ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Амерички УСАИД Србију прогласио својим ”пашалуком”!

HRVATSKI MEDIJI JAVLJAJU: Američki USAID Srbiju proglasio svojim ”pašalukom”!

15 avgusta 2017

– Sjedinjene Američke Države nameravaju povećati nivo odgovornosti vlasti u Srbiji i boriti se protiv korupcije u zemlji, piše hrvatski portal .logicno.com. Na ovom portalu, u vezi toga kako je američka državna kompanija proglasila takoreći Srbiju svojom kolonijom se i dalje navodi:

„Kako bi se suočila s ovim izazovima u ”suverenoj državi”, američka državna agencija za međunarodni razvoj (USAID), za koju je aktualna premijerka Srbije Ana Brnabić radila gotovo 10 godina, obavila je konkurs u kojem Vašington traži organizaciju koja će ”pratiti aktivnosti javnih institucija” u Srbiji.

Ovakvo što se događa samo u zemljama koje su de fakto američki protektorati i u banana državama u kojima ”nacionalistički” predsednik za premijerku odredi prozapadnu i liberalnu bivšu dugogodišnju visoku djelatnicu ove poznate američke vladine agencije.

No, prema rečima stručnjaka, USAID i njegov antikorupcijski program će zapravo biti paravan za lobiranje interesa Vašingtona u Beogradu. U samoj Srbiji se primećuje sve veća želja da se iz igre izbace političari koji zagovaraju politiku daljnjeg približavanja s Rusijom ili jednakih odnosa sa svima, na ničiju štetu.

Osim toga, pristanak službenog Beograda na raspisivanje konkursa američke vladine agencije da se nađe ”neko” ko će srediti stanje na političkoj sceni Srbije i iskorijeniti korupciju ima samo dva obašnjenja. Ili je Srbija na putu da službeno postane američka kolonija, ili jednostavno nema nekoliko desetina stručnjaka u službama bezbednosti koji bi znali obaviti taj posao i bez američke ”pomoći”.

Kako god bilo, početkom avgusta je USAID obavio natečaj za primenu novog programa za poboljšanje nivoa odgovornosti vlasti Republike Srbije.

”USAID namerava uspostaviti partnerske inicijative s civilnim društvom i medijima, a cilj je poboljšanje transparentnosti aparata vlade i praćenje aktivnosti državnih tijela, uključujući i borbu protiv korupcije”, stoji u dokumentu.

Partner američke agencije će raditi s društvenim pokretima u opštinama Srbije, kao i službenim organizacijama koje može poslužiti kao temelj za stvaranje novih udruženja. Odabrana agencija će ”potaknuti lokalne vlasti na transparentniji i fleksibilniji rad”.

”U najmanju ruku, izvođač će doprinijeti postizanju većih rezultata u sve većem broju neriješenih sudskih predmeta o korupciji”, navedeno je u natečaju.

Primena ovog projekta je ravna priznanju nesposobnosti Srbije kao države, kao i cijelog njezinog pravosudnog i bezbednosnog aparata. Naravno, SAD takve projekte provodi putem svojih opunomoćenika u vladi i zato Ana Brnabić nikada nije trebala biti potvrđena za premijerku Srbije.

Ona je radila nekoliko godina za USAID i sramota je za srpsku državu da ova agencija određuje kako se rešiti korupcije i kolika je razina ove pošasti u zemlji.

Svaki zaposleni koji radi za USAID nikada nije radio za dobrobit vlastite zemlje, nego za interese Vašingtona, premijerka iznimka, onda će njezino ime ostati zlatnim slovima upisano ne u istoriji susedne zemlje, nego u istoriji svijeta.

Sličan primer su Crna Gora ili Makedonija, gde je bivša uposlenica Soroševog ”Otvorenog društva”, Radmila Šekerinska, sada ministrica odbrane. U Crnoj Gori i Makedoniji u državnom aparatu vladaju haos i anarhija i rat među frakcijama. Čini mi se da isto čeka i Srbiju.

Sramotno, ali će partner USAID-a, od kojeg će dobiti novac za program, partnera, raditi i sa srbskim ministarstvima za primenu novih ”reformi”. Ugovor takođe predviđa primenu političkih reformi u Srbiji u koordinaciji s USAID-om.

”Unatoč činjenici da su promene u politici nisu prioritet ove inicijative, agencija pomagati opštinskim vlastima i ukazivati ​​na područja u kojima je takve promene moguće provesti”, navodi se u konkursu.

U dokumentu se navodi kako će odabrana agencija raditi u bliskoj suradnji s USAID-om i drugim donatorima koji podržavaju Srbiju.

Takođe je neophodno se u okviru projekta saurađuje s vlastima EU.

Natečaj navodi ”kako je korupcija je prepoznata kao ključni problem u Srbiji”.

”Smanjenje razine korupcije je ključni činioc kada se govori o usklađenosti Srbije s kriterijima za pristup EU”, kaže se u dokumentu.

Dokument ne spominje iznos kojeg će SAD izdvojiti za projekt. Međutim, krajem aprila se saznalo da Sjedinjene Američke Države šalju 9 miliona dolara potpore ”za napore Srbije u pridruživanju EU”.

Kako je navedeno na internetskoj stranci američke vladine agencije USAID, novac se planira poslati ”za borbu protiv korupcije, poboljšanje uprave i jačanja vladavine prava”.

Američki ambasador u Srbiji je rekao da su SAD od 2001. godine uložile u Srbiji 748 miliona dolara za ”jačanje demokratskog upravljanja zemljom”.

Uopšte nema dvojbe da je program USAID-a grubo uplitanje u unutrašnje poslove druge države.

Svrha ove potpore je neutralizacija političara i uticajnih ljudi koji nisu skloni preteranoj saradnji sa Zapadom i verovatno će se protiv njih zaredati optužbe ”za korupciju”.

Sada je jasno da je prozapadno vodstvo Srbije sklono ulasku u EU, ali i NATO, iako je narod protiv tog scenarija. Nije trebalo proći dugo vremena da od dana 29. juna 2017. premijerka Ana Brnabić pokaže za koga zapravo radi i ko joj je poverio mandat. To nisu bili državljani i glasači Srbije, nego njeni i Vučićevi nalogodavci iz Vašingtona.

Ipak, u cijeloj priči ime i nečega dobroga. Maske su konačno pale, i to u manje od dva meseca. Da je Aleksandru Vučiću stalo do suvereniteta zemlje, on je još uvijek dovoljno moćan da spriječi ovu lakrdiju. Budući da se nije oglasio o ovom pitanju, USAID će odrediti ko će s američkim novcem ”iskorijeniti korupciju i provesti političke reforme u zemlji”. U manje od dva meseca je sve prilično jasno.”

(logicno.com)

KOMENTARI3 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Nista novo nam niste otkrili. Na kraju Srbija ce morati da se odluci na koju stranu ce da podje. Momentalno Vucicu je jedino vazna VLAST. On zna da je naj omrazeniji Premijer-Predsednik u istoriji Srbije i da mu vlast zavisi od podrske zapadnih protektora. Sad je lako manipulisati narodom, jer, narod je smucen pranjem mozga i neprestalnim pojavljivanjem AV na svim ekranima koji emituju u Srbiji. Vise niko nezna sta se desava u zemlji. Na svim nivoima smo unisteni. Institucije poput policije.vojske,sudstva,skolstva,zdravstva rade na dobrovoljnoj bazi.Cuvari naseg suvereniteta su naj siromasniji deo drustva. U Srbiji nema spijuna. Postali smo ne interesantna zemlja za njih ili kontra-obavestajna ne radi svoj posao. Ni jedna spijunska afera za zadnjih dvadeset godina. Drzavu vode klimoglavci i bezkicmenjaci koji se ugradjuju gde god mogu. Na sceni je momentalno oligarhija nepismenih "doktora" i korumpiranih "savetnika". Bolje je postati i protektorat nego prositi za parce hleba.Od ponosa nam je ostalo jos malo sportista koji se gladijatorki bore na svetskoj sceni iako je ceo svet protiv njih. Pogledajte, koliko nepravde samo sudije velikih donose Srbima na sportskim takmicenjima. Da iza nas stoji "NEKO" bilo bi drugacije. Jos je veca muka kad u Srbiji svoje uspehe moraju da dele sa politicarima koji se na njih prikace ko cicak na runo. NESTO MORA DA SE MENJA. Nasa crkva o svemu cuti. Mora da su im dzepovi puni a narod sit, inace bi se bar jednom oglasili.Sva farsa patriotizma koju gledamo na Vucicevim ekranima je nista drugo do uvezbana predstava za cobane kojima je jedini izvor informacija Pink tv i RTS koji nesme da pisne protiv vlasti. Bela kuga hara Srbijom a naj skuplje stvari su decje potrepstine i decja hrana. Nazdravlje nam popara.

  • milan says:

   Potpisujem sve od reci do reci!

 2. miroslav mateus says:

  Sve je receno sta nam se pise. Nazalost mi nemamo vise takve ljude koji ce reci srpsko NJET. Dosta vise unistavanja Srbije. Imamo samo sluge i kukavice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *