ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ДИГЛИ ФРКУ: Србија донирала више од Католичке цркве

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ДИГЛИ ФРКУ: Србија донирала више од Католичке цркве

4 јануара 2021

Католичка црква у Хрватској је за помоћ становницима на земљотресом угроженом подручју издвојила седам милиона куна, што је за око 550.000 куна мање у односу на донацију државе Србије, пише хрватски портал Индекс.

Портал указује да је финансирање Католичке цркве у Хрватској нетранспарентно и немогуће је, кажу, сазнати колико се новца слива из разних извора у црквену касу.Хрватска бискупска конференција (ХБК) је, додају, два дана након земљотреса који је погодио Сисак, Петрињу и Глину и шире подручје тих градова, саопштила да ће донирати седам милиона куна, као и да ће тај новац усмерити онима који живе у Сисачкој бискупији и Загребачкој надбискупији.

Како је тада најавио генерални секретар ХБК Крунослав Новак, о даљој помоћи ће се расправљати на предстојећем пленарном заседању тог највишег црквеног органа, када ће се анализирати ситуација на терену и утврдити потреба помоћи, а одредиће се, казао је, и други начини могућег деловања.

Најављен је и пројект постављања камп-кућица, односно стамбених контејнера које Хрватски Царитас настоји да обезбеди заједно са Малтешким редом.

Дан након разорног потреса, подсећа Индекс, Влада Србије Хрватској је упутила износ од милион евра, што је готово 550.000 куна више од износа који је одредила Црква, институција која, како се наводи, из џепова пореских обвезника годишње добије око милијарду куна.

Тачан износ који се сваке године дарује Цркви није познат јер је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна, пише портал.

Притом, додаје се, Католичка црква у Хрватској новац добија и од државе, жупанија и локалних нивоа.

Уз то Црква има 2.000 правних особа којима управља или с којима је повезана и притом је, кажу, сав новац који добија од државе изузет од провере државне ревизије.

До бројке од око милијарду куна годишње дошли су истраживачки новинари који су се бавили том темом, уз напомену да то и даље није коначни износ, преноси Танјуг.

KOMENTARI10 коментара

 1. Gavrilo says:

  Pa sto dá daju kad opet najebali SRBI sve srbska sela i gradovi

 2. M says:

  Prvo,puno Hvala Srbiji za taj novac,i ne samo za novac,nego i za gestu dobre volje!Drugo,text nije dovoljno upućen u situaciju!Naime,rimokatolička crkva u Hrvata će uz navedeni ovozemaljski novac,i zdušno raditi-moliti da potresa više ne bude,a raditi će i na osiguranju mjesta u Raju za najpotrebtije,a što ne znam kolko u novcu vrijedi,rekao bih puno,neprocjenjivo!Pa bi u tom smislu bilo da je rimokatolička crkva u Hrvata,pomogla u neusporedivo većoj mjeri nego Srbija i Makedonija i ostali svi pojedinačno,čak i skupa!Pa molim gornji naslov da to sve uzme u obzir kad obračunava kolko je tko pomogao,jer je doprinos rimokatoličke crkve u Hrvata,neprocjenjivo pregolem u ovom slučaju!

 3. Pendrek says:

  A za bolesne dece u Srbiji narod neka skuplja novac. More dokle smo stigli sa ovim polupismenim SNS politicarima gde dobra polovina ima kupljene diplome.

 4. Косовац says:

  Није црква фондација Новак Ђоковић, па да дели паре около. Од када медији као на свадби извикују колико је ко дао поклона и пара? Ситне медијске душе су се мало заборавиле, па некултурно завирују у поклон-пакете. Или сада црква треба некој квислиншкој сатанистичкој грађанској комуњарско пиштољској НВО цивилног друштва да полаже завршни финансијски рачун?

  • persida says:

   Nijedna crkva nikome danas ne polaze racune. To su banditske organizacije oslobodjene placanja poreza. Pravoslavno Kosovac brani katolike, prepoznao se u katolicima jer je pravoslavan. I jedni i drugi samo otimaju, a kad nesto nekome daju, daju samo ono sto su vec oteli.

   • Косовац says:

    @persida, …..Види се да је по питању религија код тебе веома присутна резидуална комунистичка енергија из 1945. године када сте добили овлашћења, па надаље. Два комуњарска параметра – религија и српски национализам упућују посматрача на грм у коме лежи ваш сорошоидни зец. Ргаш на све цркве, расплињујеш, надајући се на нико неће приметити да си оптерећена само Српском Православном Црквом. Ја сам прочитао твоју бедну комуњарску врсту која фол критикује римокатоличку цркву, али само као артиљеријску припрему да пуним снагама крене на СПЦ. Зато сам ја и устао у одбрану римокатоличке цркве у овом случају, по једноставном праведном принципу „Ни по баби, Ни по стричевима“. И ти тражиш међу православцима да крену као овце да критикују финансијску тајност богате римокатоличке цркве, тако да их сутра преокренеш да такође ставе на нишан и Српску Православну Цркву. ……….Сада је мало преокренуто, ви атеистички верници немате више ону сирову комунистичку власт, па да силом закона о верским слободама натерате СПЦ да буде транспарентна и трпи присуство ваше гамади у контроли њеног завршног рачуна. Можете да донесете неки сорошоидни закон о верским слободама онако како ви то умете, хајде пробајте то, па да поделимо мегдан.

 5. Ivke says:

  Hrvati su isprani mozgovi od katolicke crkve koja ih koristi kao naivne glupane.... jednom ce shvatiti i vratiti se svome rodu srbskom, ako ih dotle zapadne sile nebudu istrebili nacisto

 6. Zorana says:

  hrvati se ljute na vatikan, ali su zaboravili da pricaju o najludjem siptaru koji vlada srbijom. Em je siptar, em ima dijagnoze, em mrzi Srbe. Ja stvarno ne znam moze li gore. Mozemo ocekivati da Ucic posalje pomoc i hrvatskim okupacionim snagama u sastavu KFOR-a na Kosovu.

 7. Gardista says:

  Novac se deli po vlasnistvu parcela urusenih kuca. Prvo se od pomenute sume resavaju kuce katolika pa onda Srba pravoslavaca. Jadno od nase drzave sto nije pomogla pravoslavnu crkvu u hr odakle bi se novac odmah slio u prave ruke pravoslavaca kome je pomoc preko potrebna jer su oni direktno pogodjeni zemljotresom.

  • persida says:

   Novac dat pravoslavnoj crkvi zavrsio bi kupovinom novih Mercedesa za popine lopine. Ne bi stigao do naroda ni slucajno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u