Хрватски командант ХВО упутио последњи поздрав доктору Миодрагу Лазићу који му је у рату спасао живот! ОНО ШТО ЈЕ ИСПРИЧАО БОЉЕ ЈЕ ОД СВАKОГ СЦЕНАРИЈА ЗА ФИЛМ!

Hrvatski komandant HVO uputio poslednji pozdrav doktoru Miodragu Laziću koji mu je u ratu spasao život! ONO ŠTO JE ISPRIČAO BOLJE JE OD SVAKOG SCENARIJA ZA FILM!

18 aprila 2020

Bivši komandant HVO-a Niko Lozančić govorio o poznanstvu sa doktorom Lazom i o tome kako mu je u vreme najvećeg ratnog vihora 1993. godine spasao život u ratnoj bolnici „Žica“.

Nazvao me jedan veliki prijatelj, uz samo jednu kratku rečenicu: „Umro nam je doktor Laza!“ Čitav dan mi je ta rečenica odzvanjala u ušima i ne mogu ni shvatiti ni prihvatiti! Moj prijatelj, brat, ljudina, doktor i opet naš Lazo…

Ovim rečima se od doktora Miodraga Lazića, koji je u Nišu preminuo od posledica virusa korona, oprostio Niko Lozančić, nekadašnji funkcioner HDZ-a BiH, bivši predsednik FBiH i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kome se u biografiji beleži i da je bio ratni komandant Hrvatskog veća odbrane.A njihovo poznanstvo datira baš iz ratnih vremena. Otkud prijateljstvo između hrvatskog komandanta i srpskog lekara?

– Umro je jedan veliki čovek i još veći humanista! Otišao je u vreme koje kao da je sam birao! Skromno i tiho, bez pompe, a mnogima je pomagao i pomogao! U teškim vremenima bio si doktor i čovek… U teškim vremenima napustio si ovaj pokvareni svet! Počivaj u miru, brate Lazo, i neka ti je laka zemlja – napisao je Lozančić na svom Fejsbuk profilu.

Bivši komandant HVO-a je za banjalučki „Glas Srpske“ govorio o poznanstvu sa doktorom Lazom i o tome kako mu je u vreme najvećeg ratnog vihora 1993. godine spasio život u ratnoj bolnici „Žica“ u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

– Ranjen sam u sukobu HVO-a i Armije BiH u Kaknju i dovezen u bolnicu Žica u teškom stanju. Otkud ja kao oficir HVO-a u srpskoj bolnici je malo duža priča, ali ono što je mnogo bitnije od svega toga je lik i delo doktora Laze. Samo onaj ko ima sreće u životu sretne jednu takvu ljudsku gromadu, a ja sam imao tu sreću. To što mi je bukvalno spasio život je posebna stvar, ali i da to nije uradio, ja bih bio hendikepiran i siromašan da nisam upoznao takvog čoveka – kaže Lozančić.

On je ispričao i zanimljivo sećanje na događaj koji se odigrao svega par dana posle operacije koju je preživeo samo zahvaljujući doktoru Laziću.

– Nekih sedam dana posle operacije ležao sam u bolnici, razmišljao o svojoj porodici i o tome da li ću je ikada više videti. Dok sam tako ležao, naišao je doktor Laza i upitao me: ‘Šta je, šta si se zamislio?’ Nisam mu rekao da razmišljam o tome hoću li na kraju izaći živ iz bolnice, jer bez obzira što je sve bilo korektno, ne samo s njegove strane, nego od svih u bolnici, razmišljao sam o tome ko zna na šta se sutra može okrenuti i kako mogu završiti. Zato sam mu rekao da razmišljam hoću li ikad više sesti u kafanu i popiti viski i ‘kolu’ – ispričao je Lozančić.

Doktor se potom okrenuo i otišao.

– Posle par minuta ušao je u sobu sa tacnom na kojoj su bile flaša ‘Džek Danijelsa’, dve čaše i dve flaše ‘kole’, a preko ruke je imao belu krpu kao konobar. Nasuo je viski u čaše i meni pružio jednu. Da budem iskren, mislio sam da me provocira, pa sam ga onako bojažljivo upitao ‘ide li viski sa lekovima’ i pogled sam skrenuo prema dve boce infuzije koje su mi visile iznad glave. A on se nasmejao i rekao: ‘Ajde bolan, ja sam ti to propisao. Smeš popiti jedan, neće ti škoditi.’ Stresao je viski, a onda i ja za njim. Tad mi je dodao flašu i rekao: ‘Sakrij ovde negde, popiće ovi banditi, nek imamo nas dvojica po jednu kad navratim.’ Ostao sam mesec dana u bolnici i za to vreme smo popili taj viski, a ja danas pričam s vama samo zahvaljujući njemu – rekao je Lozančić, dodajući na kraju da je nebrojeno puta u društvu pričao o tome i da svi njegovi poznanici znaju kakva je ljudina bio njegov prijatelj i brat doktor Lazo.

Posle mesec dana u „Žici“, Lozančić je prebačen u Hrvatsku, a kasnije je uspostavio kontakt sa doktorom Lazom, koji je posle rata par puta bio kod njega u Kaknju.

– Poslednji put smo se videli pre par godina, ali smo se redovno čuli telefonom, a poslednji put oko pravoslavnog Božića – ispričao je Lozančić.

KOMENTARI20 komentara

 1. Lazar says:

  Veseli me činjenica da postoje ljudi kao što je doktor Lazo i njegov prijatelj Niko. Prljava politika nas je zavadila i podelila do mere da i sada, sa raznih strana granice, režimo jedni na druge, kao besni psi, lajući za interese onih koji su nas zavadili. Dirljive reči Nika Lozančića, povodom smrti velikog Čoveka, daje nadu da možemo živeti kao ljudi, jedni uz druge, kada već nismo znali jedni sa drugima. Nije teško biti fin, ako nisi političar...

  • Srbski vitez says:

   Baš tako, svaka čast na ovako lepom, istinitom i jasnom komentaru.

  • Za Srbiju says:

   Ne razumeš ti suštinu. Ništa ne zavisi od političara. Političari su samo klovnovi za javnost. Osim toga, Srbi stalno ponavljaju istu grešku, poistovećujući lične odnose na nacionalnim odnosima. To što je jedan njihov poštovao našeg lekara, ne znači da treba da zaboravimo njihova vekovna nedela, koja će da ponove prvom prilikom. Srbi mnogo pričaju o politici, a nemaju pojma.

 2. Dragana says:

  Kakav covek ! Sve je vec ovom pricom ispricano a o drugim detaljima dane govorimo. Nek pociva u miru.

 3. RASPUCHIN says:

  "Otkud ja kao oficir HVO-a u srpskoj bolnici je malo duža priča, ..." Doktorova humanost je svima poznata i o tome nema priče ali je ova "duža priča" je upravo ono što nas zanima.

  • Mandrk says:

