ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати скандирају песму Јове Змаја о ослобађању Србије!

HRVATSKI ISTORIČAR: Hrvati skandiraju pesmu Jove Zmaja o oslobađanju Srbije!

23 oktobra 2019

Ne verujem da ćemo ikada imati jedan pogled na prošlost, ali potrebno je ponuditi viziju i smisao budućnosti, rekao je hrvatski istričar Hrvoje Klasić.

U Krokodilovom Centru za savremenu književnost danas će biti održana promocija knjige „Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost“ autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja Krokodil „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.“ Sa autorom će razgovarati istoričarka Dubravka Stojanović.Nećemo naći zajedničku istinu nikad i ne treba tome težiti…

Prošlost uzimamo selektivno, kaže on. Kao da ulazimo u samoposlugu, pa uzmemo po potrebi ono što nam u tom trenutku treba, navodi.

„Na primer, nema utakmice hrvatske reprezentacije da stadion ne skandira – U boj, u boj, za narod svoj! Kad pitam znaju li o čemu pevaju, kažu – to je iz opere Nikole Šubica Zrinskog. Nije, rekoh, toga nema, to je iz pesme Jove Jovanovića Zmaja, to je ratna pesma o oslobađanju Srba od Turaka, svaka se strofa završava rečima – U boj, u boj, za narod svoj. Kad sam to izgovorio, ljudi uopšte ne žele čuti.. I dalje idu po svom“, kaže istoričar.

Klasić je, govoreći o knjizi, rekao da pokušava ukazati na greške koje ponavljamo. „Istorija je učiteljica života, ali smo mi loši učenici“.

„Ne verujem da ćemo ikada imati jedan pogled na prošlost, ali kad vam neko ponudi da vidite smisao u budućnosti, onda ćete to ostaviti, nije normalno da se svi kao društva bavimo proslošću i normalnije bi bilo da imamo ponuđenu viziju budućnosti“, zaključio je.

(N1)

KOMENTARI7 komentara

 1. Biogradlija says:

  Izmišljena nacija koju su sklepali katolički fratri.Malo pokatoličenih Srba,Morlaka,Arbanasa i Cigana i eto ti nekakvi "hrvati".Na kraju će požderati sami sebe.Strašno.

 2. Kulak says:

  Nema druge,hrvatima je opet potreban neki novi Ivan Kukuljević Sakcinski da izmisli novo krunjenje nekakvog novog izmišljenog kralja tomislava u Duvanjskom polju.

 3. Kosovac says:

  Udruženje „Krokodil“ je antisrpska sorošoidna grupa priučenih književnih stvaralaca. Najveći domet im je bio pokušaj krađe srpskog jezika, potpisivanjem jedne kriminalne Deklaracije. Naravno, ne treba se okretati u prošlost, jer mi ionako živimo u svetloj budućnosti iz naše komunističke prošlosti. Treba zaboraviti prošlost i ko Vas je klao, zabraniti revizionizam istorije, okrenite se ka budućnosti i pogledajte šta ćete da radite sa pojavom genocidnih osobina u Vašem srpskom korpusu. . ……….Dubravka Stojanović je visoko kotirana antisrpska istoričarka, u srpskom društvu je veoma cenjena, iako je uhvaćena u pokušaju krađe srpskog jezika organizovanjem neke polukriminalne peticije u vidu Deklaracije „o zajedničkom jeziku“. ……….N1 je antisrpski sorošoidni medijum koji zloupotrebljava gostoprimstvo srpskog društva, okupljajući pod svoje skute srpsku perverznu Petu kolonu.

 4. Kulak says:

  Niko nije više od dubravke stojanović podilazio hrvatskoj nacionalističkoj mitomaniji.Sve te silne izmišljene hrvatske kraljeve i izmišljene hrvatske države nije stavljala pod sumnju.Neka mi pokaže grob nekog hrvatskog kralja kad tvrdi da dobro zna istoriju.

 5. 123 abc says:

  Šta zna tupavi hrvoje ko je Zmaj Jova Jovanović! Da ima neko da ode na filozofski fakultet i da razbuca ono leglo reptila i parazita, Srbija bi mu bila zahvalna! Čast izuzetcima naravno...

 6. Republika Srpska says:

  hrvat je uvek bio bečki konjušar ili kopač po kontejnerima, zato imaju nizak IQ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *