ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати скандирају песму Јове Змаја о ослобађању Србије!

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати скандирају песму Јове Змаја о ослобађању Србије!

23 октобра 2019

Не верујем да ћемо икада имати један поглед на прошлост, али потребно је понудити визију и смисао будућности, рекао је хрватски истричар Хрвоје Класић.

У Крокодиловом Центру за савремену књижевност данас ће бити одржана промоција књиге „Бијело на црно: Лекције из прошлости за будућност“ аутора Хрвоја Класића, познатог хрватског историчара који је учествовао у пројекту удружења Крокодил „Ко је први почео? Историчари против ревизионизма.“ Са аутором ће разговарати историчарка Дубравка Стојановић.Нећемо наћи заједничку истину никад и не треба томе тежити…

Прошлост узимамо селективно, каже он. Као да улазимо у самопослугу, па узмемо по потреби оно што нам у том тренутку треба, наводи.

„На пример, нема утакмице хрватске репрезентације да стадион не скандира – У бој, у бој, за народ свој! Кад питам знају ли о чему певају, кажу – то је из опере Николе Шубица Зринског. Није, рекох, тога нема, то је из песме Јове Јовановића Змаја, то је ратна песма о ослобађању Срба од Турака, свака се строфа завршава речима – У бој, у бој, за народ свој. Кад сам то изговорио, људи уопште не желе чути.. И даље иду по свом“, каже историчар.

Класић је, говорећи о књизи, рекао да покушава указати на грешке које понављамо. „Историја је учитељица живота, али смо ми лоши ученици“.

„Не верујем да ћемо икада имати један поглед на прошлост, али кад вам неко понуди да видите смисао у будућности, онда ћете то оставити, није нормално да се сви као друштва бавимо прослошћу и нормалније би било да имамо понуђену визију будућности“, закључио је.

(Н1)

KOMENTARI7 коментара

 1. Biogradlija says:

  Izmišljena nacija koju su sklepali katolički fratri.Malo pokatoličenih Srba,Morlaka,Arbanasa i Cigana i eto ti nekakvi "hrvati".Na kraju će požderati sami sebe.Strašno.

 2. Kulak says:

  Nema druge,hrvatima je opet potreban neki novi Ivan Kukuljević Sakcinski da izmisli novo krunjenje nekakvog novog izmišljenog kralja tomislava u Duvanjskom polju.

 3. Косовац says:

  Удружење „Крокодил“ је антисрпска сорошоидна група приучених књижевних стваралаца. Највећи домет им је био покушај крађе српског језика, потписивањем једне криминалне Декларације. Наравно, не треба се окретати у прошлост, јер ми ионако живимо у светлој будућности из наше комунистичке прошлости. Треба заборавити прошлост и ко Вас је клао, забранити ревизионизам историје, окрените се ка будућности и погледајте шта ћете да радите са појавом геноцидних особина у Вашем српском корпусу. . ……….Дубравка Стојановић је високо котирана антисрпска историчарка, у српском друштву је веома цењена, иако је ухваћена у покушају крађе српског језика организовањем неке полукриминалне петиције у виду Декларације „о заједничком језику“. ……….N1 је антисрпски сорошоидни медијум који злоупотребљава гостопримство српског друштва, окупљајући под своје скуте српску перверзну Пету колону.

 4. Kulak says:

  Niko nije više od dubravke stojanović podilazio hrvatskoj nacionalističkoj mitomaniji.Sve te silne izmišljene hrvatske kraljeve i izmišljene hrvatske države nije stavljala pod sumnju.Neka mi pokaže grob nekog hrvatskog kralja kad tvrdi da dobro zna istoriju.

 5. 123 abc says:

  Šta zna tupavi hrvoje ko je Zmaj Jova Jovanović! Da ima neko da ode na filozofski fakultet i da razbuca ono leglo reptila i parazita, Srbija bi mu bila zahvalna! Čast izuzetcima naravno...

 6. Republika Srpska says:

  hrvat je uvek bio bečki konjušar ili kopač po kontejnerima, zato imaju nizak IQ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u