   Evo,ja cu ti odgovoriti. On je iz Kiseljaka,sarajevske opstine sa vecinskim hrvatskim stanovnictvom. Oni su bukvalno bili okruzeni muslimanima sa svih strana.Samo sa jedne strane su imali dodir sa teritorijom pod kontrolom VRS i to dio prema Sarajevu.To je bio dio opstine Hadzici. Izmedju VRS i HVO nije bilo nikakvih sukoba tokom te cetiri godine,jer su imali presutni dogovor da pomazu jedni druge kako mogu,zato sto su i jedni i drugi bili okruzeni fudamentalistima sa svih strana. Te 1993 u zapocetom medjusobnom sukobu Hrvata i muslimana, kada su muslimani napali Kiseljak pokusavajuci povezati svoje teritorije sa centralnom Bosnom na pravcu Fojnica-Visoko-Tarcin-Konjic-Jablanica-Mostar,tada su Hrvati potrazili pomoc od VRS iz Hadzica i Ilidze. Ovi su odmah poslali svoje najelitnije snage i tehniku,jer da nisu ostali bi odsjeceni sa svih strana od muslimana,a Hrvati bi dozivjeli pravi pokolj.Zahvaljujuci VRS Kiseljak nije pao,cak sta vise,nanijeli su tezak poraz muslimanima koji su napadali svim mogucim sredstvima i snagom,iz svih pravaca. Onda dolazi ta 1994 gdje medjunarodna zajednica zaustavlja taj sukob,i sve se vraca na 1992. Medjutim Hrvati iz Kiseljaka nisu zaboravili ko je neprijatelj,a ko nije i u tom nametnutom miru su bili oprezni. U velikoj ofanzivi za "konacno oslobadjanje" Bosne,a posebno u povezivanje Sarajeva sa Tarcinom,Pazaricem,Jablanicom i Konjicom tog jula 1995 godine,Hrvati javljaju Srbima o svim planovima za napad. Tada borci,Hadzica,Ilidze,Ilijasa,Trnova ih spremno sacekuju ,odbijaju napad i nanose im teske gubitke od kojih se do kraja rata nisu oporavili. Snage HVO iz Kiseljaka nisu opalile ni jedan jedini metak u pravcu Hadzica. Posteno od njih,a posteno i od Vojske Republike Srpske. Nadam se da ce ti sada biti jasno.

   • RASPUCHIN says:

    Nisam ja pitao zato što meni nije bilo jasno nego zato što mnogima drugima nije i dan danas jasno. To što ovaj sajt nije objavio moj drugi komentar u kojem sam objasnio je neki drugi problem. E sada , ako ovaj prođe potražite malo ulogu HVO u akcijama 1995.g. (tačnije od zime 1994.g.) na "Zapadno-Krajiškom" ratištu pa i tih jedinica koje pominjete. Ta saradnja o kojoj govorite je bila na liniji JNA a opštine koje su se odbranile uz pomoć HVO nisu u R. Srpskoj , koliko mi se čini?

    • Mandrk says:

     Oko Sarajeva nije bilo linija JNA kao kod vas u RSK,gdje vam je sve ukopano jos od 1991.Pomjerali se niste dok su u pozadini Hrvati gomilali oruzje za napad. U Sarajevu svu odbranu je uradilo lokalno srpsko stanovnistvo jer su znali sta ih ceka i s kim imaju posla.Bili su u totalnoj manjini,i organizovali su se u zadnjim minutama.To je bila nemilosrdna borba i prezivljavanje. Nije bilo nazad jer su iza od prvih linija na nekim mjestima na samo desetine metara zivjela njihova djeca,supruge,majke i ocevi.Svi su se branili bez iznimke,neko naprijed,neko u pozadini. Opstina Hadzici je u ratu bila podijeljena na dva dijela,muslimanski koji je vezao do Mostara,i urbani srpski dio. Milosevic je to predao jednim potpisom kao i Ilidzu,Ilijas,Vogoscu i dio Trnova. Sve te opstine su zavrsile kraj rata kao odbranjene srpske teritorije. Za razliku od vas u RSK,gdje ste ponekad puckarali sa polozaja koje vam je JNA uspostavila 1991,ovdje je bio rat svaki Boziji dan 24h,cetiri godine bez prestanka,bez primirja,bez milosti. Borilo se za svaku zgradu,zvaku kucu,svaki sprat. Pogledajte DNEVNIK RATNOG HIRURGA gdje pokojni doktor kaze..."kada silazite u sarajevsku dolinu,ulazite u Danteov pakao" ...i tako je bilo. To vi ne mozete shvatiti iako ste bili pripadnik VRS kao i borci u Sarajevu. To su dva razlicita svijeta,dvije razlicite borbe,i dva razlicita shvatanja.

   • RASPUCHIN says:

    Da i da Vam dodam još i to da sam , kao pripadnik VRS , ratovao na pomenutom ratištu sa tom "braćom". Nisu li ta "braća" očistila RSK i "Visoku Krajinu"? Ili su , možda , glave nekih Srba jeftinije?

    • Mandrk says:

     Prvo procitajte sta sam napisao,pa onda i malo istrazite. Te jedinice iz Kiseljaka nisu nigdje isle,jer ih nije bilo dovoljno ni da cuvaju to sto imaju,kod njih su dolazili drugi da to spasavaju. U RSK je druga prica. Tamo je bio rat sa HV i hrvatskom drzavom,zar ne? I morate precizirati,da li ste ratovali SA tom bracom,ili PROTIV njih?

     • RASPUCHIN says:

      Pa i za Vas važi da pročitate pažljivo šta sam ja napisao a mislim da je bilo dovoljno jasno. Kada sam rekao "na liniji JNA" mislio sam na liniju saradnje. Ratovao sam protiv "braće" 'rvata kao pripadnik VRS pa i na "Zapadno-Krajiškom" ratištu. I zar Vi želite reći da HV i hrvatska država nisu ratovali u BiH i na pomenutom ratištu?

 4. Dusan says:

  Lozančić nam je u ratu dojavljivao kada su se muslimani spremali za granatiranje Doboja.I tako smanjio broj stradalih u gradu.

  • Lazar says:

   Ovo ti nije fer...

 5. Srbski vitez says:

  Eto šta je život...istinski život svesnog ljudskog bića...ta ljudskost je ono nešto što ne poznaje i ne priznaje nikakve zaumne podele i "razlike", nikakve "mi" i "oni" fore i fazone... ta ljudskost je iznad svih ovozemaljskih mizerija, pokvarenjaštava i primitivizama...to je ono što nas približava Bogu Stvoritelju i svedržitelju.

 6. Koronides says:

  Da ne bi korone ne bih saznao za dr.Lazu, što samo govori o posleratnoj vlasti, sve do korone.A Niko i Lazo, Boro i Ramiz,i sl. medijski dvojci samo služe za anesteziju, amneziju i halucinaciju izbezumljenog Srbskog naroda dok ga sprovode sa jednog pokolja na sledeći.Od Austo ugarskih progona do Cerske i Solunske izgibenije,do ustaškog zverstva u hiljadama staratišta i 13 velikih logora smrti od kojih je samo jedan Jasenovac ( 750.000 žrtava zvanično), do zadnjih Oluja i Bljeskova Američkih pasa rata pod maskom ustaških statista.I na svaku ranu medijski nam privijaju nekog Ramiza, Nika... iz komlpeta bratstva i jedinstva za prvu pomoć.A zakoni ne važe za Srbe, samo bratstvo i jedinstvo=do poslednjeg Srbina. Čudo da i Lazo nije završio u Hagu= pa lečio je Srbe!!!. Večna mu slava.

  • RASPUCHIN says:

   Apsolutno ste u pravu! Teško anesteziranje i zloupotreba doktorove humanosti da se ponovo provuče ideja "bratstva i jedinstva".

   • persida says:

    Srbi su sentimentalno retardirani i spremni da opet podmetnu ledja u stvaranju nove Jugoslavije. Najbolesniji narod Balkana, definitivno. Dok to ne priznamo, ne mozemo poceti sa lecenjem.

 7. SRBSKI CAR DUŠAN NEMANJIĆ SILNI says:

  Hrvatska nacionalna politika će i dalje nastaviti da sadistički i patološki mrzi SRBE i da radi na uništenju svih pravoslavnih Srba zapadno od Drine!

  • persida says:

   Mi njima samo zavidimo jer ne umemo da i mi njima radimo isto, u obrnutom smeru. Posto nemamo osecaj za naciju, mozemo samo da zavidimo njihovoj nacionalnoj politici.

  • drazan says:

   Zahvali se ti meni i dvojici Bojovnika koji smo te spasili kad si bio ranjen inace te Lazo nebi ni upozno ni vidio ali brzo zaboravljas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *