ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ДИГЛИ ФРКУ: Србија донирала више од Католичке цркве

HRVATSKI MEDIJI DIGLI FRKU: Srbija donirala više od Katoličke crkve

4 januara 2021

Katolička crkva u Hrvatskoj je za pomoć stanovnicima na zemljotresom ugroženom području izdvojila sedam miliona kuna, što je za oko 550.000 kuna manje u odnosu na donaciju države Srbije, piše hrvatski portal Indeks.

Portal ukazuje da je finansiranje Katoličke crkve u Hrvatskoj netransparentno i nemoguće je, kažu, saznati koliko se novca sliva iz raznih izvora u crkvenu kasu.Hrvatska biskupska konferencija (HBK) je, dodaju, dva dana nakon zemljotresa koji je pogodio Sisak, Petrinju i Glinu i šire područje tih gradova, saopštila da će donirati sedam miliona kuna, kao i da će taj novac usmeriti onima koji žive u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni sekretar HBK Krunoslav Novak, o daljoj pomoći će se raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju tog najvišeg crkvenog organa, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći, a odrediće se, kazao je, i drugi načini mogućeg delovanja.

Najavljen je i projekt postavljanja kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji da obezbedi zajedno sa Malteškim redom.

Dan nakon razornog potresa, podseća Indeks, Vlada Srbije Hrvatskoj je uputila iznos od milion evra, što je gotovo 550.000 kuna više od iznosa koji je odredila Crkva, institucija koja, kako se navodi, iz džepova poreskih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna.

Tačan iznos koji se svake godine daruje Crkvi nije poznat jer je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna, piše portal.

Pritom, dodaje se, Katolička crkva u Hrvatskoj novac dobija i od države, županija i lokalnih nivoa.

Uz to Crkva ima 2.000 pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana i pritom je, kažu, sav novac koji dobija od države izuzet od provere državne revizije.

Do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos, prenosi Tanjug.

KOMENTARI10 komentara

 1. Gavrilo says:

  Pa sto dá daju kad opet najebali SRBI sve srbska sela i gradovi

 2. M says:

  Prvo,puno Hvala Srbiji za taj novac,i ne samo za novac,nego i za gestu dobre volje!Drugo,text nije dovoljno upućen u situaciju!Naime,rimokatolička crkva u Hrvata će uz navedeni ovozemaljski novac,i zdušno raditi-moliti da potresa više ne bude,a raditi će i na osiguranju mjesta u Raju za najpotrebtije,a što ne znam kolko u novcu vrijedi,rekao bih puno,neprocjenjivo!Pa bi u tom smislu bilo da je rimokatolička crkva u Hrvata,pomogla u neusporedivo većoj mjeri nego Srbija i Makedonija i ostali svi pojedinačno,čak i skupa!Pa molim gornji naslov da to sve uzme u obzir kad obračunava kolko je tko pomogao,jer je doprinos rimokatoličke crkve u Hrvata,neprocjenjivo pregolem u ovom slučaju!

 3. Pendrek says:

  A za bolesne dece u Srbiji narod neka skuplja novac. More dokle smo stigli sa ovim polupismenim SNS politicarima gde dobra polovina ima kupljene diplome.

 4. Kosovac says:

  Nije crkva fondacija Novak Đoković, pa da deli pare okolo. Od kada mediji kao na svadbi izvikuju koliko je ko dao poklona i para? Sitne medijske duše su se malo zaboravile, pa nekulturno zaviruju u poklon-pakete. Ili sada crkva treba nekoj kvislinškoj satanističkoj građanskoj komunjarsko pištoljskoj NVO civilnog društva da polaže završni finansijski račun?

  • persida says:

   Nijedna crkva nikome danas ne polaze racune. To su banditske organizacije oslobodjene placanja poreza. Pravoslavno Kosovac brani katolike, prepoznao se u katolicima jer je pravoslavan. I jedni i drugi samo otimaju, a kad nesto nekome daju, daju samo ono sto su vec oteli.

   • Kosovac says:

    @persida, …..Vidi se da je po pitanju religija kod tebe veoma prisutna rezidualna komunistička energija iz 1945. godine kada ste dobili ovlašćenja, pa nadalje. Dva komunjarska parametra – religija i srpski nacionalizam upućuju posmatrača na grm u kome leži vaš sorošoidni zec. Rgaš na sve crkve, rasplinjuješ, nadajući se na niko neće primetiti da si opterećena samo Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Ja sam pročitao tvoju bednu komunjarsku vrstu koja fol kritikuje rimokatoličku crkvu, ali samo kao artiljerijsku pripremu da punim snagama krene na SPC. Zato sam ja i ustao u odbranu rimokatoličke crkve u ovom slučaju, po jednostavnom pravednom principu „Ni po babi, Ni po stričevima“. I ti tražiš među pravoslavcima da krenu kao ovce da kritikuju finansijsku tajnost bogate rimokatoličke crkve, tako da ih sutra preokreneš da takođe stave na nišan i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. ……….Sada je malo preokrenuto, vi ateistički vernici nemate više onu sirovu komunističku vlast, pa da silom zakona o verskim slobodama naterate SPC da bude transparentna i trpi prisustvo vaše gamadi u kontroli njenog završnog računa. Možete da donesete neki sorošoidni zakon o verskim slobodama onako kako vi to umete, hajde probajte to, pa da podelimo megdan.

 5. Ivke says:

  Hrvati su isprani mozgovi od katolicke crkve koja ih koristi kao naivne glupane.... jednom ce shvatiti i vratiti se svome rodu srbskom, ako ih dotle zapadne sile nebudu istrebili nacisto

 6. Zorana says:

  hrvati se ljute na vatikan, ali su zaboravili da pricaju o najludjem siptaru koji vlada srbijom. Em je siptar, em ima dijagnoze, em mrzi Srbe. Ja stvarno ne znam moze li gore. Mozemo ocekivati da Ucic posalje pomoc i hrvatskim okupacionim snagama u sastavu KFOR-a na Kosovu.

 7. Gardista says:

  Novac se deli po vlasnistvu parcela urusenih kuca. Prvo se od pomenute sume resavaju kuce katolika pa onda Srba pravoslavaca. Jadno od nase drzave sto nije pomogla pravoslavnu crkvu u hr odakle bi se novac odmah slio u prave ruke pravoslavaca kome je pomoc preko potrebna jer su oni direktno pogodjeni zemljotresom.

  • persida says:

   Novac dat pravoslavnoj crkvi zavrsio bi kupovinom novih Mercedesa za popine lopine. Ne bi stigao do naroda ni slucajno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *