Hrvatski jezik ponovo na dnevnom redu

Hrvatski jezik ponovo na dnevnom redu

4 marta 2013

Tihomir DujmovićPiše: Tihomir Dujmović

Prije nekoliko dana mediji su objavili informaciju da se napokon kreće u objedinjavanje hrvatskog pravopisa, da je došlo vrijeme za rješavanje tog pitanja i da se struci prepusti riječ o ovoj problematici. Ministra obrazovanja Hrvatske, Željka Jovanovića su puni mediji na tu temu, nema Dnevnika bez razgovora o toj temi, nema dana da se hvalospjevima ne najavljuje ukidanje pisanja razdvojenog neću, pogrješke bez „j“ i niza sličnih stvari. I baš nikoga da podsjeti da je prije sedam – osam godina ministarstvo obrazovanja formiralo Vijeće za normu hrvatskog jezika koje je bilo sastavljeno i od lijevih i od desnih lingvista.

Vijeće je gotovo godinu dana analiziralo sve moguće hrvatske pravopise i zavirivalo i najstarije povijesne knjige, uspoređivalo jezičnu praksu prije pet stotina godina i danas, ulazilo u najfinije jezične distinkcije da bi nakon godinu dana zaključilo da naprosto iz povijesti hrvatskog jezika i njegove istinske strukture, kad ogolimo sve politike, izlazi da je u naravi hrvatskoga jezika i da se piše odvojeno neću i da se piše pogrješka i strijelica i niz rješenja u tom smislu.

Vijeće u kojem su sjedili i lijevi prof. Pranjković i centristički akademik Katičić diglo je ruku za ta rješenja. I sad dolazi pit bull Jovanović, svojim lobiranjem mijenja vrh Instituta za jezik i jezikoslovlje, namješta tamo izvjesnog prof. Josića, kojem Goran Radman, direktor Hrvatske televizije, svaki dan šalje tri kamere i naciji se predstavlja buduća promjena kao epohalno rješenje. Rješenje struke kažu! Napokon kažu, evo rješenja struke!

A što je onda akademik Radoslav Katičić, ako je mladi Josić glas struke?! To nije glas struke nego glas nasilja politike koji podmeće mlađahnog Josića kao glas struke! Novi, jedinstveni pravopis nije ništa drugo negoli izbacivanje svih relacija koje su uspostavili ne samo Katičić i Vijeće za normu nego čak i u određenoj mjeri i stari londonac! Sad se ta njihova rješenja skidaju, pronađeni su jezikoslovci koji će to potpisati i sve se tretira kao –odluka struke! O kompletnoj toj laži i novom nasilju nad jezikom HDZ nije progovorio niti jedne jedine riječi ! I to se zove glavna, centralna, oporbena stranka!

Kad više nije mogao šutjeti ugledni prof. Željko Lovrinčević koji uživa faktički nepodijeljeno poštivanje i vladajućih krugova i oporbe, jer se jednostavno nametnuo svojim znanstvenim habitusom, oglasio se ovih dana prozvavši predsjednika Josipovića da krši ustav jer u alarmantnoj situaciji kad deset tisuća ljudi mjesečno ostaje bez posla on ne saziva zajedničku sjednicu Vlade i predsjednika države.

Prof. Lovrinčević objašnjava da je tako nešto nužno, da je u ovom trenutku predsjednik države jednostavno dužan potaknuti takve susrete i zbog toga da se izvrši pritisak na Vladu koja očito ne zna što da radi i zbog toga da se doista učini sve što se može u ovoj jezivoj situaciji.

Nakon tri dana Josipović je odlučio da i dalje ne saziva takav sastanak jer da se unutar njegovih kontakata sa premijerom mogu izmjenjivati sve moguće informacije na tu temu. U naravi radi se o sljedećem: Josipović je već ušao u kampanju za idući mandat i ne pada mu na pamet antagonizirati SDP i hirovitog  Milanovića.

Josipović sada isključivo zbog svojih izbornih ambicija niti kritizira Vladu niti vuče poteze koje mu sugerira Lovrinčević, niti alarmira struku, stranke, medije i ekonomske institucije da se u ovoj nemogućoj situaciji učini sve što je moguće.

Hoće li ovo jeftino kalkuliranje biti predočeno svim onima koji će krajem mjeseca biti anketirani i ponovo dati 80% glasova povjerenja Josipoviću? Postoji li i jedna problematična tema koju su mediji otvorili, a da se tiče Josipovića, temu koja ne mora kompromitirati predsjednika, ali može sa svih strana osvijetliti njegove poteze?

Niti jedna! On šuti o položaju Hrvata u BIH koji je sve gori. Šuti o ćirilizaciji Vojvodine. Šuti o otetim vukovarskim adama. Šuti o Prevlaci. Na vijest da postoji opasnost da moramo izvore svoje pitke vode dati u koncesiju kad uđemo u Uniju, predsjednik kaže da se s tim slaže! A unatoč zastrašujućoj gospodarskoj situaciji ne saziva zajedničku sjednicu sa Vladom jer bi morao kritizirati Milanovića, a kako će onda od njega tražiti potporu u izborima?

Niti o jednoj od ovih i niza drugih tema nema niti tv emisija, niti novinskih analiza, niti bilo kakve prigode da se doista vidi kakve poteze zapravo vuče predsjednik države i čime to zaslužuje neviđenu popularnost. Obzirom da mediji tako strasno blokiraju bilo kakvu raspravu o Josipovićevoj stvarnoj politici, njegovih 80% anketne popularnosti predstavlja takvu demagogiju, takvo silovanje stvarnosti, takvo organizirano navijanje, da mi tu više niti o javnosti, niti o demokraciji u širem smislu niti o medijima kao korektivu vlasti ne možemo govoriti. Gore od toga je jedino to da o svemu tome uz sve pobrojane strasnom šutnjom šuti i –HDZ!

(Dnevno.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *