ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Додик одржао буквицу Комшићу

HRVATSKI MEDIJI: Dodik održao bukvicu Komšiću

11 oktobra 2018

Aktuelni predsednik Republike Srpske i izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je Željku Komšiću, budućem kolegi tročlanog kolektivnog šefa države, da se malo preigrao jer još nije stupio na dužnost a već je, kaže, uspeo da BiH zavadi sa Hrvatskom i Srbijom.Hrvatski portal „Danas“ je to protumačio da je Dodik već stao u odbranu Hrvatske tako što je očitao bukvicu Komšiću.

„Iako još nije stupio na funkciju člana Predsedništva, već je uspeo da nas zavadi sa Hrvatskom i Srbijom, a pored njih pokušava da deli lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj“, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Komšić je, naime, u samo nekoliko dana nakon opštih izbora, koji su u BiH održani 7. oktobra, uspeo da uzburka duhove svojim izjavama.

Najpre najavom da će BiH tužiti Hrvatsku zbog gradnje Pelješkog mosta, a potom i tvrdnjom da je za njega Kosovo nezavisna država koju bi BiH trebalo da prizna.

Komentarišući te izjave, Dodik je rekao, navodi „Danas.hr“, da se Komšić „malo preigrao i uživeo u ulogu političkog mesije koji susednim državama deli lekcije kako treba da se ponašaju“.

Za Komšića je Dodik rekao da je personifikacija „političkog avanturizma koja neće doprineti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor“.

„Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju, koju je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je Kosovo za njega nezavisna država. Ako pretnje, uvrede i arogancija koje sada Komšić prosipa po regionu, budu stil njegove politike i u Predsedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikud i biće vrlo teško obezbediti komunikaciju s okruženjem“, kazao je Dodik.

Inače, izborom Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH još se ne miri ni zvanični Zagreb, ni Hrvati u BiH, a u tri hercegovačke opštine, poručili su mu gradonačelnici, nije dobrodošao.

On je na izborima osvojio više glasova, pretežno bošnjačkih, od lidera HDZ-a BiH, Dragana Čović, sa kojim Dodik ima veoma dobru saradnju.

Nakon izbora hrvatski mediji su predvideli da će izbor Komšića u Predsedništvo BiH uticati na približavanje Hrvatske Dodiku, što se u regionu tumači kao još jedan paradoks opštih izbora u BiH.

Jedan od paradoksa je i to da je, na primer, izborne rezultate u izbornoj noći, za Komšića i njegovu Demokratsku frontu, saopštavala stranka SDA BiH, Bakira Izetbegovića, ali i da je izborni inženjering bio takav da je Komšić osvojio gotovo 13.000 više glasova od bošnjačkog kandidata Šefika Džaferovića.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Dane Radakovic says:

  dodik nije vise niko i nista u bosni dodik je izgubijo izbore u SRBSKOJ REPUBLICI DODIKA SAMO STITI VUCIC I DACIC CRVENE USTASE. SA DEDINJA BEOGRAD

  • Becki konjusar says:

   Vrane ti mozsk popile. Zar ti nije dovoljno sto su srpski neprijatelji protiv njega. Znači da je bolji od onih koga NATO zlikovci podrzavaju. Ako ti se ne svidja idi kod Bakira.

   • Dane Radakovic says:

    vrana tebi oci popila , nije jugoslovenska propala vojska pod komandom milosevica stvorile srbsku republiku nego je ratovala srbska vojska radovana karadzica na celo kokarde i sajkace tako je uvek srbinu srbi pobede na prvoj liniji a crveni gube za stolom 51 posto su srbi na celo mladica denerala osvojili teretorije u bosni a zlikovac milosevic u dejtonu potpisao samo 49 posto uci istoriju treba ce ti otrove

 2. slobo says:

  Radakovicu tebi nije dobro .Sve ti se crveni pred ocima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *