HRVATSKI ISTORIČAR: Rusija će preuzeti Republiku Srpsku kao što je i Krim

HRVATSKI ISTORIČAR: Rusija će preuzeti Republiku Srpsku kao što je i Krim

9 aprila 2014

Rusija-Zastava-670x442Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik računa na ruski scenario u Bosni i Hercegovini i „to je izvesno“, izjavio je hrvatski istoričar i profesor američkog Univerziteta Jejl Ivo Banac.

Dodik računa na Ruse, Rusi mogu ponoviti Krim, rekao je Banac, prenosi klix.ba.

„Naravno, to zavisi o mnogo čemu. Drugim rečima, Dodik je onoliko jak koliko je jaka međunarodna podrška koju on generira. Iz Srbije i, naravno, Rusije. Ja se ne bih unapred kladio. Treba videti. Nema nikakve potrebe da se uznemiravamo. Mislim da je vrlo važno biti sabran u ovim situacijama i videti kakvu će političku igru oni da vode. Što se Rusije tiče, to je mnogo izglednije jer ono što rade na Krimu, radiće i drugde“, ocenio je Banac.

Na pitanje da li to znači da će se Rusija uplesti u otvorena pitanja na Balkanu, Banac je rekao – „ona je već tu“.

„Rusija se upliće na razne načine. To je posve izvesno. Pitanje samo do koje mere i kojim instrumentima će se pokazati. Mislim da Rusi imaju problem legitimiteta. Ono što je za njih najvažnije jeste da ih se poštuje kao supersilu, što, naravno, ne zavisi samo o njima. Ali, jedini prostor gde oni mogu igrati tu igru bez nekih naročitih prepreka je još uvek jugoistočna Evropa“.

„Kada bi BiH bila u EU i NATO, onda bi sve bilo rešeno. Ali, do toga predstoji mnogo posla. A, to je upravo ono što Dodik želi da spreči“, ocenio je on.

Banac je komentarisao izjave predsednika Hrvatske Ive Josipovića o federalizmu kao rešenju u BiH.

Stvar je u tome što predsednik Hrvatske nije objasnio o kakvoj formi federalizma govori.

„Ako je to federalizam ruskog tipa, ja to ne BiH ni slučajno predložio. Ako je reč o nekakvoj decentralizaciji i po mogućnosti na neetničkoj osovi, onda bi to možda bila i dobra formula. Josipović treba da objasni šta on pod tim podrazumeva. Ovako govorimo u šiframa“, ocenio je Banac.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *