. Zapadno od njega nema utvrđenih ukrajinskih položaja, što bi otvorilo prostor za brzi prodor ka Dnjepru.

Oslobađanjem ovog mesta, Rusija bi završila teritorijalno zaokruživanje Donjecke Narodne Republike.

Zapravo, po ukrajinsku vojnu komandu sada je najteže da proceni koji će biti sledeći glavni smer ruskog pokušaja proboja. Na čitavoj liniji fronta, ruska vojska sada ima inicijativu, što priznaju svi zapadni vojni analitičari.

Nikako ne treba zaboraviti ni na južni smer, ka Zaporožju, što je bio glavni pravac ukrajinske protivofanzive, od koje su svi u Kijevu i na Zapadu imali velika očekivanja.

Ukrajinske snage u protivofanzivi prošlog leta nisu uspele da probiju takozvanu Surovikinovu liniju, a ruska vojska je poslednjih nedelja preuzela inicijativu i pojačala napade na ukrajinske snage. Najveći ruski napadi odvijaju se trenutno u zoni sela Rabotino.

Kako javljaju ruski mediji, na frontu u Zaporožju ruske oružane snage razbile su neprijateljsku odbranu i uspele su da uđu u predgrađe Rabotina.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestovao je prošle nedelje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, ali, kako je izvestio nemački „Bild“, on je bio očigledno umoran nakon što stigla vest o zauzimanju Avdejevke.

Sada je svima jasno da NATO neće poslati svoje snage da ratuju u Ukrajini. NATO snage eventualno mogle bi da budu raspoređene u slučaju dogovora sa Moskvom, a to znači podelu teritorija i interesnih sfera u Ukrajini, uz garancije o međusobnom nenapadanju.

KOMENTARI4 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Ovaj sa zamotanom glavom je čisti genetski ukro-ustaša.

  • Kara- bajram Ramazani Ćeramida el Bajrami says:

   Malo ima spaljen ten, ko neki azijatsko-hrvacki čamuga mi izgleda, sumnjiv mi je to ukrajinac 😁

 2. Kara- bajram el Bajrami el Ramadani says:

  Hrvati & Ukrajinci braća zauvek 🤣

 3. Petrovgrad says:

  Ako i Hrvati pričaju da su Ukri kaput, onda je to ozbiljna priča. Valjda će uskoro Evrovizija, pa se nadam da će Ukrajina pobediti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *