HRVATSKI INTELEKTUALCI: Ćirilica je samo povod

HRVATSKI INTELEKTUALCI: Ćirilica je samo povod

22 oktobra 2013

Zagreb, 07.04.2013 - Prosvjednici iz Vukovara Vlakom mira stigli na Glavni kolodvorHrvatska vlada je postavila nove plastične dvojezične table u Vukovaru i popela ih na tri metra visine, ali to nije impresioniralo članove sve moćnijeg Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji su odbili sastanak u Zagrebu sa vladom tražeći da ona ukloni table i uz to najavili referendum. A na njemu bi se odlučivalo da li da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta, kao i da se uvede dvojezičnost tamo gde je zastupljenost jedne nacionalne manjine veća od 50 odsto.

Novosti“, koje izdaje Srpsko narodno veće iz Zagreba, objavilo je izuzetno zanimljivu anketu među najuglednijim hrvatskim intelektualcima i političarima, iz koje se vidi da mnogi smatraju da je sukob oko ćirilice samo povod da se i ono malo Srba istera iz Hrvatske.

– Podstiču se najniže strasti, mi smo utonuli u nacionalističku atmosferu veoma sličnu onoj sa početka devedesetih – tvrdi Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsednik.

– Ova histerija ulične desnice u pogledu ćiriličnih napisa nikako nije spontano okupljanje naroda. Gore je jedino neodgovorno ponašanje vrhovnih državnih autoriteta koji rušiteljima ustavnih promena daju legitimitet – kaže istoričar Dragan Markovina.

Za reditelja Olivera Frljića protivsrpsko raspoloženje je stalno prisutno u Hrvatskoj. Frljić posebno kritikuje Ivu Josipovića tvrdeći da je njegova izjava sramotna u kojoj kaže da se ustavni zakon mora menjati ako se ne želi poštovati.

– Pomno smišljena antićirilična pobuna udar je na bezbednost Srba u Hrvatskoj, ali i na njihov opstanak u ovoj zemlji. Nakon što su 1990. preko noći ukinuti kao narod i postali manjina, sada očito dolazimo do zadnje faze, kada se srpsko pitanje definitivno rešava preko ćirilice – tvrdi istaknuta rediteljka Snježana Banović.

– Nekada konstitutivni narod davno je sveden na manjinu. Pa Srba u Hrvatskoj jedva da i ima. Ne mogu da se otmem utisku da to sada već izgleda kao onaj talas poljskog antisemitizma krajem šezdesetih godina kada su retki preživeli poljski Jevreji izbegli u Izrael – kaže dramski pisac Slobodan Šnajder.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka smatra da tu nije reč o ćirilici i pločama, „nego je želja da Srba uopšte ne bude u Hrvatskoj“.

Za Predraga Matvejevića, uglednog pisca, situacija je tragična i smešna. „Tragična po posledicama, a smešna kada se zna kako je stvarna prisutnost ćirilice u Hrvatskoj“.

– To je poruka Srbima da ne smeju stanovati u Hrvatskoj. Ako ne smeju da koriste svoje pismo i kulturu, što smeju – tvrdi politolog Dražen Lalić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *